fbpx
526

Pentru că zilele astea iarna îşi arată fioroasă colţii, mă gândesc ce frumos trebuie să fie în Ţinutul Dornelor pe o ninsoare ca-n poveşti. Ca-n poveştile lui Creangă, de ce nu? Dacă brandul nostru de țară e România – alaways surprising, despre Țara Dornelor am un singur cuvânt: fermecătoare!


În copilărie am fost de vreo câteva ori prin Bucovina iar Vatra Dornei era o oprire obligatorie: la cort, printre zeci de rulote ale nemţilor şi francezilor. În campingul Autoturist (deschis în „90) abia dacă mai aveai unde să arunci un ac  pentru că erau pline ochi de turişti, mai ales străini.  Azi există și zonă improvizată de campare pe dealul Runc, ceva mai sus de camping.

Valea Bistriţei mi-o aminteam ca pe un drum parcă rupt din poveşti. O şosea deloc aglomerată, care şerpuieşte pe la poalele munţilor, prin Cheile Zugreni, acompaniată de un râu care sub razele de soare capătă străluciri aurii. Poate şi de aceea o parte a cursului său se numeşte chiar aşa – Bistriţa Aurie. Dar cel mai mult îmi plăceau podurile mobile, din lemn, care treceau peste râu. Şi când spun mobile, mă refer la faptul că podeţele astea se leagănă fantastic când încerci să treci pe ele. Mi-era frică. A trebuit să treacă vreo 15 ani să revin pe meleaguri bucovinene şi să-mi înving teama.

mai interesant e că la capătul podurilor ăstora care se leagănă în bătaia vântului, găseşti locuri perfecte în care merită să fii doar tu cu tine. E aproape un sacrilegiu să treci apa Bistriţei şi nu te odihneşti câteva ceasuri la umbra unui brad, în timp ce îţi răcoreşti picioarele în apa rece de munte.

Am ajuns în Tara Dornelor într-o dimineață friguroasă de iulie, după ce am stat cu nasul lipit de geamul vagonului de dormit, din Câmpulung până la destinație.  Încă din primele minute în gara din Vatra Dornei Băi îți dai seama că te afli într-un loc de poveste, unde îți va fi greu să distingi legendele de realitate. Gara asta îmi aduce aminte de cea din Băile Herculane și aveam să descopăr că centrele orașelor-stațiune au câte ceva în comun.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/aventura/nordic-walking-in-tara-dornelor.html


Like it? Share with your friends!

526
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?