fbpx
533

Stațiunea balneo-climaterică Băile Herculane este cea mai veche stațiune din România și din sud-estul Europei.

A fost atestată documentar în anul 153 d.Hr. Prima denumire a stațiunii a fost dată de romani și este Ad Aquas Herculi Sacras Ad Mediam, adică Apele Sfinte ale lui Hercules de la Ad Mediam.

Stațiunea Baile Herculane se găsește în zona de sud vest a României. A fost construită de-a lungul râului Cerna care a format mai în amonte de stațiune cheile cu același nume.

Situată într-o depresiune foarte îngustă, localitatea este strâns delimitată de Culmea Vlaşcu (capătul sud-vestic al Munţilor Cernei) şi de abrupturile Culmei Domogled – Vârful lui Stan (parte din Munţii Mehedinţi). Un farmec deosebit al stațiunii este dat de abrupturile montane care delimitează așezarea.

Zona montană limitrofă văii Cernei este inclusă în Parcul Național Domoglet – Valea Cernei.

Este o zonă cu foarte multe oportunități de recreere în natură: rafting pe Cerna, drumeții montane, speologie, canyoning.

Apele termo-minerale sunt cele care au oferit stațiunii Băile Herculane și împrejurimilor unicitate.

Toate izvoarele emană miros de sulf, unele mai puternic, altele mai slab.

Sursa apelor termo-minerale din izvoare se pare că este de fapt apa de suprafață.

Apa se infiltrează în subteran și pătrunde până la adâncimi între 1000 şi 2000 metri. Se încălzesc considerabil (până la 190°C), după care urcă la suprafaţă unde izbucneşte sub formă de izvoare.

Întregul proces chimic, care începe din momentul infiltrării apei în subteran şi se termină prin ieşirea la suprafață sub formă de izvoare termo-minerale, poate dura zeci sau chiar mii de ani.

Temperatura apei este în medie între 35°C și 45°C, dar în unele cazuri ajunge până la 62°C. Apa are un grad de mineralizare înalt – rezultat al acţiunii apelor fierbinţi asupra rocilor străbătute în drumul de întoarcere la suprafaţă.

Istoricul stațiunii: după cucerirea Daciei de către romani, aici au fost clădite termele lui Hercules. Așezarea este una dintre puţinele terme romane care şi-a păstrat funcţiunea iniţială până astăzi.

În cei peste 160 de ani de stăpânire romană, termele lui Hercules au devenit cunoscute în tot imperiul.

Cultul lui Hercules era adânc înrădăcinat în conştiinţa romanilor. El reprezenta echilibrul perfect dintre forţa fizică şi energia spirituală creatoare. Pentru romani era Hercules Sanctus, Hercules Salutiferus, Hercules Invictus, cel mai popular dintre eroii mitologiei antice.

În războiul din 1716-1718 austriecii îi înving pe otomani sub orânduirea cărora era Banatul la acea vreme.

Regiunea a fost declarată domeniul coroanei sub numele de „Banatul Timişan” şi administrat direct de Curtea de la Viena. Sub admnistrația vieneză au fost redescoperite termele romane, stațiunea începând să se dezvolte.

S-au construit băi, oamenii venind la tratament din tot imperiul. Vizitând băile în 1852, împăratul Franz Joseph I a declarat că „acum în Valea Cernei există cea mai frumoasă staţiune de pe continent.

Statuia lui Hercules, simbolul stațiunii Baile Herculane a fost realizată la Viena din metal de țeavă de tun. 

Statuia este de fapt o reproducere a uneia din statuile găsite în anul 1724 în urma unor săpături arheologice.

Șase statui înfățișându-l pe Hercules au fost trimise la acea vreme la Viena. Doar 3 au ajuns la destinație, restul s-au scufundat cu vasul care le transporta pe Dunăre.

Cea mai cunoscută dintre statui, s-a reîntors la Herculane în copie mult mărită.

A fost instalată în plin centru în anul 1847. Această statuie îl reprezintă pe erou cu pielea leului din Nemeia şi cu măciuca pe umărul stâng.

Stațiunea Baile Herculane în zilele noastre: deși are un patrimoniu arhitectonic foarte important, centrul istoric al stațiunii este într-o degradare acerbă. Chiar și așa, clădirile monument istoric sunt de o frumusețe deosebită și merită vizitate.

Centrul „nou” al stațiunii găzduiește complexele balneo–climaterice dar și hotelurile construite în perioada comunistă. Zona este foarte frumoasă dar din păcate nu foarte bine organizată.

Circuitul turistic al stațiunii Baile Herculane: plecând din centrul „nou” (zona parcului Vicol) înaintăm pe malul Cernei până ajungem la Podul Pieței.

Trecem podul pe malul drept al Cernei. Imediat în apropiere, observăm o clădire construită în stil neoclasic – Izvorul Neptun III (sau Izvorul de ochi).

Vis-a-vis o clădire circulară cu acoperiș conic adăpostește Izvorul Neptun II (Izvorul de stomac). Apa izvorului este bună și pentru cei diabetici.

Continuăm în amonte pe malul Cernei până ajugem la Baia Neptun (denumită și Băile Imperiale Austriace). Este una din cele mai impozante clădiri din Baile Herculane, având chiar propriul pod peste râul Cerna.

Intrarea principală conduce într-un hol somptuos, în mijlocul căruia se afla o fântână arteziană împodobită cu o statuie alegorică. O frumoasă cupolă pictată acoperă această sală.

Din holul principal se desprind două coridoare opuse către cele două pavilione: unul cu băi de sulf, celălalt cu băi de sare.

În perioada în care a fost construită clădirea avea cea mai modernă instalație balneoclimaterică din Europa. Baia Neptun nu a dispus de un hotel propriu, dar avea în imediata apropiere hotelul Hercules.

Podul metalic din fața clădirii este el însuși o operă de artă și a fost construit în aceeași perioadă cu clădirea.

Înaintând pe strada Izvorului ajungem la Izvorul Diana și la Baia Diana. Este denumită și baia pentru dureri de oase. Clădirea așa cum o știm, a fost construită în anul 1859. Momentan a fost renovată. Acoperișul are terasă cu parapet, iar la unul dintre colțuri găsim o statuie a lui Hercules.

Suntem în ansamblul Pieței Hercules care este format din Hotel Ferdinand, Direcțiunea Băilor, Statuia lui Hercules, Pavilionul 6, Pavilionul 5, Biserica Romano-Catolică, Pavilionul 4 și Pavilionul 3.

Dacă ne plimbăm pe partea stângă a pieței vom vedea Direcțiunea Băilor, construită de grănicerii români în anul 1811.

Lângă, se găsește cea mai impresionantă clădire din piață: Pavilionul 6 (sau Hotel Dacia). Clădirea actuală a fost construită în anul 1906, având 6 nivele supraetajate. Era dotată la acea vreme cu lift hidraulic.

Pe partea dreaptă a pieței Hercule prima clădire (lângă statuie) este Baia Hebe. Un fapt interesant, această baie este legată de Hotel Decebal prin Galeria de antichităţi de pe Podul de Piatră (Podul acoperit). S-a mai numit baia de friguri şi de umflătură sau baia pentru dureri de încheieturi.

Clădirea actuală a fost ridicată în 1826 și refăcută în 1864, odată cu podul de piatră de lângă ea. Deasupra băii se află un splendid foişor în stil vienez. Acesta are un acoperiş octogonal roşu, este împodobit cu ornamente geometrice traforate.

Urmează Hotel Apollo, Hotel Dunărea (sau Pavilionul 4) și în capătul pieței este amplasată Baia Apollo.

Pe locația Băii Apollo s-au descoderit terme romane şi un templu al lui Hercules. Arsă de turci în 1737, a fost reclădită între 1758 şi 1760 sub numele de Baia cea Mare. Abia în anul 1852 a fost construită în forma actuală. În prezent, clădirea este într-o stare de degradare destul de avansată.

Baia Apollo comunică în subteran cu Pavilionul 4. Până la ultimul Război Mondial comunica pe sub stradă și cu Pavilionul 5. Avea 3 bazine de marmură albă: unul pentru bărbați, unul pentru femei și unul pentru militari.

Biserica Romano-Catolică (capela) este ultima clădire, care închide la nord Piața Hercules. Este deschisă tot timpul spre vizitare. A fost sfințită în anul 1838. Împărăteasa Elisabeta (Sisi) participa la slujbele desfășurate la mica biserică de fiecare dată când se afla la Baile Herculane.

Continuând drumeția pe strada Romană (spre hotel Roman) vom ajunge la locul de origine al stațiunii Baile Herculane.

În structura monumentală a edificiului hotelului sunt încorporate vechile Băi Romane.

Înăuntru încă se găsește un basorelief antic reprezentându-l pe semizeul Hercules. Ca să vizitați vestigiile Băilor Romane va trebui să intrați în incinta hotelului

Baia lui Hercules este cea mai veche baie din staţiune, iniţial construită şi folosită de romani.Cu prilejul restaurării staţiunii Herculane în prima parte a secolului al 18-lea, s-au descoperit aici vestigii romane: o cadă scobită în piatră pentru băi parţiale la cot şi genunchi, excavaţii în stâncă pentru băi generale, monede etc.

Tot aici veți vedea celebrul basorelief de lângă Izvorul Hercules I, reprezentându-l pe eroul mitic cu o cupă de apă termominerală în mână, îmbiindu-ne să bem din ea.


Citeste mai mult: identitatea.ro


Like it? Share with your friends!

533
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?