fbpx
590

În România există o mulțime de locuri care par sa fie încremenite în alte epoci. Străduțe labirint pietruite și mărginite de clădiri-muzeu, palate în care parcă poți auzii aievea foșnet de crinoline, trenuri care te fac să apreciezi altfel zicala “grăbește-te încet” sau sate pitorești care refuză să îmbrățișeze tehnologia!

1. Plimbare în trecut cu Mocănița

mocanita

Telefonul isi pierde semnalul, timpul pare ca se misca mai lent in ritmul rotilor de tren, peisaje neatinse de tehnologie raman in departare… o plimbare cu Mocanita este deconectarea completa! Mocanita de la Viseul de Sus este ultima cale ferata forestiera cu abur nu doar din Romania, ci din lume. Construita la sfarsitul Primului Razboi Mondial pentru a transporta lemnul, locomotiva cu aburi nu si-a pierdut scopul initial ba chiar si-a mai adaugat unul in ciuda varstei inaintate: acela de a transporta turisti! Aventura incepe dimineata in statia forestiera Viseu de Sus unde miroase a lemn proaspat taiat si a iarba umezita de roua. Locomotiva este pregatita, turistii urca cuminti iar trenul isi urmeaza apoi drumul incetisor, lasand in urma o dara intunecata de fum, urmarind raul in cascade, trecand pe langa case taranesti si prin padure pana cand stancile abrupte si tunelurile intunecate semnaleaza intrarea in munti. Privind-o cum urca pantele imposibile ai crede ca in orice clipa o sa scuipe o ultima dara de fum si calatoria o sa se opreasca. Dar nu… de aproape un secol, Mocanita n-a dezamagit niciodata… strabate drumurile muntoase si se incapataneaza sa ne arate ca nici o realizare contemporana n-a reusit sa-i grabeasca ritmul sau sa-i stirbeasca din farmec.

2. Bine ați venit în Evul Mediu… la Cetatea Sighișoara!

sighisoara

Cetatea Sighisoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighisoara. Cetatea are o istorie veche, dovezile arheologice dezvaluind ca primele asezari de aici dateaza de la inceputul epocii fierului. Secolul XVII a fost unul de cumpana pentru locuitorii Sighisoarei pentru ca in aceasta perioada asezarea a fost macinata de calamitati naturale, razboaie, jafuri si molime.

De departe insa, cel mai dramatic eveniment a fost incendiul din 30 aprilie 1676 cand intreaga asezare a fost mistuita de flacari. Singurele constructii care au scapat furiei focului si mai pastreaza vechea arhitectura gotica rurala sunt Biserica din Deal si Biserica Manastirii. Fata Cetatii Sighisoara pe care o putem admira astazi este rezultatul perioadei de reconstructie, cand toate casele au fost ridicate din caramida si piatra. Astazi Cetatea Sighisoarei este o asezare-muzeu, cu cladiri conservate perfect astfel ca o plimbare pe strazile ei pietruite este o adevarata incursiune in epoca medievala.

3. Popasul poveștilor din alte vremuri – la Hanul Ancuței

hanul-ancutei

Hanul Ancutei este personajul principal al romanului omonim al scriitorului Mihail Sadoveanu si unul dintre simbolurile ospitalitatii romanesti. Din anul 1718 cand s-a deschis, tot felul de calatori s-au oprit aici sa se odihneasca in drumurile lor prin Moldova iar zidurile sale din caramida au fost martori tacuti al multor istorioare spuse la ceas de seara in fata unei ulcele cu vin.

Mihail Sadoveanu s-a nascut in acesta zona si a auzit o multime de povesti care circulau pe la han. Sala de mese a ramas exact asa cum o descria Sadoveanu cu o suta de ani in urma, felurile de mancare specific moldovenesti sunt servite la fel ca in vremurile de demult si muzica lautareasca reinvie atmosfera de acum 200-300 de ani. Despre “Hanul Ancutei” Sadoveanu scria ca “nu se mai gaseste alt han ca acesta cat ai umbla drumurile pamantului. Asa ziduri ca de cetate, asa zabrele, asa pivnita – asa vin – in alt loc nu se poate”. Astazi, decorul este acelasi doar Ancuta este alta… Daca vrei sa inoptezi in acest loc deosebit trebuie sa stii ca hanul are patru odai pentru oaspeti. Hanul este situat pe drumul European E85, in satul Tupilati din judetul Neamt, in drumul dinspre municipiul Roman spre Suceava.


Sursa: identitatea.ro


Like it? Share with your friends!

590
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?