fbpx
513

Chiar dacă ești o fire patriotică sau nu – trebuie să admiți că România este o țară frumoasă.

Cu toții am auzit de Cetatea Alba Iulia, Castelul Peleș, Sibiu, ori Sighișoara, iar turiștii străini sunt încântați de minunațiile pe care le are România.

Însă, sunt locuri mai puțin cunoscute, cu peisaje spectaculoase, despre care nu știe multă lume.

Tunelul dragostei

Această minune a naturii se află în județul Caraș-Severin și se găsește pe porțiunea de cale ferată dintre Caransebeș și Băutari.

Tunelul este greu accesibil turiștilor, însă dacă ai ocazia să ajungi în zona aceea, nu trebuie să treci fără să îl vezi.

Cascada Bigar

Cascada Bigar este considerată a fi cea mai frumoasă din lume. Dacă ajungi la Valea Minișului – trebuie să faci un scurt popas la Bigăr.

Aici o să vezi izbucul (izvorul) Bigăr, din care apa iese la lumină de sub stâncă și este atât de limpede încât se pot observa păstrăvii înotând. Ceea ce o să te uimească este cascada Bigăr. O minunație, unde apa se varsă pe un con de tuf vulcanic, învelit în mușchi.

Rezervația naturală Văcărești

Lângă București, ascunsă după monștrii din beton, o să găsești Rezervația Naturală Văcărești, numită și Delta Capitalei. Aici întâlnești un întreg ecosistem, asemănător celui din Delta Dunării.

Este o insulă unde liniștea și frumusețea domnesc, iar speciile rare de păsări și animale încântă turiștii.

Podul lui Dumnezeu-Ponoarele

Dacă vei ajunge în acest loc, află că este un tărâm magic, plin de legende. O legendă spune că, demult, în peștera din Ponoare sălășluia un duh necurat. Oamenii, sătuli de răul făcut de acest duh necurat, i-au cerut lui Dumnezeu să îi scape de el. Astfel, Dumnezeu a lovit cu palma tavanul în care era duhul și acesta s-a prăbușit, formând podul.

Alții spun că acest pot este construit de Hercule, în timp ce urmărea un balaur care îi răpise iubita.

Este cel mai mare pod natural din țara noastră și al doilea ca mărime din Europa. Are 30 de metri lungime 13 lățime și 22 înălțime și peste el trece șoseaua care leagă Baia de Aramă de Drobeta Turnu-Severin.

Lacul Albastru

Lacul Albastru se află în orașul Baia Sprie, fiind unic prin origine. Datorită solubilizării compușilor sulfuroși, apa are culoarea verde, uneori cu reflexe de smarald. Este o minunăție a naturii, care sigur te va încânta.

Acest lac nu îngheață niciodată, iar temperatura rămâne constantă tot timpul anului, între 4 și 8 grade Celsius. Lacul Albastru are forma unui crater oval, sau a unui ochi, cu diametrul de circa 20 metri.

Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor este situată în apropiere de satul Gălgăul Almașului. Formațiunile, care seamănă cu niște zmei, au luat naștere prin desprinderea unor compartimente de gresii din masivul care formează dealul Închieturi.

Prin procesul de denudație și eroziune eoliană și pluvială s-au format cele mai bizare coloane, metereze, poduri, unele cu înălțimi peste 10-12 metri.

Lacul Vaida

Lacul Vaida se află în județul Bihor, în apropierea comunei Dobrești, la 53 km de Oradea. Acest loc este fantastic și vei vedea o întindere de apă de culoarea smaraldului care are în mijloc o pâlnie prin care se scurg cantități impresionante de apă.

În plus, lacul este plin cu pești ce depășesc și 2 kilograme. Așa că dacă vrei să vezi un loc minunat, desprins parcă din povești, dar îți place și pescuitul, atunci trebuie să ajungi la acest lac.

Cheile Nerei

Atunci când ajungi în acest loc ai impresia că ai călătorit în timp. Păduri uriașe, cascade, peșteri, lacuri ale căror ape te hipnotizează prin culorile lor ireale și stânci greu accesibile, așa sunt caracterizate Cheile Nerei. Frumusețea lor sălbatică te lasă mut de uimire.

Din nefericire, Parcul Național Cheile Nerei, din Caraș-Severin, este destul de greu accesibil turiștilor, însă cu puțină răbdare și perseverență reușești să colinzi parcul care se întinde pe mai bine de 36.000 de hectare.

Cetatea Enisala

Cetatea Enisala a fost construită de puterea imperială bizantină și de cea genoveză la sfârșitul secolului al XIII-lea. După ce a fost abandonată de către turci, cetatea s-a ruinat, însă ea este singura cetate medievală care a supraviețuit confruntărilor armate ruso-turce care au avut loc pe teritoriul Dobrogei.

Cetatea este aflată în vecinătatea satului Enisala, între lacurile Babadag și Razim.

Laguna Albastră

În apropierea comunei Aghireș, în spatele dunelor uriașe de nisip, se vede unul dintre cele mai frumoase lacuri din România, Laguna Albastră.

Aceasta s-a format în urma unei exploatări de caolin și este o adevărată comoară. La numai 30 de kilometri de municipiul Cluj Napoca, departe de forfota orașului, acest loc nemaiîntâlnit în România ar putea fi o mină de aur pentru turism. Dacă ai ocazia să treci prin această zonă, nu rata minunata Lagună Albastră.

Poarta Vânturilor și Lacul Vulturilor

Despre lacul situat la 1420 m, numit și Lacul Fără Fund, amintește Alexandru Vlahuță în “România pitorească”, spunând că “primăvara vulturii veneau la lac pentru a bea apă ca să întinerească şi pentru a-și învăța puii să zboare”.


Sursa: omofon.com


Like it? Share with your friends!

513
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?