Deși-s născută în miezul iernii, nu mă dau deloc în vânt după anotimpul ăsta rece și imediat ce trec Sărbătorile încep să visez la primăvară, la copaci înfrunziți, soare blând și temperaturi peste 20 de grade Celsius. Doar că la noi în țară iernile ultimilor ani și-au intrat în drepturi abia în ianuarie, uneori chiar în februarie așa că printre visuri îmi mai fac timp și chef și de câte o tură-două de schi pe sezon și dacă nu-i zăpadă suficientă pe pârtie măcar de câteva ieșiri într-unele din cele mai frumoase sate de la munte.
Unii ar zice că atunci când ai un copil s-a dus toată distracția, schiatul devine o amintire, tot ce-ți dorești este să te duci într-un hotel sau într-o pensiune de la munte și să nu te mai dai jos din pat cât ține vacanța. Nu-i chiar așa! Eu am învățat să schiez când primul copil avea câteva luni, trecusem de puțină vreme la diversificare așa că luam lecțiile la prânz, timp în care soțul meu hrănea copilul în apres-ski, apoi îl preluam eu și se ducea el pe pârtie. Quality time în familie.
Unde mergem în vacanță cu copiii?
Iarna nu-s prea multe opțiuni când vine vorba de vacanța copiilor, mai ales dacă nu vrei să pleci din țară, dar chiar și așa ai de unde alege.
La schi. Un copil poate să pună schiurile în picioare de pe la 3 ani iar în timpul cât el e în grija instructorilor, tu ai destul timp să zbori pe pârtie ca o zeiță – asta dacă știi deja să schiezi. Dacă nu, poți lua și tu lecții în paralel. Cele mai ieftine pârtii din țară sunt în județul Harghita – Harghita Băi și Tușnad – și nici nu sunt aglomerate. Dacă ai copiii ceva mai mari și știu deja să schieze sau dacă tu ești începătoare, Arena Platoș din Sibiu e o alegere foarte bună și dacă vrei să schiezi cu o super priveliște, atunci Transalpina Ski Resort e de tine (cazare la Obârșia Lotrului).
Pe munte. Ai zice că e nevoie de ceva pregătire fizică sau cine știe ce efort ca să mergi iarna pe munte, mai ales cu copiii. În realitate, trebuie doar să alegi trasee ușurele dar care să vă răsplătească pe toți. Uite, un exemplu de traseu foarte ușor, scurt și la-ndemână este de la Predeal Clăbucet la Cabana Gârbova, unde puteți să și mâncați. Sau puteți încerca traseul Sinaia – Castelul Peleș – Poteca Regală – Poiana Stânii ori o tură de trekking prin Prăpăstiile Zărneștilor, până la Cabana Curmătura.
Esențial în bagajul de munte, pentru o tură scurtă:
- bocanci de 3/4 sezoane
- rucsac de munte (pentru o tură scurtă, de o oră-două, un rucsac mic, de 25-30 de litri este suficient)
- geacă și pantaloni impermeabili
- cagulă
- frontală – în cazul în care, din cine știe ce motiv, vă prinde întunericul pe traseu
- mănuși și un buff din lână care poate fi folosit și pe post de fular sau căciulă suplimentară
La țară. Printre cele mai dragi amintiri ale noastre sunt vacanțele la țară, iarna, când ne luam săniuțele și dispăream toată ziua pe ulițele satului, de unde nu ne mai întorceam decât după ce se întuneca, flămânzi și cu hainele ude dar fericiți. Nu-i de mirare că și acum mă trezesc planificând cu emoție câteva mini-vacanțe în satele României, acolo unde încă se mai păstrează tradiții, acolo unde mașinile nu au invadat încă toate ulițele și unde și noi și copiii putem respira aer curat și să ne jucăm în voie.