523
442 shares, 523 points

Am pierdut şirul vizitelor în Braşov şi mă întreb de ce revin de fiecare dată acolo cu atâta drag. Sunt multe motive. Mă gândesc acum la parada Junilor Braşovului, la Piaţa Sfatului în decembrie, când bradul şi colindele transformă centrul într-o Piaţă de Crăciun ori la un concert de orgă la Biserica Neagră, într-o zi călduroasă de vară, când răcoarea din interior te ţintuieşte în scaun preţ de o oră.

Strada sforii

Am descoperit strada asta ceva mai târziu şi, deşi nu e decât un culoar îngust între case, a devenit locul preferat din Braşov. Motivul este simplu: a fost renovată şi iluminată în 2003 şi repusă în drepturi pentru că înainte era un gang întunecat ce stătea să se prăbuşească. Poate ştii că e cea mai îngustă stradă din Europa dar nu acesta e motivul pentru care îmi place atât de mult. De fapt, cea mai îngustă stradă din Europa nu este în Braşov ci în Reutlingen, Germania iar pe locul al doilea în acest top e Parliament Street, din Exter, Marea Britanie. Corect spus e că e cea mai îngustă stradă din Europa de Est. Tot e bine!

Revenind la a noastră stradă a Sforii, aleea aceasta face legătura între două străzi liniştite – Cerbului şi Poarta Schei, pavate cu piatră şi străjuite de case cu obloane de lemn. Pasajul, care se pare că la origine era destinat pompierilor, este astăzi preferatul îndragostiţilor dar şi al turiştilor străini pentru că străduţa e în topul Must do din ghidurile internaţionale. Mie mi s-a părut interesant faptul că niciun braşovean nu are domiciliul pe Strada Sforii – nici nu ar avea cum.

Biserica Neagră

Cu siguranţă e primul obiectiv care îţi vine în minte atunci când te gândeşti la Braşov şi, pe bună dreptate. Biserica Neagră, numită iniţial Biserica Sfânta Maria e cel mai mare monument gotic din România. De fapt, e unul dintre cele mai mari lacaşe medievale de cult, de la Domul din Viena la Hagia Sofia din Istanbul. Şi ca să îţi dai seama de dimensiunile bisericii, află că în ea încăpeau aproape 5000 de persoane adică toţi locuitorii oraşului de la acea vreme, adică pe la 1400.

Cel mai mult îmi plac concertele de orgă de aici şi e singurul lucru pe care mi-l amintesc încă de la prima vizită, acum vreo 15 ani. Auzisem atunci că e cea mai mare orgă mecanică din sud-estul Europei şi îmi imaginam că e vorba de un instrument muzical din cele ştiute de mine de la spectacole. Însă cele peste 4000 de tuburi aurii şi, mai ales, sunetele pe care le scot m-au vrăjit pe loc aşa că singurul suvenir pe care mi l-am achiziţionat atunci a fost o carte poştală cu orga. Stagiunea de concerte de orgă de la Biserica Neagră are loc din iunie până în septembrie iar în iulie şi august sunt concerte de trei ori pe săptămână (marţi, joi şi sâmbătă), de la ora 18.00, preţul unui bilet fiind de 6 RON/adult. Dacă vrei să comanzi un concert în afara stagiunii, află că se poate şi pentru asta trebuie să faci o cerere pe adresa de mail a Bisericii Negre, în care să specifici data şi ora la care vrei să asculţi orga şi te asigur că cei de acolo îţi vor răspunde foarte repede.

Spun muzeu pentru că aici găseşti cea mai mare colecţie de covoare orientale din Europa, după Turcia, fireşte dar şi cel mai mare clopot mobil din România. Covoarele au fost donate bisericii, de-a lungul timpului, de breslele din oraş ori de comercianţi la întoarcerea din călătoriile de afaceri în Orient.

Aleea de sub Tâmpa – Drumul scărilor

Pe Aleea de sub Tâmpa ajungi după ce urci pe strada Castelului, la capătul căreia ai o perspectivă asupra acoperişurilor roşiatice din Braşov. Aleea, construită pe locul unui fost canal de apărare, e străjuită de Bastionul Postăvarilor care a aparţinut iniţial uneia dintre cele mai bogate bresle din oraş – cea a aurarilor. E un loc numai bun de plimbare, mai ales că de după zidurile groase zăreşti tot centrul Braşovului. Dacă vrei să observi oraşul de la aproape 1000m altitudine, de aici urcă telecabina pe Tâmpa.

În capătul aleii, lângă terenurile de tenis, e Bastionul Ţesătorilor pe care trebuie să-l vezi. Ce îmi place la această fortificaţie e curtea interioară, imprejmuită de balcoane din lemn, unde acustica este excepţională dar şi machetele Cetăţii Braşovului şi a Scheiului, din interiorul bastionului.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/city-break/5-motive-sa-iubesti-brasovul.html


Like it? Share with your friends!

523
442 shares, 523 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii