Surprizele din Delta Dunării sunt nesfârșite. Un lac spectaculos se întinde chiar sub aripile pelicanilor, în sudul țării, fiind considerat marea cu apă dulce.
Situat lângă cel mai apreciat loc din România prin unicitate sa, lacul Razim îmbogățește Delta Dunării, oferind turiștilor și mai multe motive de a-și petrece vacanța în Deltă.
Considerat cel mai mare lac din România, acesta este format din mai multe limanuri și lagune, fiind preferat de turiști în perioada sezonului cald. Este cu adevărat o oază de liniște.
Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 400 km, fiind un loc generos de relaxare.
Motivul pentru care este considerat unul dintre cele mai mari lacuri din România ține de istoricul acestui loc spectaculos. Sistemul lagunar Razim-Sinoe este format din lacuri precum Razim, Goloviţa, Zmeica sau Sinoe. În urmă cu mii de ani a fost un golf al Mării Negre, dar înnisipările l-au transformat într-un lac, cel mai mare din România.
Fie că vorbim despre vacanța de 1 mai sau despre un weekend relaxant de vară, lacul Razim este fantastic pentru orice moment, chiar destinația perfectă.
Până vei ajunge aici, vei întâlni mai multe localități istorice fascinante, ce spun povestea străbunilor.
O să te minunezi în fața agriculturii clasice, a lanurilor verzi și a pădurilor din sudul țării. Imediat ce vei ajunge la Razim, e imposibil să nu fii impresionat de ceea ce vezi. Luciul apei nesfârșit și cadrul natural sălbatic, ce-și urmează cursul, aerul curat, liniștea, apa perfectă pentru bălăceală. Toate acestea creeză cadrul perfect pentru un weekend de neuitat, departe de aglomerația de pe litoral.
Nu doar liniștea locului și apa limpede îi atrage pe turiști. Poveștile ce s-au croit în jurul acestui lac de-a lungul timpului sunt cu atât mai impresionante. Despre lacul Razim se spune chiar că este blestemat. Acest lac poartă neagra faimă a unor furtuni nemaivăzute, pornite din senin. Liniştea sa aparentă i-a păcălit pe mulţi, pentru că bărcile temerarilor au fost adesea scufundate de valuri uriaşe, iscate de niciunde.
Mulţi au murit înecaţi pe acest lac, de-a lungul veacurilor, nu au putut ieşi la mal şi au pierit, lucru ciudat, în ape a căror adâncime nu este mai mare de trei metri.
Pescarii ies zilnic pe lac să prindă peşte dar mereu intră cu teamă în această împărăţie primejdioasă a apelor. Dacă vorbeşti cu oamenii locului îţi vor povesti tot felul de grozăvii întâmplate la acest lac. Cu respect şi teamă vorbesc mereu localnicii de lacul alături de care îşi împart destinul.
Razim, Razelm sau Halmyris … lacul este același și este superb. Turcii i-au zis Razelm dar nimeni nu va ști să-ţi spună cum de otomanii i-au pus acest nume sau ce înseamnă el. Unii spun însă că celălalt nume, Razim vine de la un revoluţionar rus ortodox care ar fi fost ucis pe malul lacului. Este însă doar o legendă pentru că personajul în cauză, Stepan (Stefan) “Stenka” Razin (Razim) are o altă poveste.
În antichitate lacul purta numele de Halmyris și comunica cu Marea Neagra prin gura Periteasca și gura Portiței. Acest ecosistem a fost neatins de mâna omului până în anul 1980, an în care s-au efectuat indiguiri. Primind apa dulce a Dunării, prin brațul Sfântul Gheorghe, în ani, limanul și-a îndulcit apele. Iar, în timp, peștii marini care puteau fi găsiți în apele sale și-au pierdut urma, lăsând loc păsărilor și speciilor de apă dulce.
Această regiune nu este foarte dezvoltată din punct de vedere turistic, dar acesta este chiar unul din motivele pentru care călătorii preferă această zonă retrasă.
Recomandări de cazare în apropiere de Lacul Razim
Booking.com