fbpx
544

Ai și tu perioade îndelungate, cu prisosință cele de dinaintea salariului, în care nu scoți capul afară pe ușă, ci te uită Dumnezeu în fața serialelor, sperând să nu îți taie netul? Ai ratat întâlnirea vieții tale pentru că șeful te-a anunțat pe ultima sută de metri că nu poate plăti salariul la timp? Crezi că omul se poate simți bine în București doar dacă aruncă cu bani în stânga și-n dreapta?

Puțini sunt favoriții soartei care nu-și calculează acasă banii risipiți pe plăceri frivole fără a se lua cu mâinile de cap, iar noi ne bucurăm că ai ajuns aici. Consideră-te norocos și lasă mulțumirile pentru mai târziu. Am făcut o listă a lucrurilor pe care capitala ți le pune la picioare fără să-ți ceară înapoi, fie nicio lețcaie, fie aproape.

Partea cea mai frumoasă este că nu includem tertipuri de genul îți inviți 3 prieteni la tine, îi pui să-și comande fiecare câte o pizza, iar pe a patra o primești tu gratuit. Nu, nici vorbă de asemenea mârșăvii, așa că stai liniștit și savurează în tihnă cele de mai jos.

1. Roaba de cultură

Prea rar reușesc asemenea inițiative românești-bucureștene să nu smulgă zâmbete și să nu umple sufletul uman de o senzație similară cu băutul unui ceai cald de ghimbir într-o zi de decembrie. Pe scurt, înclinăm a crede că ar putea înmuia chiar și cel mai împietrit suflet.

Roaba de cultură și-a început cariera în 2011 și a fost gândit ca un spațiu gratuit pentru a petrece un cât se poate de plăcut timp în natură, neînchizând însă ochii la respectul pentru mediu. Atâtea lucruri se petrec acolo încât ai impresia că gașca din spate s-a certat definitiv cu somnul și, cât e ziua de lungă, nu fac altceva decât să pună la cale evenimente.

Din mai până în septembrie, băieții se pun pe treabă și descarcă roaba doldora cu evenimente. De la muzică live de toate felurile, picnicuri, sesiuni de sport food trucks și festivaluri de mâncare, filme vizionate în aer liber, conferințe ținute pe teme felurite, ateliere, workshopuri… și ne vom opri să mai respirăm un pic.

2. Citește o carte în fotoliile din Cărturești

Cea mai mare și, umblă vorba, cea mai frumoasă librărie din România, cea care și-a făcut culcuș în fostul Palat Chissoveloni din Centrul Vechi este genul de loc în care îl vei târî fără drept de apel pe orice prieten străin intrat între granițele Bucureștiului. Oricum, dacă l-ai aduce legat la ochi fără să-i spui nimic în prealabil despre Carusel(dar asigurându-l că nu intenționezi să-l lovești cu capul de stâlpi sau alte giumbușlucuri), nu ar ghici niciodată că se află într-o librărie. Atât e de mare și somptuos că va băga mâna-n foc că l-ai adus într-un loc unde oamenii bogați ai capitalei cumpără, socializează și citesc. Ei, n-ar fi departe de adevăr, dar îl lipsim pe „bogați” de exclusivitate.

Spațiul se întinde pe 6 niveluri, dar dacă nu vrei să te apropii de articolele cumpărabile sau de bistro (pentru că, așa cum am clarificat, te afli în perioada nefastă de dinaintea salariului), pierde-te printre rafturile de cărți. Că știi cum se zice, „uneori câștigi, alteori înveți”.

N-o să lăsăm lucrurile așa pentru a-ți permite să aduci vreo critică, așa că dacă în Carusel nu te simți tocmai la tine acasă și ai avea nevoie de niscaiva mai multă intimitate, poți să-ți îndrepți oricând pașii spre Cărturești Verona, de pe Bulevardul Magheru.

3. Admiră skaterii, rollerii și bikerii din Parcul Herăstrău

Nu știm dacă ai băgat de seamă, dar există o comunitate cât se poate de interesantă la intrarea în Herăstrău care se adună în jurul rampelor, făcând tot felul de ghidușii pe roți și pleznind de tinerețe și de tot ce-are ea mai frumos. Atenție la dependență; dacă prinzi o zi bună când și-au dat întâlnire cu mic cu mare și sunt puși pe impresionat fete, o să-ți fie mai ușor să bei ulei decât să-ți mai iei ochii de la ei.

Iar dacă norocul face să constați că ți-au mai rămas câțiva verzișori în buzunar, poți să mai iei o pauză de la scăldatul ochilor și să te răcorești, fie cu un Aperol Spritz, fie cu o bere rece (în funcție de posibilități) la Terasa Baraka. Nu că n-ai avea cu ce să-ți încânți privirea acolo, dar locul e atât de fain, încât s-ar putea să te surprinzi cum te lași pe spate și te deschizi la vestă, convins fiind că viața nu are cum să-ți ofere mai mult.

4. Ia-ți o miercuri liberă și lasă arta să te împresoare

Nicio scuză nu mai ai să nu te pui la punct cum se cuvinte cu arta capitalei din ţara pe care o numeşti patrie. În prima zi de miercuri a fiecărei luni, ai intrare liberă la muzeele mai jos menţionate.

Muzeul Theodor Pallady

Undeva pe la mijlocul distanței dintre Universitate și Foișorul de Foc, ascuns printre străduțele cu iz de Bucureștii vechi și noi, cea mai veche casă locuită din capitală (Casa Melik) ascunde în spatele ușilor colecția de artă a celui mai vândut pictor român. Nici n-o să treci bine pragul, și o să te întâmpine unul dintre ghizi, îmbiindu-te cu povestea lungă și întortocheată a acestei clădiri care și-a început cariera în epoca fanariotă (în 1760) și a scăpat ca prin urechile acului de războaie mondiale, incendii, demolări ceaușiste și Dumnezeu mai știe câte alte neprielnicii.

Cel mai probabil, la intrare, te vor izbi cât se poate de nostalgic mobilele, scrinurile și draperiile orientale și vei încerca să mergi pe vârfuri de frica scârțâitului treptelor care ar putea acționa în vreun anume fel asupra armoniei vizuale. Abia ajuns la etaj te așteaptă, în toată splendoarea, roadele muncii de-o viață a lui Theodor Pallady, alături de picturi, sculpturi și decorații aduse de pe meleaguri franceze, olandeze, engleze și italiene.

În prima miercuri a fiecărei luni intrarea este liberă, dar nici dacă mergi în oricare altă zi nu te vei putea plânge cum că ai spart pușculița. Intrarea-i numai 10 lei în mod abitual.

Muzeul Naţional de Artă al României – Palatul Regal

Iată o clădire cu care soarta nu s-a purtat cu mănuși, ci i-a dat să suporte incendii, demolări, bombardamente, iar apoi s-a revanșat cu regi și alte figuri sus-puse care să-i oblăduiască rănile și să o reformeze. Dacă, o dată ajuns acolo, o să ai bizara senzație a unui deja-vu, află de pe acum că s-ar putea să se datoreze asemănării cu Castelul Peleș, întrucât interiorul a fost plăsmuit de același arhitect.

Elementele pe care le vei reține, nu doar pentru că-ți vor face ochii să sclipească asemenea unei foci care așteaptă niscaiva pește, ci și datorită denumirilor impunătoare sunt Sala Tronurilor, Sufrageria Regală, Holul de Onoare și Scara Invitațiilor. În același timp, Muzeul Național de Artă al României care și-a făcut aici culcușul este împărțit în galerii și colecții cu proveniență felurită: europeană, românească, orientală (nu toate grămadă, ci împărțite între cea islamică, japoneză și chineză).

Muzeul K.H Zambaccian

„Am dăruit poporului colecția mea de artă, deoarece și talentele pe care le-am întrunit sunt tot ale poporului; ele fac mândria lui, altfel aș fi trădat poporul și pe artiștii cărora le-am cules rodul”, iată ce însemna Krikor Zambaccian pe ultimele pagini ale cărții sale. Acest român de origine armeană, patriot până la ceruri, a strâns peste 300 de opere de artă de-a lungul vieții și le-a lăsat pe toate moștenire statului român. Încă nu ți se răstoarnă un mărgăritar pe obraz?

Vei găsi înăuntru, în mare parte, lucrări ieșite din mâinile artiștilor români, printre care Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Grigorescu, Brâncuși, Theodor Pallady, dar și câteva picturi semnate Picasso, Matisse ș.a.m.d.


Citeste mai mult: https://www.momondo.ro/descopera/articol/lucruri-gratis-de-facut-in-bucuresti


Like it? Share with your friends!

544
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?