fbpx
538

Noi, românii, suntem oameni practici, ne place să îmbinăm utilul cu plăcutul, să privim mereu parte plină a paharului și să profităm de orice ocazie pentru a excela. Cu siguranță suntem fascinați să ne bucurăm de natură în timp ce ne punem organismal în mișcare.

Mersul pe bicicletă este un mod de relaxare pentru unii, mijloc de transport pentru alții. Indiferent de tabără, ne bucurăm cu toții de beneficiile mersului pe bicicletă asupra fizicului și psihicului, iar în caz de nevoie, ne recuperăm sănătatea tot cu ajutorul bicicletei. 

Printre altele, mersul pe bicicletă este recomandat deoarece are un impact redus asupra corpului. Forțează mai puțin organismul și se asociază cu mai puține accidente și vătămări decât majoritatea tipurilor de exerciții fizice. La avantaje mai putem adăuga că lucrează toate grupele majore de mușchi și nu necesită un nivel ridicat de aptitudine fizică.

România se mândrește cu o mulțime de peisaje minunate și trasee de drumeții pe care să le parcurgi indiferent de sezon. Dar, dacă vrei să descoperi minunățiile țării noastre pe două roți, atunci îți propun câteva trasee de bicicletă, care te vor purta prin cele mai fermecătoare colțuri ale României, unde te poți delecta cu panorame incredibile, care îți vor înfrumuseța aventura. Iată care sunt cele mai pitorești trasee din bicicletă din România.

Valea Bistriței

Valea Bistriţei este propunerea îndrăzneață  pentru biciclişti. Traseul cu o lungime de 110 kilometri are o dificultate medie şi poate fi parcurs în una sau două zile.

Traseul urmează cursul râului Bistrița Aurie și apoi al râului Bistrița, pornind din localitatea Cârlibaba, spre Botoș, Vatra Dornei, Rusca, Broșteni și Pietroasa, la granița județului Suceava cu Neamț. Traseul are o lungime de peste 100 de kilometri, ce include porțiuni asfaltate, dar și drum de pământ și drum pietruit.

 De-a lungul traseului poți admira rezervația geologică Piatra Ţibăului, poți vizita Muzeul Național al Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti și poți rămâne cu gura căscată la panoramele de pe Cheile Zugrenilor.  Prima oprire recomandată pentru biciclişti este rezervaţia naturală Bistriţa Aurie.

Cu o suprafaţă de 320 de hectare, situată pe raza comunelor Ciocăneşti, Cârlibaba şi Iacobeni, rezervaţia poate fi atinsă de pe DN 17, din localităţile Mestecăniş, Iacobeni şi Argestru, şi de pe DN 18, din localităţile Valea Stânei, Botoş, Ciocăneşti sau Mestecăniş. Rezervaţia adăposteşte diverse specii de interes comunitar, printre care buhaiul de baltă cu burta galbenă, vidra, lutra, lostriţa, moioaga şi zglăvocul.


Sighișoara – Malancrav


Aflat într-una dintre cele mai frumoase zone din Transilvania, traseul Sighișoara – Malancrav traversează platoul Breite, printre stejari seculari, trece prin păduri și livezi bogate, prin localitatea Criș, unde poți vizita Castelul Bethlen, iar apoi, după 31 de kilometri de pedalat, ajungi în localitatea Malancrav, un sat izolat de o frumusețe extraordinară unde timpul pare să fi stat în loc.

Malancrav este una dintre localitățile care au atras atenția prințului Charles și care, cu ajutorul asociației sale, a fost reamenajată. Traseul de biciclete Sighișoara – Malancrav este marcat cu linie roșie și albastră.

Malancrav, satul, aflat la la 12 km de șoseaua națională Sighișoara-Mediaș, în județul Sibiu, găzduiește comori unice. Trebuie să vezi Conacul Apafi, Biserica evaghelică și livada de meri. Atestat documentar din anul 1305, satul Mălâncrav are încă o populaţie de saşi mai mare decât orice alt sat din Transilvania. Adevărata „comoară” a bisericii din Mălâncrav este pictura sa murală, cel mai bine păstrat ansamblu de pictură linear-narativă gotică din secolul al XIV-lea.

Maramureș

Munții Maramureșului sunt străbătuți de o mulțime de trasee de cicloturism, bine marcate, cu diferite dificultăți. Favoritul turiștilor este traseul care începe și se termină în localitatea Breb. Este vorba de un traseu de 27 de kilometri, cu o dificultate medie. Traseul trece prin localitățile Mara, Sat-Șugatag, Ocna Șugatag, Hoteni și revenire în Breb.

Drumul traversează livezi și pajiști cu flori, la poalele Crestei Cocoșului, care îți vor oferi panorame frumoase, iar localitățile de pe traseu se mândresc cu o mulțime de case cu porți sculptate, specifice zonei.

Pentru că Maramureșul este o zonă eco-turistică, pedalarea este mai mult decât încurajată iar opțiunile nu sunt deloc de neglijat. Cei 27 de kilometri pe bicicletă oferă câte ceva pentru orice categorie de bicicliști fie ei începători fie ei îndrăgostiți de adrenalină.

Cheile Râmețului

Aflate în Masivul Trascău, Cheile Râmețului este o altă zonă deosebit de frumoasă ce poate fi parcursă cu ușurință și pe două roți. Cel mai frumos traseu de cicloturism este Drumul Pietrei Cetii, de aproximativ 17 kilometri. Traseul pornește din localitatea Benic, județul Alba, și traversează satul Cetea, Cheile Văii Cetii, Masivul Piatra Cetii, poiana cu narcise din Tecșești și se termină în localitatea Tecșești.

Masivul Piatra Cetii este o rezervație rară unde vei găsi specii de plante rare. Munții Apuseni sunt o oază de relaxare departe de aglomerația urbană și un areal cu un potențial turistic deosebit. Pentru turiștii care își doresc o vacanță frumoasă într-un cadru natural cu o mulțime de comori mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin explorate.

Zona Piatra Cetii are statut de rezervație naturală, constituită dintr-un relief pitoresc, în cea mai mare parte reprezentat de creste, abrupturi, tancuri si stâncării, și parțial de versanți repezi acoperiţi cu vegetaţie forestieră. Piatra Cetii se remarcă și printr-o mare diversitate floristică, cu specii care necesită ocrotire. 

Stâna de Vale

Una dintre cele mai pitorești stațiuni din Apuseni, Stâna de Vale este locul perfect din care să pornești cu bicicleta spre cele mai interesante atracții turistice din zonă. Unul dintre cele mai dificile trasee este cel care pornește din Stâna de Vale și se termină pe Vârful Poieni. Traseul montan are în jur de 7 kilometri și poate fi parcurs în aproximativ două ore.

Traseul pornește de la Hotel Iadolina, se continuă pe drumul asfaltat ce duce la Izvorul Minunilor. De la izvor, ţinem drumul forestier cu marcaj de Bandă Roşie ce se arată excelent pentru biciclete, la prima intersecţie o iei spre dreapta, următoarea spre stânga şi mai departe ţii drumul principal întotdeauna până când ajungi la drumul de pământ ce urcă pieptiş pe vârf.

Clisura Dunării

Dacă îți dorești un traseu de biciclete mai… “jos”, atunci nu ai cum să dai greș cu traseul de pe Clisura Dunării. Drumul pornește din Orșova și se termină după 100 de kilometri în localitatea Coronini. Traseul este în mare parte pe șosea și urmărește cursul Dunării, pe la Cazanele Mari și Cazanele Mici.

De-a lungul acestui traseu poți admira unele dintre cele mai frumoase atracții turistice de pe Clisura Dunării, începând cu faimoasa statuie a lui Decebal, Mănăstirea Mraconia, Dealul Ciucaru Mare și Cetatea Tricule.

Să descoperi această zonă pe bicicletă e ideal fiindcă poți parcurge o distanță destul de mare însă la o viteză redusă astfel încât să te bucuri de priveliștea minunată.

Și dacă încă nu te-am convins, nu uita că:

  • pedalarea în ritm susținut duce la consumarea a aproximativ 300 de calorii pe oră.
  • unele studii au concluzionat că o jumătate de oră de mers pe bicicletă zilnic va duce la arderea a aproximativ 5 kilograme de grăsime într-un an.
  • există dovezi ce atestă respirarea unei cantități mai mici de noxe în timpul mersului pe bicicletă în comparație cu folosirea transportului în comun.
  • studii efectuate pe scală largă în Finlanda au demonstrat că persoanele ce merg pe bicicletă mai mult de 30 de minute pe zi au un risc de a dezvolta diabet cu 40% mai redus decât restul.
  • mersul pe bicicletă îmbunătățește echilibrul, coordonarea și forța corporală în general.

Like it? Share with your friends!

538
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?