fbpx
576

Toamna este un anotimp minunat, anotimp care încă ne răsfaţă cu razele calde ale soarelui şi seri deosebite cu miresme de fructe aromate şi frunze multicolore. Sezonul de toamnă este momentul potrivit pentru mici escapade turistice, mai ales că există oferte de neratat şi destinaţii care au un farmec aparte în acest anotimp plin de culoare.

După câteva luni de caniculă, primele zile răcoroase de toamnă sunt impulsul de care ai nevoie pentru a ieși din casă și a explora locuri minunate, noi. Țara noastră este și mai frumoasă în acest anotimp, când natura pune în scenă cel mai colorat spectacol. Așadar, dacă încă nu ți-ai făcut planuri pentru vacanța de toamnă, îți propun câteva locuri din România, perfecte pentru a te bucura de noul sezon, dar și de copacii multicolori.

  1. Cazanele Dunării

Această zonă spectaculoasă este o destinație minunată în orice sezon, dar toamna, cânt natura îmbracă veșminte multicolore, Cazanele Dunării sunt și mai frumoase.  Cazanele Dunării, zonă cunoscută şi sub denumirea de Clisura Dunării, se întind de-a lungul fluviului, la graniţă cu Serbia, în judeţul Mehedinţi. La Cazanele Dunării, fluviul străbate cea mai îngustă şi mai grandioasă zonă a Defileului Dunării. Din Orşova poţi ajunge în Cazanele Dunării cu maşina, urmând indicatoarele din Orşova spre Moldova Nouă, Eşelniţa şi Dubova, iar după 25 de kilometri vei intra în defileu. Poţi de asemenea să ajungi la Cazane cu bărcile, care pleacă regulat din Orşova. Şoseaua care traversează defileul este mărginită pe de-o parte de apele repezi ale Dunării şi pe cealaltă parte de dealuri abrupte.

Dacă ajungi în zonă trebuie să ştii că posibilitãţile de cazare şi relaxare sunt numeroase. Poţi petrece timpul liber fãcând o plimbare cu barca în Cazanele Mari, traseul ce include şi vizitarea peşterii Ponicova şi a Grotei Veterani, dar şi în Cazanele Mici, unde poate fi admirat golful Mraconia şi se poate vedea chipul lui Decebal sculptat în stâncă. Chipul lui Decebal este cea mai mare statuie săpată într-un versant muntos din Europa şi măsoară peste 50 de metri. Din Golful Mraconiei, te vei putea îmbarca pe una dintre bărcile sau şalupele de croazieră, care te va duce să admiri frumuseţea zonei.

2. Holbav

Transilvania este regiunea perfectă pentru o vacanță de toamnă, mai ales în zone rurale, unde timpul pare să fi stat în loc și unde ai ocazia să descoperi o parte dintre tradițiile noastre străvechi. Unul dintre cele mai pitorești astfel de locuri este satul Holbav din județul Brașov. Aflat la poalele masivului Piatra Craiului, Holbav devine un adevărat paradis în fiecare toamnă, cu dealuri line multicolore și munți înalți în fundal.  Holbav, satul-poveste ascuns în Măgura Codlei, care se află la doar 24 de kilometri de Brașov este destinația ideală de vacanță.  Liniște. Deplină. Păduri pictate frumos de către toamnă. Un pic de roșu ici, un pic de portocaliu colo, mult galben, toate combinate în cel mai pitoresc fel posibil.

Holbav se află în depresiunea Ţării Bârsei, pe versantul sudic al Măgurii Codlei, la o altitudine de peste 900 m. Are un pic peste 1000 de locuitori, iar condițiile de trai sunt moderne, doar în partea centrală a satului, până la poalele dealului. Multe dintre casele de pe deal nu au nici acum electricitate, ca să nu mai povestim și despre celelalte condiții atât de comune pentru mare parte dintre noi. Cuvintele nu sunt de ajuns. Acest loc trebuie neapărat vizitat pentru a-ți crea propriile povești.

3. Cheile Dobrogei

Dacă în vacanța de toamnă visezi la o excursie cu mașina printr-un loc pitoresc din România, atunci  îți propun să te îndrepți spre Cheile Dobrogei. Aflate în inima Dobrogei, Rezervația Geologică Cheile Dobrogei se întinde pe o suprafață de 300 de hectare și datează din perioada jurasicului.O plimbare în Rezervația naturala Cheile Dobrogei este alegerea perfectă pentru toți membrii familiei tale. În această locație te asteaptă un peisaj ce te poartă în timp, în perioade geologice în care pe aceste meleaguri trăiau dinozauri, păsări primitive și prădători de mari dimensiuni.

La doar 40 de km de orașul Constanța, se află un spațiu verde, dedicat plimbărilor lungi, relaxării depline și a descoperirii giganților de calcar cu înălțimi de peste 30 de metri, ce datează din Jurasic și Cretacic.

Pietrele de la Cheile Dobrogei spun povești de milioane de ani. Atât de mult le-a trebuit să ajungă la formele interesante din zilele noastre. Aici au fost descoperite urme ale unor animale preistorice precum mamuții și rinocerii spinoși. Peștera Gura Dobrogei și peștera La Adam sunt cele mai cunoscute și mai vizitate de turiștii curioși. Ai nevoie de o zi întreagă pentru a descoperi colțul de natură liniștit, ce îți inspiră sentimentul de început de lume oriunde pui piciorul. De asemenea, este important să știi că perioada cea mai bună pentru a vizita această zonă protejată este primăvara sau toamna.

4. Valea Vaserului

Cel mai valoros obiectiv natural din zona Vişeu de Sus este Valea Vaserului, care se remarcă prin existența Mocăniței (trenul cu aburi). Aceasta este locația principală de atracție a turiștilor, cu o tradiţie a turismul în această zonă datând încă din secolul XX. Valea Vaserului cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural “Munţii Maramureşului”, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă cu respectarea obligaţiilor ecologice.

Calea ferată forestieră de ecartament îngust oferă pasionaților de excursii feroviare, si nu numai, peisaje deosebite pe un parcurs de aproximativ 50 km. De-a lungul liniei pot fi descoperite cele mai pitorești forme ale naturii: maluri abrupte ce pornesc chiar de lânga linie, păduri seculare sau stânci masive străbătute de tuneluri.

Locomotivei cu aburi îi sunt ataşate atât vagoane forestiere, cât şi vagoane pentru turişti, iar priveliştea lăsată de şuieratul trenului care pufăie tot drumul precum cel mai înrăit fumător, pare desprinsă din filmele vechi. Când mai apar şi drezinele manuale sau automate precum nişte maşini ”antice” pe şine care se iau la întrecere cu tine, te întrebi în care epocă te-ai întors sau dacă nu ai ajuns cumva în viitor, când autoturismele vor circula nu numai pe roţi, dar şi pe şine.

5. Valea Drăganului

Valea Draganului este un sat în comuna Poieni din județul Cluj, care oferă o priveliște ce-ți taie răsuflarea în orice anotimp, dar toamna întrece orice așteptare. Barajul Drăgan, cunoscut şi sub denumirea de Barajul Floroiu, asigură retenţia apelor râurilor Drăgan şi Sebeşel, fiind amplasat imediat în aval de confluenţa celor două râuri. Panorama superbă peste baraj poate fi admirată din parcarea de sus, de pe un bloc mare de beton. Mai mult decât o simplă locaţie turistică, barajul Drăgan şi întreaga zonă Valea Drăganului încorporează istoria cu elemente pitoreşti.

Sub apă, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Pârâul Crucii. Legenda spune că aici s-au refugiat foarte mulţi români din toate satele cedate prin dictatul de la Viena în 1940. Nu departe de baraj este situat lacul de la Beliș care poartă cu el o altă legendă, aceea a bisericii ascunse pe fundul lacului.

6. Lacul Roșu

Nimic nu se compară cu un peisaj de toamnă pe Lacul Roșu. Situat într-o depresiune montană, Lacul Roșu se întinde pe o distanță de peste doi kilometri și are o adâncime de aproape 10 metri. Interesant este că, deși au trecut aproape două secole de când s-a format, acesta a rămas aproape neschimbat. Format în 1837, Lacu Roşu este rezultatul prăbuşirii unei părţi din muntele Ghilcoş, cunoscut şi sub numele de “Muntele Ucigaş”. Ochiul de apă de lângă Cheile Bicazului oferă călătorului relaxare şi aer curat. Anual, în zonă ajung sute de mii de turişti, dornici să vadă apele roşiatice.

Legat de numele acestui lac, roiesc o mulțime de legende și povești. Le poți afla cercetând amintirile localnicilor dornici de vorbă. Orice vorbă spusă de bătrânii acestui loc îți va rămâne mult timp în minte. În orice caz, după o plimbare cu barca pe lac, unde încă se mai pot observa trunchiurile pietrificate ale brazilor vechi, îți vei crea propria versiune a poveștii. 

7. Breb din Maramureș

Toamna nu e niciunde la fel ca în satul Breb, acolo unde se agață harta în cui. Satul Breb se află la 40 de kilometri de Baia Mare, în apropierea orașului Ocna Șugatag. La intrarea în localitate, o poartă maramureșeană îi întâmpină pe drumeți. Breb, cunoscut și ca Valea Castorilor, este unul dintre cele șapte sate de pe Drumul Verde din aria Ecoturistică Mara-Cosău-Creasta Cocoșului. Este, așadar, un sat maramureșean autentic, așezat într-un cadru natural idilic. Satul este extrem de frumos și, mai presus de orice, foarte bine păstrat. Minunat este și faptul că, duminica, ai toate șansele ca în Breb să vezi pe străzi localnici îmbrăcați din cap până-n picioare în portul țărănesc, nemaivorbind de marile sărbători religioase când, cu mic, cu mare, toată lumea îl scoate la înaintare. 

Breba fost inclus pe lista celor mai frumoase sate din România, fiind unul dintre cele mai fotografiate locuri din țară. Și nici nu e de mirare dacă ne gândim că turiștii care ajung în acest loc pitoresc din Maramureș, mai ales în perioada sărbătorilor, au impresia că s-au întors în timp.

8. Aluniș din Munții Buzăului

Denumit și “leagănul creștinătății din România” sau “Athosul românesc”, satul Aluniș din județul Buzău nu este un loc turistic foarte cunoscut. În Aluniș se ascunde un paradis sălbatic uluitor, cu câteva obiective culturale de o importanță deosebită. Înconjurată de un cimitir binecuvântat de o pace și o liniște covârșitoare, la umbra brazilor ce se înalță lângă intrarea în pridvorul de lemn, biserica din Aluniș își așteaptă enoriașii în fiecare duminică la slujba de liturghie. Se spune că în niciun alt lăcaș de cult credincioșii nu se simt mai aproape de Dumnezeu decât în biserica din Aluniș. Impresionante sunt și chilia lui Dionis, realizată în piatră, la care se poate ajunge doar cu o scară, dar și Biserica lui Iosif, care a fost săpată în secolul IV.

Satul Aluniș este, cu siguranță, un loc extrem de interesant și de impresionant prin importanța sa istorică și prin peisajul uluitor în care se scufundă.

9. Sărata Monteoru

Natura a fost generoasă cu stațiunea Sărata Monteoru, pe care a înzestrat-o cu peisaje spectaculoase și izvoare prețioase. Sărata-Monteoru, staţiune balneară situată în zona central-vestică a judeţului Buzău, la aproximativ 14 km distanţă de oraş, este cunoscută, mai întâi, pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate. Încă din perioada interbelică, când s-au stabilit indicaţiile terapeutice de către Institutul de Hidrologie Bucureşti, staţiunea  a devenit un important centru de tratament, precum şi un punct turistic pentru cei din ţara noastră şi nu numai.

Acest lucru se datorează atât amplasamentului Săratei-Monteoru, în extremitatea sud-estică a Subcarpaţilor Curburii, între Dealurile Istriţei, ceea ce aduce cu sine o privelişte minunată, asemănătoare celei din zona Băilor Herculane, Govorei sau Felix, cât şi pentru cultura Monteoru, o cultură arheologică datând din epoca bronzului, reprezentată printr-o mare aşezare aflată în apropiere de marginea de est a satului de astăzi, pe dealul Cetăţuia.


Like it? Share with your friends!

576
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?