fbpx
549

Dacă nu ai fost niciodată la schi, cu siguranță trebuie să încerci această experiență, chiar dacă deja ești adult. Garantat, nu vei regreta.

Istoria sporturilor pe zăpadă a început în momentul în care oamenii au înţeles că folosind bucăţi de lemn ataşate la picioare se pot deplasa mult mai uşor şi rapid pe zăpadă. Primele atestări ale utilizării unor schiuri primitive provin din Norvegia, unde au fost descoperite în acest sens desene pe stâncă cu o vechime de de aproximativ 5.000 de ani, în timp ce, în Rusia, în zonele mlăştinoase, s-au găsit cele mai vechi schiuri din lume, datând de acum 8.000 de ani.

Despre folosirea schiurilor se vorbeşte şi în legendele nordice, unde zeița frumuseții și a dragostei – Skade – ratând, în timpul vânătorii, un ren care fugea prea tare, a decis să îşi pună în picioare tălpici de lemn pentru a-l putea prinde, devenind astfel, oficial, prima schioare din lume.

Astăzi, oamenii iubesc în continuare să de deplaseze pe zăpadă chiar dacă nu neapărat de nevoie, ci de plăcere. Şi tot din dragoste, găsesc, tot timpul, noi şi noi modalităţi de distracţie.

Schi, snowboarding, săniuș, fat biking, snowscoot, skibobbing, snowshoeing, snowtubing, airboard, caiac pe zăpadă, acestea sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite sporturi de iarnă practicate de cei mai îndrăzneți dintre români. Din fericire țara noastră, binecuvântată cu toate formele de relief, ne dă posibilitatea să experimentăm orice sport dorim.

Schiul, însă, este, de departe, prefertul românilor.

Stațiunea Râușor este una dintre cele mai îndrăgite zone de schi din România. Deși dispune de o singură pârtie de schi, are trei trasee diferențiate pe grade de dificultate. Mai puţin întinsă decât domeniile schiabile Straja şi Parâng, zona de agrement Râuşor din Masivul Retezat le oferă turiştilor care se îndreaptă spre ea, în aceste zile, privelişti impresionante. Ultimele ninsori au adus o mulţime de iubitori de munte la Râuşor, iar covorul gros de zăpadă care acoperă muntele a dat micii staţiuni un farmec aparte.

Stațiunea Râușor este localizată la altitudinea de 1250m pe versanții nordici ai masivului Retezat. Valea Râușor este așezată aproximativ în centrul masivului, la poalele Vârfului Lolaia Nord și Vârful Ciurila.

Complexul alpin Râușor a luat naștere datorită combinatului Siderurgic Hunedoara, care a construit aici primele unități de cazare, dar și pârtia de schi, la începutul anilor 1970.

După revoluție, stațiunea s-a degradar până când au apărut primii proprietari de cabane (în 1993). Până în anul 2000, singura unitate de cazare era vechiul motel al combinatului Siderurgic. Primăria comunei Râu de Mori a decis apoi să concesioneze parcele de teren pentru construcția de case de vacanță în zona Râușor. Acest lucru a dus la construirea, până în prezent, a aproximativ 50 de cabane noi și moderne.
În 2002, pârtia de schi a fost preluată de un întreprinzător privat.

Pârtia de schi din Râușor, singura existentă în masivul Retezat și totodată recunoscută ca una dintre cele mai bune din zona de vest a țării, este dotată cu teleschi și are o lungime de 1000 m și o diferență de nivel de 380 m, concepută pe două secțiuni de teleschi. Din vârful pârtiei principale există trei trasee diferențiate pe grade de dificultate:

1. Traseul clasic – 1000m lungime: se coboară pe pârtia clasică (nord-vest) primii 300m fiind de dificultate ridicată
2. Traseul prin pădure – 1500m lungime: din vârful pârtiei se coboară spre nord, traseul șerpuind prin pădure și după aproximativ 1000m se intersectează cu traseul clasic la jumătatea pârtiei.
3. Traseul pe la releu – 1200m lungime: din vârful pârtiei se pleacă spre nord, apoi imediat se virează la stânga spre nord-vest (spre releu), după care, când se ajunge la releu se intersectează cu traseul 2, apoi cu traseul 1 la jumătatea pârtiei.

Recomandări de cazare în Stațiunea Râușor

Booking.com

Like it? Share with your friends!

549
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?