fbpx
562

Uneori îți este greu să crezi că printre toate minunățiile din întreaga lume, România poate ține locul 1 cu cea mai frumoasă cascadă de pe mapamond.  Adevărul este că e imposibil să nu recunoști frumusețea acestei minuni a naturii. Sentimentul e cu atât mai copleșitor când știi că este singura cădere de apă de acest fel, făcând România și mai specială.

Cascadele sunt un fenomen minunat, oferind un farmec aparte naturii. Apa, unul dintre cele mai pure elemente, simbol al curățeniei și vitalității, impresionează adesea prin dansul ei nesfârșit pe stânci. Totodată, cascadele reprezintă lumina de la capătul tunelului pentru drumeții împătimiți, ce se aventurează în inima munților, pe trasee de ore întregi.

sursa: turistprinromania.ro

Cascada Bigăr nu este ca orice fel de cascadă. Aceasta este cea mai frumoasă, este unică. Atât modul în care s-a format, notorietatea pe care o are, dar și legenda din spatele șiroaielor de apă aduc anual mii de turiști în zonă. Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin.

Cascada Bigăr își așteaptă privitorii în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, din județul Caraș-Severin. Aici este și locul de trecere prin țara noastră a Paralelei 45. Cascadă Bigăr se află în Valea Minisului, la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici și  la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator.

Dacă te afli prin zonă, această frumusețe este imposibil de ratat. Din dreptul cascadei Bigăr se intră în rezervația naturală. Cascada se află la câțiva metri distanță de șosea. Spatiul este cu atât mai apreciat încât  există și un loc de popas pentru turiști.

Așa cum te așteptai, cascada cu pricina izvorăște de undeva. Izvorul Bigăr, ce izvorăște din Grota Bigăr, este responsabil pentru magia produsă.

Izbucul Bigăr (așa cum le place localnicilor să-i spună izvorului)  este un izvor puternic (de unde și termenul izbuc), alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei.

sursa:banatour.ro

După ce străbate aproape 200 de metri, apa izvorului se varsă în râul Miniș de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros, ce poartă numele de Cascada Bigăr.

Apa este bogată în calcar și se varsă în răul Miniș de pe un prag stâncos de circa 8 metri înălțime, acoperit cu mușchi, formând celebra noastră cascadă. Apa iese de sub o stâncă ce are o înălțime de peste 50 de metri. Iarna, țurțurii de gheață ai cascadei formează un adevărat Palat de Cleștar, locul fiind vânat de fotografi.

Pentru a admira obiectivele turistice, precum Cascada Bigăr, din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, vei plăti o sumă modică, având la dispoziție toate poveștile și legendele acestui spațiu de basm.

Bineînțeles că se țese o poveste incredibilă și în jurul cascadei despre care relatăm astăzi. În cazul în care deja ați vizitat zona cu partenerul de viață și vi s-a spus să beți apă împreună din această cascadă pentru noroc, în rândurile ce urmează vi se relevă explicația.

sursa:touristinfo.ro

O familie de țărani de pe Valea Almajului ce nu reușeau să aibă copii, au aflat de la o vrăjitoare ce li s-a arătat în vis, că dacă femeia va bea apa de la izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil. Vrăjitoarea le-a spus că dacă vor avea o fată să nu o lase să se îndrăgostească că își va găsi moartea încălcând această poruncă. Femeia a născut o fată care s-a îndrăgostit de un băiat pe nume Bigăr. Tatăl ei a închis-o în grota de pe munte pentru a o ține departe de blestem.

Suferințele fetei au înduplecat-o pe vrăjitoarea ce trăia în Tărâmul Regăsirii Dorului să o viziteze  în grotă și să îi transforme părul într-o cascadă. Pe această cascadă au început că cadă lacrimile amare ale fetei. Tânărul Bigăr s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu acesta. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea lor de dragoste la infinit.Legenda mai spune că cei îndrăgostiți care vor să aibă parte de iubire veșnică să bea apă din cascada Bigăr.

sursa: banatour.ro

Like it? Share with your friends!

562
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?