Localizat în vestul României, Oradea este municipiul județului Bihor și o zonă turistică reprezentativă pentru țară. Se află de-a lungul râului Crișul Repede, iar de secole întregi este cel mai important centru cultural și istoric din România. Împreună cu Băile Felix, Oradea a participat în anul 2015 la Târgul de Turism de la Viena.
Oradea se afirmă puternic prin arhitectura clădirilor din secolul medieval, astfel orașul fiind deosebit de atractiv pentru aceia ce iubesc istoria și ale sale taine. Pe străduțele acestui oraș, printre clădirile vechi, veți păși înapoi în timp, doar privind frumoasele construcții ale secolelor trecute. Zidurile cetății sunt dovada vie a trecutului istoric glorios. Turiștii vizitează Oradea în special pentru a cunoaște aceste minunate clădiri, care mai de care mai atractive și interesante. Orașul în sine poate fi numit un muzeu în aer liber, de care orice vizitator se poate bucura la orice oră din zi. Plimbările din noapte par desprinse din poveștile cu cavaleri, când domnișoarele se plimbau de-a lungul străduțelor luminate de siluetele felinarelor. Astfel se simte o escapadă de seară pe străzile din Oradea, o capsulă a timpului fiind acest oraș; cumva resimțim vremurile demult apuse.
Oradea nu este doar un centru istoric, ci și unul cultural, unde au loc o serie de evenimente ce atrag atât locuitorii lui, dar și turiștii dornici de spectacole în aer liber. Astfel, se organizează periodic festivitatea din primăvară, denumită Festum Varadinum; în mijlocul verii are loc Târgul Meșterilor Populari și Serbările Cetății, iar toamna se încheie cu Festivalul Toamna Orădeană. Toate acestea sunt evenimente culturale și de divertisment, care adună oameni dornici de câteva zile de distracție, uitând de stresul zilnic.
Oradea găzduiește și instituții teatrale și de muzică, fiind un oraș definit de pură artă. Veți putea vizita Teatrul de Stat, cunoscut drept și Teatrul Regina Maria, care este printre cele mai valoroase instituții culturale din oraș, deoarece clădirea sa este cel mai important edificiu de patrimoniu din Oradea. Construcția lui a durat aproximativ 15 luni, arhitecții proiectului fiind din partea firmei de la Viena, Fellner și Helmer. Totodată, cei ce iubiți concertele, Filarmonica de Stat este locul unde veți auzi compoziții muzicale deosebite. La data de 5 Ianuarie 1888, avea loc primul concert filarmonic din Oradea, dirijat de Schnitzl J.
Muzeele și casele memoriale sunt alte atracții ale municipiului Oradea. Reprezentative turismului sunt Muzeul Țării Crișurilor, ce a fost inaugurat în data de 17 Ianuarie 1971. Aici sunt expuse obiecte de arheologie, istorie și etnografie. De-a lungul timpului, muzeul a reușit să dispună de 17.649 de piese valoroase. Un alt muzeu de renume este Muzeul Militar Național, ce are scopul de a face cunoscute tradițiile istorice ale Oștirii române. Sunt etalate obiecte ale veteranilor Diviziei 11 Infanterie, dar și exponate primite de la muzee din București. Se afirmă printre emblemele din Oradea și Casa Memorială Dr. Aurel Lazăr, ce a fost ridicată în secolul al XIX-lea. Este o deosebită atracție datorită arhitecturii specifice vremurilor din secolul respectiv.
Oradea este o locație ce menține vie amintirea trecutului, o locație cu însemnătate istorică și culturală, la fiecare pas făcut, veți mai cunoaște câte ceva din istoria vechilor timpuri. Străzile și clădirile își poartă propria poveste, toate având câte ceva de împărtășit. Vizitați Oradea, iar astfel veți descoperi adevăratele taine ale vremurilor îndepărtate.