Îmi place la nebunie cum de-a lungul timpului oamenii și-au stabilit hotare imaginare și și-au inventat nume pentru locurile în care trăiesc ca să se știe în lumea largă ce au ei mai de preț. Țara Cartofului, Ținutul Pădurii, Țara Apelor Minerale, Țara Morcovilor, Ținutul Conacelor – pe toate le-am găsit într-un singur loc, în județul Covasna și de multe ori am trecut pe acolo fără să știu în ce ținuturi cu nume din povești mă aflu. Pentru că nu afli de nicăieri când treci dintr-o Țară în alta, nu sunt granițe, inscripții, nimic. Acum ești în Ținutul Pădurii și peste 5 minute ai ajuns în Țara Morcovilor și tu habar n-ai, îți dai seama de asta doar după ce vând oamenii la poartă sau după peisaj.
Ce este Ținutul Conacelor?
De-a lungul anilor, prin părțile astea au fost construite cele mai multe conace ale micii nobilimi din Ținutul Secuiesc. Au fost peste 200, unele n-au trecut testul timpului, altele au fost distruse de comuniști, astăzi se pare că în județul Covasna mai sunt în jur de 160 de conace în picioare, dar nu toate arată ca-n povești. De fapt, cele mai multe sunt într-o stare de degradare de le plângi de milă, altele sunt tranformate în cămine culturale, primării sau alte instituții, unele au fost restaurate de către proprietari și sunt locuite. Astea arată cel mai bine, se-nțelege.
Așadar, Trei-Scaune – cum se numea în trecut zona județului Covasna – este supra-numită și Ținutul Conacelor pentru că din toată Secuimea aici s-au adunat cele mai multe familii de nobili care și-au construit conace. Mie îmi pare un apelativ romantic, care mă face să mă gândesc la poveștile pe care le ascunde fiecare conac din satele și orașele de aici, la familiile grofilor care au locuit acolo, la cum era viața la conac acum sute de ani. Și de atâta imaginație zburdândă, mi-a venit cheful de un nou road-trip de weekend, mai ales că nici nu-i departe tare de București.
Cum ajungi?
Conace sunt peste tot în județul Covasna, depinde în ce sat sau oraș vrei să ajungi. Pentru că eu am avut ca destinație principală Zăbala, am mers pe varianta A3 până la Ploiești, apoi pe Valea Prahovei – Brașov – Hărman – Ozun – Covasna – Zăbala. Cu totul sunt 230 de kilometri, adică în jur de 4 ore, dacă nu prinzi niciun blocaj pe Valea Prahovei.
Ca să eviți aglomerația de pe Valea Prahovei, dar și pentru peisaje spectaculoase poți să mergi pe varianta A3 – Ploiești – Urlați – Nehoiu – Barajul Siriu – Zagon – Covansa – Zăbala. Totuși, ia în calcul că deși numărul de kilometri este același, poți face mai mult.
Dacă te interesează orașele mari din Ținutul Conacelor – Sfântu Gheorghe de exemplu, ajungi și mai repede, în aproximativ 3 ore din București sau 30-40 de minute din Brașov.
Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/idei-de-weekend-ce-sa-faci-2-zile-in-tinutul-conacelor-din-romania.html