556
762 shares, 556 points

Camparea pare a fi un Baubau pentru multă lume, sunt oameni care nu concep ideea de a dormi în natură fără un minim de confort. Multe dintre cunoscutele mele se plâng de frig în general când de fapt marea problemă este lipsa unui echipament potrivit. După experiența mea din copilărie cu cortul la mare când am tremurat din toate încheieturile și am dormit pe niște dâmburi care nu m-au lăsat să mă odihnesc deloc, am fugit mult timp de ideea de a dormi într-un cort. Până am descoperit că există soluții. Un cort de calitate care să te ferească de vânt și umezeală, un sac de dormit care să-ți țină cald în orice condiții, o saltea autogonflabilă ușoară mai mică decât un izopren – acestea sunt primele obiecte din kit-ul oricărui camper care vrea să se bucure de natură în condiții decente de confort. Dacă aș fi aflat asta peste noapte, și experiențele mele ar fi fost mai frumoase dar mi-au trebuit câțiva ani ca să bag la cap câteva lecții despre excursiile cu cortul:

100 de lucruri pe care le-am învățat din excursiile cu cortul

1. Nisipul intrat în cort va rămâne acolo cel puțin un an, indiferent cât de bine îl cureți.

2. Momentul în care deschizi uşa cortului din interior şi vezi Calea Lactee va rămâne acolo, în memorie, pentru totdeauna.

3. Când îți alegi sacul de dormit, reține că mărimea contează. Cu cât e mai mare sacul, cu atât îți va fi mai frig. Alege unul care să aibă o lungime cât mai apropiată de înălțimea ta. Eu am 1,75 m și am tremurat mult timp cu un sac de 1,90 m. Mi-am găsit între timp perechea, are 1,80 m și puf de gâscă.

4. Vorba aia “ca la uşa cortului” are mari legături cu realitatea. Cumva, la un momentdat, în jurul cortului se creează un haos cu păturica, izoprenul, geanta de mâncare, scăunelul, sticla, paharele, bocancii, unde e cafeaua?, lipşeste un cui de la cort!, mi-ai văzut polarul albastru pe undeva? Cu puțin efort, haosul dispare rapid.

5. Am ajuns la vârsta la care să nu mai fac rabat de la calitate, îmi respect odihna şi confortul aşa că o saltea ultra-uşoară autogonflabilă de camping nu mi se mai pare deloc un moft ci o condiție obligatorie pentru excursii cu cortul în care chiar dorm bine.

6. După ce se auto-umflă, mai suflă de câteva ori în saltea. Mie mi-au trebuit vreo două nopți ca să-mi dau seama că de asta are nevoie ca să fie foarte confortabilă.

7. Un cort peste 2,5 kg nu are ce să caute într-un traseu de hiking. Poate doar dacă renunți la mâncare, apă, haine extra. Sau dacă îl împarți cu altcineva, tu cari bețele şi cuiele iar Iubi cară cortul.

8. Evită certurile cu Iubi la cort. Va trebui să împărțiți apoi un spațiu foarte mic peste noapte, atât de mic că nici nervii nu au loc.

9. Frontala. Nu uita niciodată frontala acasă când pleci cu cortul.

10. Baterii de rezervă. Frontala are nevoie de baterii de rezervă. Chiar şi aia foarte scumpă şi de firmă şi rezistentă cu baterii mega-scumpe şi rezistente rămâne fără lumină dacă o uiți aprinsă în rucsac o săptămână. Pe cuvânt de pățită.

11. Dacă mergi cu maşina până la locul de campare, ia cu tine o pătură impermeabilă (eu am una specială de picnic, recomand), sau o folie mare groasă pe care să o pui la nevoie pe pământ, sub cort. E de folos când campezi pe spații accidentate, cu pietre, crenguțe ori e pământul foarte rece.

12. Dacă nu mergi cu maşina la locul de campare, ia-ți un cort bun şi rezistent. Eu am un Bergans Compact Light 2 și îl recomand.

13. Întotdeauna seara pune toată mâncarea sau alte produse mirositoare (pastă de dinți, şervețele umede etc.) într-o geantă pe care să o agăți într-un copac la cel puțin 50 de metri distanță de cort. Sau în maşină, dacă e cazul. Ursul/câinele/şocâtele vine după mâncare, nu după oameni.

14. Dacă ai vreme bună şi cort din două bucăți (tentă şi supratentă), dă la o parte supratenta şi bucură-te de stele.

15. Dacă trebuie să strângi cortul ud ca să pleci la drum, nu îl ține împachetat mai mult decât câteva ore. Cu prima ocazie întinde-l ca să se usuce, altfel va mucegăi.

16. Ştii cordelinele acelea care se folosesc pentru a asigura cortul când bate vântul puternic? Ține-le minte şi când se lasă seara. Cine nu s-a împiedicat rău de ele măcar o dată, nu a campat.

17. Cuiele obişnuite cu care se fixează cortul în pământ sunt de multe ori inutile pe nisip. Caută cuie speciale pentru nisip.

18. Cafea adevărată. Pot să renunț la multe dar nu voi renunța la o cafea adevărată dimineața în fața cortului.

19. Primus, arzător, spirtieră, o groapă cu foc, orice sursă de căldură e super binevenită dimineața ca să faci cafeaua aia adevărată sau să încălzeşti apa pentru ceai ori o supă în serile friguroase.

20. Locurile pustii, rupte din poveste, pe malul unei ape, sub cerul înstelat, pot părea ideale atunci când campezi noaptea. Nu te speria dacă dimineața la prima oră te trezeşti îmconjurată de zeci de alte corturi, grătare, copii şi muzică. Pregăteşte-te să muți tabăra cât mai repede.

21. Deşi nu aş fi crezut vreodată, există la vânzare în marile magazine corturi de camping din mai multe bucăți iar podeaua e total separată de acoperiş. Nu cumpăra niciodată un cort care nu se închide total şi perfect. Poate doar dacă îți place să dormi cu insecte, şerpi şi cine ştie ce alte lighioane.

22. Hârtie igienică. Nu uita hârtia igienică. Nu uita să o pui în bagaj şi nu uita să o laşi folosită în pădure. Sac de gunoi, foc – doar două feluri în care poți să o faci să dispară.

23. Dormi. Somnul e foarte important dacă eşti în varful muntelui, între două zile de trasee, aşa că asigură-te că pui cortul pe un loc cât mai plat.

24. Dacă ai de gand să stai pe lângă cort în timpul zilei sau pur şi simplu să te trezeşti târziu în toiul verii, asigură-te că ai umbră dimineața. Eu am crezut la un momentdat, în urmă cu mulți ani, că am murit din cauza căldurii dimineața în cort la mare.

25. Dacă vrei să faci focul, te rog să nu tai copacii. Pădurea e plină de uscăciuni pe care le poți folosi.

26. Ia cu tine un fierăstrău pliabil ca să tai crengile pentru foc.

27. Într-un camping sau chiar în pustietate cu prietenii, noaptea se aud tot felul de sunete. Ca să nu intrăm în detalii, păstrează cel puțin 3 metri distanța între corturi. Cel puțin!

28. De fiecare dată când mergi pe munte ori cu cortul, pune în bagaj o brichetă şi chibrituri. Nu se ştie niciodată când o urgență te ține pe munte mai mult decât ai plănuit. Sunt utile şi pentru cafeaua aia adevărată.

29. Nu e cazul să stai cu nasul în smartphone lângă cort însă un power bank (baterie externă) e mereu bun atunci când chiar ai nevoie să suni ori să foloseşti GPS-ul.

30. În caz de urgență, adu-ți aminte că telefoanele au lanternă. Eu mereu uit.

31. Briceag. Întotdeauna util.

32. Se spune că sunetul apei e liniştitor şi mulți îşi doresc să campeze lângă vreu pârâu. Totuşi râurile învolburate se aud ca un film horror noapte din cort.

33. Pe plajă e altă poveste, acolo am dormit mereu foarte bine în cort.

34. Dacă plouă şi ai un cort bun, stai în interior şi odihneşte-te.

35. Dacă plouă şi nu ai un cort bun, strânge rapid şi caută adăpost. Dup-aia cumpără un cort bun.

36. Întotdeauna ia o carte cu tine când campezi, pentru acele zile ploioase, pentru nopțile în care stai cu urechile ciulite după urs, pentru diminețile cu rouă la buza cortului.

37. Vasele pliabile sunt o mare invenție pentru camping. Cu toate astea, eu nu mi-aș cumpăra (nu îmi place atât de mult să gătesc încât să investesc așa mult), le prefer pe cele clasice.

38. Nu pleca la drum cu cortul cu prieteni fițoşi. Îi ştii, cu toții îi avem, sunt cei care se sperie de insecte, care nu mănâncă chestii făcute pe băț la foc, care se isterizează că nu au făcut duş două zile la rând, care plâng după un magazin. Nu merge cu ei la cort.

39. Anul ăsta am cumpărat o geantă termică autogonflabilă şi nu ne lipseşte din maşină în excursii. E foarte bun modelul acesta pentru camping cu maşina.

45. Dacă ți se face foarte frig, tremuri din toate încheieturile, te bagi în sacul de dormit și te încălzești instant, înseamnă că ai un sac bun. Puful de gâscă are efectul ăsta!

46. Pe lângă frontală, ia cu tine și o lampă pe care să o poți așeza într-un loc și care să lumineze zona cât mănânci sau mai stai la povești.

47. Bucuria de a prinde un pește pe care să-l gătești apoi pe un băț la foc și asta să fie toată cina. Priceless.

48. Dacă mergi într-un loc de campare pentru prima dată, e mai bine să pui cortul cât încă nu este întuneric.

49. Există o mare diferență între corturile de hiking și corturile de camping: nu ai să poți căra în spate pe munte un cort de camping de 10 kilograme și nici nu îți va fi foarte comod să stai o săptămână pe plajă într-un cort de hiking.

50. Ai nevoie de foarte puține haine la cort. Puține și bune.

 

Citește mai multe: http://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/aventura/la-cort.html


Like it? Share with your friends!

556
762 shares, 556 points

Comentarii

comentarii