fbpx
549

Județul Bihor este un vechi ținut românesc, bastion al rezistenței noastre naționale. Acesta are nenumărate comori deosebite, ce atrag anual mii de turiști. Un loc ce poate fi considerat drept o destinație turistică exotică, unde apa își schimbă culoarea în funcție de anotimp, aerul este curat iar peisajul unic încântă orice ochi, se află în județul Bihor.

Dacă stai să pui pe hârtie toate obiectivele și atracțiile turistice din județul Bihor, o să vezi cât de binecuvântată este această zonă. Printre zecile de obiective turistice, Lacul Vida reprezintă cartea de vizită a bihorenilor atunci când se mândresc cu frumusețile din zona lor.

Lacul Vida pare desprins din poveste. Oamenii locului spun asta adesea, și nu doar pentru că-și schimbă culoarea în funcție de anotimp – culorile pădurilor din jurul său se reflectă în apele line, oferindu-i o culoare specială, la fel cum se întâmplă cu lacurile exotice.

Lacul este amplasat in comuna Dobroesti din judetul Bihor, si se poate ajunge la el foarte usor dinspre drumul european E79. Distanta fata de Oradea este de doar 40 de kilometri, iar traseul este urmatorul: Oradea – Sambata – Dobroesti – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida.

Zona pare decupată dintr-un basm. Un baraj de anrocamente de 10 metri, un deversor special în formă de pâlnie, o apă de un albastru impresionant, o pădure deasă și aproximativ 300 de peșteri neexplorate fac din acest loc o oază de relaxare.

Adevărul este că, nu culorile schimbătoare ale lacului sunt cele care atrag turiștii ca un magnet, ci vâltoarea din mijlocul său, care-l face unic. Chiar dacă este mai mult o operă a constructorilor, fiind un baraj în formă de pâlnie, ce are pe margine bare de lemn, vârtejul are rolul de a prelua din presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apă asupra digului, atunci când plouă abundant.

 Construcția unică din interiorul lacului  reprezintă elementul de noutate al lacului, conferindu-i un farmec aparte.      

Deversorul pâlnie este atracția zonei, dar la asta se adaugă și stâncile impresionante din regiune, peșterile nemarcate și culoarea apei. Cheile Vida, izvorul și peștera de refugiu de lângă acestea sunt alte obiective ce așteaptă să fie descoperite de turiștii pasionați de drumeții în locuri puțin explorate.

Pe lângă plimbările lungi și relaxante, la Lacul Vida se poate pescui, iar cei care nu caută cazare în zonă, pot staționa pe malul lacului care este numai bun pentru un picnic sau un grătar. Fiind o zonă întinsă, este ușor să petreci timpul aici în fiecare an, fără să te temi că este aglomerat.

Lacul Vida are o suprafață de 6 hectare și o lungime de 2 kilometri. Construcția lacului de acumulare pe cursurile Videi și Topliței, în dreptul comunei Dobroești, a durat până în 1967 și a fost realizat în principal pentru minele de bauxită din regiune. 

Lacul este considerat raiul pescarilor de altă dată. Farmecul Lacului Vida este amplificat și de peșterile, izvoarele și cheile din Valea Roșia: Peștera Vacii, Peștera Urâcioșii, Peștera Calului, Peștera Babii, Peștera Crucii, Peștera Valaului, Peștera Ciur Ponor, Peștera Ciur Izbuc și Cheile Albioarei. Cele mai cunoscute sunt Peștera cu Cristale de la Farcu și Peștera Meziad. Cheile Videi impresionează prin frumusețea și lungimea lor (zece kilometri), fiind de altfel cele mai lungi chei din Apuseni.

Astăzi doar vârstnicii din zonă știu că înainte să fie ridicat barajul, zona era cunoscută datorită faptului că aici exista cea mai veche moară din satul Luncasprie. Unii o știau de ”moara lui Iiloiu” pentru că în zona aceasta nu existau decât două case – a morarului și a fiului său.

Recomandări de cazare în apropiere de Lacul Vida

Booking.com

Like it? Share with your friends!

549
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?