fbpx
553

S-ar putea să iubești excursiile cu cortul, însă nu vei afla niciodată asta dacă nu îți iei inima în dinți și pleci pe munte…sau măcar la poalele lui.

Învățăm când suntem mici că melcii își poartă casa în spinare – și unora încă ni se pare interesantă această idee: să nu depinzi de ceva fix, să poți să mergi liber de colo colo și când se face seară, să fii acasă – oriunde ai fi – pentru că ai casa cu tine. Norocoși tare acești melci!

Când creștem, ajungem uneori să înțelegem că de fapt și noi, oamenii, purtăm mereu cu noi cele mai de preț lucruri pe care le avem – și nu mă refer la lanțurile de aur de la gât sau la portofelul din buzunar.

Dar mai este un lucru pe care nu toată lumea îl învață automat, ca pe ceva natural – și nici nu îl vede peste tot în jur: chiar și oamenii își pot duce “casa” în spinare!

Iată 50 lucruri pe care le înveți după câteva experiențe cu cortul

  1. Noaptea, în natură, orice sunet, orice zgomot pare a fi mai aproape decât este.
  2. Îndeasă sacul de dormit în săculețul lui fără să-l împăturești sau să-l rulezi. Când ajungi acasă, scoate-l din săculeț și ține-l întins pe un umeraș.
  3. Corturile acelea care se montează în 2 secunde sunt îngrozitor de greu de strâns.
  4. Nu ai nevoie de foarte multe lucruri ca să campezi confortabil. Un rucsac de 50 de litri ar trebui să-ți fie deajuns ca să pui tot ce ai nevoie pentru câteva zile pe munte. Restul sunt accesorii pe care le poți avea cu tine atunci când campezi în locuri accesibile, aproape de mașină.
  5. Dacă ai uitat acasă lingurița, poți să amesteci în cafea ori ceai cu o crenguță uscată.
  6. Dacă ai probleme cu somnul și te deranjează sunetul apei, ciripitul, sfofăritul celuilalt, ia cu tine un set de dopuri de urechi.
  7. Plouă cu apă, nu cu acid. Nu te panica din cauza unor stropi, nu te vei topi. Scoate pelerina și bucură-te de natură așa cum e.
  8. Știi căștile de unică folosință pentru duș? Sunt foarte bune să împachetezi în ele câte o pereche de încălțăminte.
  9. Știi căștile de unică folosință pentru duș? Sunt foarte bune să împachetezi în ele câte o pereche de încălțăminte.
  10. Nu orice plantă din jurul cortului e bună de mâncat.
  11. Dacă nu ai o lampă la tine ci doar frontala, leag-o pe aceasta de un bidon plin cu apă, cu lumina către apă. Vei avea o veioză interesantă.
  12. Ia cu tine în rucsac o pereche de papuci ori teneși confortabili. Vei simți nevoia să arunci bocancii de munte când ajungi la cort, după o zi întreagă de hiking.
  13. În timpul zilei, deschide gurile de aerisire ale cortului ca să se ventileze dar ține închise plasele de țânțari.
  14. Înainte să campezi, asigură-te că în caz de ploaie ori inundații, apa nu se va aduna în acel loc.
  15. Nu are sens să cari perna după tine, folosește un polar împăturit pe care poți să-l bagi în sacul de dormit.
  16. Există în magazine prosoape speciale pentru bagaj, sunt foarte mici, ușoare și se usucă rapid.
  17. Noaptea în aer liber poate fi foarte răcoroasă așa că ia cu tine un polar călduros chiar și în timpul verii.
  18. Nu bea apă din lacuri sau din râuri ce trec pe lângă surse de poluare. La nevoie, folosește un filtru de apă portabil.
  19. Ia cu tine un hamac, nu e nimic mai plăcut decât să lenevești cu o carte legănându-te între copaci.
  20.  Șervețelele umede pot înlocui un duș cu succes într-o excursie la cort. Totuși, nu le arunca pe cele folosite în natură, strânge-le într-un sac de gunoi.
  21. Pentru seri prelungite în fața cortului, cu ochii la stele, ia cu tine spirale anti-țânțari. Sunt mici, ușoare și ieftine.
  22. Ai nevoie de foarte puține haine la cort. Puține și bune.
  23.  Dacă mergi într-un loc de campare pentru prima dată, e mai bine să pui cortul cât încă nu este întuneric.
  24. Dacă ți se face foarte frig, tremuri din toate încheieturile, te bagi în sacul de dormit și te încălzești instant, înseamnă că ai un sac bun. Puful de gâscă are efectul ăsta!
  25.  Nu pleca la drum cu cortul cu prieteni fițoşi.
  26. Întotdeauna ia o carte cu tine când campezi, pentru acele zile ploioase, pentru nopțile în care stai cu urechile ciulite după urs, pentru diminețile cu rouă la buza cortului.
  27. Se spune că sunetul apei e liniştitor şi mulți îşi doresc să campeze lângă vreu pârâu. Totuşi râurile învolburate se aud ca un film horror noapte din cort.
  28.  În caz de urgență, adu-ți aminte că telefoanele au lanternă. Eu mereu uit.
  29. Briceag. Întotdeauna util.
  30. Nu e cazul să stai cu nasul în smartphone lângă cort însă un power bank (baterie externă) e mereu bun atunci când chiar ai nevoie să suni ori să foloseşti GPS-ul.
  31. De fiecare dată când mergi pe munte ori cu cortul, pune în bagaj o brichetă şi chibrituri. Nu se ştie niciodată când o urgență te ține pe munte mai mult decât ai plănuit. Sunt utile şi pentru cafeaua aia adevărată.
  32. Într-un camping sau chiar în pustietate cu prietenii, noaptea se aud tot felul de sunete. Ca să nu intrăm în detalii, păstrează cel puțin 3 metri distanța între corturi. Cel puțin!
  33.  Ia cu tine un fierăstrău pliabil ca să tai crengile pentru foc.
  34.  Dacă vrei să faci focul, te rog să nu tai copacii. Pădurea e plină de uscăciuni pe care le poți folosi.
  35.  Dacă ai de gand să stai pe lângă cort în timpul zilei sau pur şi simplu să te trezeşti târziu în toiul verii, asigură-te că ai umbră dimineața. Eu am crezut la un momentdat, în urmă cu mulți ani, că am murit din cauza căldurii dimineața în cort la mare.
  36.  Dormi. Somnul e foarte important dacă eşti în varful muntelui, între două zile de trasee, aşa că asigură-te că pui cortul pe un loc cât mai plat.
  37. Hârtie igienică. Nu uita hârtia igienică. Nu uita să o pui în bagaj şi nu uita să o laşi folosită în pădure. Sac de gunoi, foc – doar două feluri în care poți să o faci să dispară.
  38. Locurile pustii, rupte din poveste, pe malul unei ape, sub cerul înstelat, pot părea ideale atunci când campezi noaptea. Nu te speria dacă dimineața la prima oră te trezeşti îmconjurată de zeci de alte corturi, grătare, copii şi muzică. Pregăteşte-te să muți tabăra cât mai repede.
  39. Primus, arzător, spirtieră, o groapă cu foc, orice sursă de căldură e super binevenită dimineața ca să faci cafeaua aia adevărată sau să încălzeşti apa pentru ceai ori o supă în serile friguroase.
  40. Cafea adevărată. Pot să renunț la multe dar nu voi renunța la o cafea adevărată dimineața în fața cortului.
  41. Cuiele obişnuite cu care se fixează cortul în pământ sunt de multe ori inutile pe nisip. Caută cuie speciale pentru nisip.
  42.  Ştii cordelinele acelea care se folosesc pentru a asigura cortul când bate vântul puternic? Ține-le minte şi când se lasă seara. Cine nu s-a împiedicat rău de ele măcar o dată, nu a campat.
  43. Dacă trebuie să strângi cortul ud ca să pleci la drum, nu îl ține împachetat mai mult decât câteva ore. Cu prima ocazie întinde-l ca să se usuce, altfel va mucegăi.
  44.  Întotdeauna seara pune toată mâncarea sau alte produse mirositoare (pastă de dinți, şervețele umede etc.) într-o geantă pe care să o agăți într-un copac la cel puțin 50 de metri distanță de cort. Sau în maşină, dacă e cazul. Ursul/câinele/şocâtele vine după mâncare, nu după oameni.
  45.  Dacă nu mergi cu maşina la locul de campare, ia-ți un cort bun şi rezistent.
  46. Dacă mergi cu maşina până la locul de campare, ia cu tine o pătură impermeabilă , sau o folie mare groasă pe care să o pui la nevoie pe pământ, sub cort. E de folos când campezi pe spații accidentate, cu pietre, crenguțe ori e pământul foarte rece.
  47. Baterii de rezervă. Frontala are nevoie de baterii de rezervă. Chiar şi aia foarte scumpă şi de firmă şi rezistentă cu baterii mega-scumpe şi rezistente rămâne fără lumină dacă o uiți aprinsă în rucsac o săptămână.
  48. Evită certurile cu Iubi la cort. Va trebui să împărțiți apoi un spațiu foarte mic peste noapte, atât de mic că nici nervii nu au loc.
  49. Când îți alegi sacul de dormit, reține că mărimea contează. Cu cât e mai mare sacul, cu atât îți va fi mai frig. Alege unul care să aibă o lungime cât mai apropiată de înălțimea ta.
  50. Momentul în care deschizi uşa cortului din interior şi vezi Calea Lactee va rămâne acolo, în memorie, pentru totdeauna.

Like it? Share with your friends!

553
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?