fbpx
557

De vreo 2-3 ani, Transilvania nu mai inseamna pentru noi doar Brasov, Sibiu, cateva biserici fortificate mari si Castelul Bran. De cativa ani am inceput sa colindam prin satele sasesti in care cate o mana de oameni s-au intors la origini si au pus din nou pe picioare casele parintesti, mergem prin sate atat de mici (si atat de frumoase!) de care de multe ori nici locuitorii judetului nu au auzit de ele. Transilvania care ne place noua este rurala si gastronomica.

brunch sibiu

De când a venit primul bebe în viața noastră, am încetinit puțin motoarele și am schimbat vitezele călătoritului. Dacă înainte orice plecare era ca un maraton de must do, must see, must eat, zeci de kilometri făcuți la pas prin orașe, o listă interminabilă de obiective turistice de bifat într-o zi și pauze scurte de masă, de aproape 3 ani am îmbrățișat întru totul slow travel – călătoriile pe îndelete, completate perfect de experiențe culinare autentice. Și mi-e foarte bine așa.

Transilvania

Primul roadtrip de 10 zile cu bebe a fost când avea mai puțin de 3 săptămâni și l-am făcut în Transilvania iar de atunci a devenit un soi de tradiție nescrisă ca în fiecare vară și iarnă drumurile să ne poarte într-acolo – prin sate săsești, prin sate la capăt de drum, prin sate de care uneori nici locuitorii județului nu au ajuns. E fascinant cum la fiecare final de călătorie am impresia că nu o să ajung vreodată să pun laolaltă toate piesele din puzzle-ul ăsta mare și misterios pe nume Transilvania și, mai ales, plec cu gândul că dacă aș locui la Sibiu m-aș lupta în continuu cu kilogramele în plus.

Sâmbătă dimineața, în piețele din Sibiu vin doar producători locali, cu fel de fel de bunătăți făcute sau crescute de ei; e greu să pleci cu mâna goală de acolo, chiar dacă ajungi din întâmplare la piață sau ca un simplu turist. La final de august tarabele sunt pline de roșii de grădină, de mure și afine de la munte, de prune sau de vinete grăsane. Munți întregi de pâine bătută de coajă, de cozonaci de casă, de prăjituri cu mere/prune sau cu lichiu dispar cât ai zice pește. Aproape fiecare om de la piață are în mână buchete parfumate de cimbru verde, mentă, salvie sau tarhon iar la tarabele cu specialități de brânză e mare aglomerație. După o jumătate de ceas la Piața Transilvania știu sigur că aș putea să mă mut la Sibiu doar pentru bunătățile de acolo.

Piata Transilvania Sibiu


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/transilvania-asa-cum-ne-place-noua-rurala-si-gastronomica.html


Like it? Share with your friends!

557
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?