fbpx
518

Munții Retezat ascund peste 80 de lacuri glaciare, printre care si Tăul Țapului. Aici cresc bujorul de munte, gingașa floare de colț, trăiesc ferite de privirea omului: ursul carpatin, capra neagră și marmota. Crestele alpine sunt spectaculoase, cu înalțimi de peste 2000 de metri. Dacă ajungeți vreodată aici, ne veți da dreptate că acești munți sunt într-adevăr unici!

Tăul Țapului

Intr-o liniste deplina, in aerul rece de munte, langa stancile Masivului Retezat este lacul glaciar Taul Tapului. Ca o curiozitate; taul este singurul ce are in mijloc o mica insula. Pe ici, pe colo, pe cate un palc de verdeata puteti zari cate-o timida caprioara sau marmota, atente la orice miscare sau sunet.

In acest colt de natura se poate ajunge pe traseul Lacul Bucura-Varful PeleagVarful Papusa Mare-Portile Inchise. Un alt drum care merita incercat este cel care porneste de la cabana Pietrele-Valea Galesul-Portile Inchise, pana la Taul Tapului. Ghizii montani ne atrag atentia, ca nu cumva sa plecam pe aceste trasee, sau orice alt drum de munte, neechipati corespunzator. Cu atat mai mai mult, daca nu va simtiti pregatiti, atat fizic cat si psihic, e bine sa evitati drumurile prin munti, care pot dura ora intregi.

Taul este alimentat de 4 izvoare si de zapada care cade de pe versanti. Cu o suprafata de 2,3 hectare si o adancime de 6 metri, Taul Tapului se scurge in cascade zgomotoase ce anima jnepenii de aici.

Taul Tapului: locul preferat al marmotelor

Intr-un peisaj asa idilic, cu resurse proaspete de hrana si fara sa le strice cineva linistea, isi fac cuib marmotele. Un spectacol al naturii, de care merita sa va bucurati din plin. Mai ceva ca in celebra reclama, cu marmotele care invelesc ciocolata in staniol.

Cum de au ajuns micile rozatoare simpatice tocmai pe plaiurile romanesti? In anul 1973, o echipa de specialisti au decis sa populeze Parcul National Retezat. Zis si facut! Au gasit specia care lipsea: marmota. Au adus in muntii nostri semeti, 20 de exemplare de marmota din Alpii Austrieci, care sa traiasca in voie, alaturi de celelalte specii autohtone. Animalutele, eliberate in caldarea Lacului Gemenele, s-au acomodat rapid, parca ar fi aici dintotdeauna. Acum, le puteti intalni in toata vaile si caldarile glaciare, de la Saua Custurii, Lacul Zanoaga si Lacul  Bucurei.

Asa ca sa stiti! Marmota face parte din familia Sciuride, traieste in zonele montane, in vizuini-hiberneaza precum ursul si se hraneste cu plante si cu insecte.

Datorita biodiversitatii intalnite in Retezat, in anul 1935 a fost infiintat ca Parcul National. A fost posibil datorita fondatorului Gradinii Botanice din Cluj-Napoca, Alexandru Borza si a biologului Emil Racovita.


Sursa: identitatea.ro


Like it? Share with your friends!

518
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?