Dunărea străbate numeroase țări, venind din Occident până aici la noi, în insula romanității estice a Europei. Aproape o treime din lungimea sa curge pe teritoriul României și dă naștere unor peisaje care te lasă cu gura căscată. Călătorim astăzi prin diverse locuri unde, dacă nu ați fost până acum, ar trebui mergeți sau măcar să luați în calcul aceste variante pentru niște destinații de vis!
România este vizitată de Amazonul Europei și împreună fac o echipă pe cinste de-a lungul multor kilometri. Printre cele mai frumoase locuri unde Dunărea poate fi admirată se numără Cazanele Dunării sau Clisura Dunării, sub altă denumire, faleza din Galați sau Delta Dunării.
Cazanele Dunării
Cazanele sunt un sector din defileul Dunării, la trecerea prin Munții Carpați, unde peisajul este unul superb. Cursul apei este mărginit de pereți stâncoși, de o parte și de alta a acestuia, fluviul îngustându-se în anumite zone până la 230 m.
Denumirea acestora provine de la faptul că debitul apei, foarte crescut în zone foarte înguste, formează anumite ochiuri la suprafața apei, dând iluzia fenomenului de fierbere a apei. Atât Cazanele Mari, cât și Cazanele Mici se încadrează, împreună cu toate obiectivele turistice ce se găsesc aici, în Parcul Natural Porțile de Fier.
Printre principalele atracții ale zonei se numără Statuia lui Decebal, Peșterile Ponicova și Veteranii, Tabula Traiana, Mănăstirea Macronia și Mănăsitrea Sfânta Ana. Pe majoritatea dintre acestea le puteți admira într-o plimbare cu barca în Cazane, de-a lungul Dunării. Este cea mai frecventă activitate și merită încercat. În general, pensiunile sunt situate chiar pe malul fluviului și dispun de posibilitatea proprie de a-și plimba turiștii.
Printre alte activități se numără și drumețiile montante, dintre care se remarcă Vârful Ciucarul Mare. Este un traseu ușor și foarte frumos, oferind o panoramă a Cazanelor și a Dunării de-a dreptul spectaculoasă. De asemenea, vă recomandăm să încercați mâncarea preferată a zonei, cu specific pescăresc. Nu în ultimul rând, să vă relaxați pe un șezlong pe malul Dunării în lumina soarelui, poate fi o variantă câștigătoare și mai puțin obositoare.
Faleza din Galați
Deși orașul Galați nu se află în general pe lista destinaților de vacanță ale românilor, el ascunde câteva locuri care merită admirate, iar cel mai remarcabil dintre ele este Faleza Dunării.
Faleza are o lungime de 4 kilometri și a fost construită în trepte aflate la o distanță de 50 de m una față de cealaltă pentru a oferi privitorilor două perspective diferite ale fluviului. Prima parte a falezei trece printr-un parc și este caracterizată de o vegetație bogată și de o atmosferă liniștită. Oamenii preferă această parte a falezei pentru a se relaxa în natură, pentru întâlniri romantice, pescuit sau activități sportive.
Partea care succedă parcul reprezintă latura comercială a falezei, unde întâlnim numeroase terase și restaurante cu specific pescăresc întocmai. Acestea au o priveliște superbă, majoritatea fiind amplasate direct pe Dunăre și oferind senzația unei croaziere.
De asemenea, pe lângă frumoasa faleză, în Galați ne mai putem bucura de Lacul Brateș, aflat la întâlnirea dintre Dunăre și Prut, sau Lacul Vânători, unde este locația perfectă de pescuit. Nu în ultimul rând, este de trecut pe lista obiectivelor Gara Fluvială, singura din România. Astăzi este cunoscută și sub numele de Palatul Navigației și adăpostește câteva instituții de stat.
Delta Dunării
De departe, cel mai cunoscut și vizitat loc este Delta Dunării. Aceasta este a treia din Europa și se află pe locul 22 în lume ca mărime, fiind reprezentată de ecosisteme naturale terestre și acvatice. Toate aceste zone ale Deltei sunt incluse în Patrimoniul UNESCO, în cadrul programului “Omul și Biosfera”.
Vegetația și fauna Deltei sunt cele mai speciale aici. Veți putea înâlni de-a lungul unei plimbări cu barca numeroase specii de păsări, insecte sau reptile, dar și diverse soiuri de plante, stuf sau flori. Plimbările în Deltă sunt cu adevărat speciale și garantăm că vă veți simți extraordinar.
Dacă alegeți altceva de făcut și sunteți amatori ai pescuitului, aici veți găsi cele mai bune variante de locuri. De asemenea, dacă doriți să vă relaxați, puteți alege fie o vilă cu piscină, fie ceva pe malul Dunării, fie puteți merge la locul superb unde Dunărea se revarsă în mare.
Gura de vărsare din Sulina este cea mai vizitată de turiști și este ceva unic, peisajul fiind unul aparte. Culoarea apei fluviului diferă de cea a mării, iar întrepătrunderea lor este ceva inedit. Pe lângă aceasta, plaja de la Sfântul Gheorghe sau cea de la Gura Portiței sunt, de asemenea, printre favoritele turiștilor și le recomandăm turiștilor iubitori de natură, pentru care litoralul înseamnă pace și nu cluburi și discoteci.