fbpx
523

Când vreau să evadez câteva zile din București și nu am nimic planificat (bilete de avion cumpărate, de exemplu), caut destinații cât mai aproape de casă, unde să ajung repede cu mașina, dar care să nu fie sufocate de turiști. Satele Șirnea, Peștera și Măgura, din județul Brașov, lângă Moieciu, mă surprind de fiecare dată și au fost mereu o alegere excelentă de vacanță.  Pentru mine locurile astea sunt perfecte dacă vreau să mă relaxez; am găsit aici de fiecare dată același aer curat, mâncare bună, din produse locale, gazde primitoare și liniște, multă liniște.

Dacă ajungi în zona Bran-Moieciu, nu te mulțumi cu o vizită la castelul Bran (e atâta kitsch acolo încât nici străinilor nu le recomand să meargă acasă la Dracula), un bulz mâncat la un restaurant pe marginea drumului și 2-3 poze. Dacă vrei o vacanță memorabila, una cu drumuri înguste și foarte slab circulate, cu lapte adevarat și brânzeturi felurite, cu o cameră cu vedere către Bucegi sau Piatra Craiului, cu văcute mugind la prima oră a dimineții și fânețe în culorile curcubeului, abate-te puțin de la drumul național 73/E574 și n-o să-ți pară rău.

În Peștera și Măgura  ai să intalnesti turisti ce calatoresc impreuna cu copii mici, bicicliști de toate vârstele și de toate națiile care strabat traseele pe două roți, montaniarzi care pleacă în traseu în Piatra Craiului, alpiniști care vin la cățărat în Cheile Zărneștilor și pasionați de fotografie (Mihai Moiceanu organizează la toamnă un workshop de fotografie la Peștera – îl recomandăm).

Cum ajungi la Peștera, Șirnea și Măgura?

Pe DN 73/E574, venind dinspre Zărnești, în dreptul localității Moieciu de Jos, faci dreapta și continui pe DJ 112G încă 8,5 km, până la intrarea în satul Peștera (drumul e asfaltat doar până la intrarea în sat și apoi e pietruit – practicabil cu orice mașină, în timpul verii). Ca să ajungi  la Măgura trebuie să faci dreapta la intersecția din dreptul hotelului Nobillis și să mergi pe un drum îngust, unde cu greu încap două mașini, încă 6 km. Din Măgura mai sunt 6 km până în Zărnești.

Unde mănânci în zona Bran – Moieciu?

Sunt destule pensiuni și restaurante în zonă, unde să mănânci un prânz sau o cină gustoasă, dar eu îți recomand să iei coșul de picnic și să iei într-o zi un brunch pe pajiște, printre milioanele de flori.

Ce să faci în zona Bran – Moieciu?

Sunt atâtea de văzut și de făcut în zona asta că nu e de ajuns să vii o dată. Oricum, cine vine prima dată aici sigur va dori să revină dacă nu pentru o vacanță prelungită măcar mai multe weekend-uri. S-o luăm pe rând:

  • Fotografie

Prima dată am fost la Peștera când am Declansat povesti cu Mihai Moiceanu și Explore Travel. Și Peștera și Măgura sunt raiul fotografilor, în toate anotimpurile (iarna se ajunge puțin mai greu, dar pun pariu că merită efortul). Toamna însă, dealurile se colorează în fel și chip, numai bine pentru o tură foto. Cum spuneam, Mihai Moiceanu organizează în fiecare toamnă aici un workshop foto minunat, atât pentru începători cât și pentru avansați. Toamna la Peștera se numește programul, e la mijlocul lui octombrie.

  • Peștera cu lilieci

Denumirea satului vine de la peștera cu lilieci, care din păcate nu e amenajată și a fost vandalizată în repetate rânduri. Dacă totuși te încumeți să intri în peșteră, nu uita lanterna frontală și bocancii.

  •  Zbor cu parapanta

În culoarul Rucăr-Bran,  la doar câțiva kilometri de Peștera, băieții de la Taxi cu parapanta fac spectacol zi de zi (atunci când vremea o permite) iar dacă vrei să faci o plimbare până la Brașov, acolo te așteaptă echipa Paramania, cu care am zburat și noi la Bunloc.

  • Prăpăstiile Zărneștilor

Contrar informațiilor contradictorii pe care le-am găsit pe diverse siteuri si bloguri, din Peștera se ajunge ușor în Măgura, pe un drum pietruit și îngust (încap cu greu două mașini), dar care trece printre dealuri și munți cu fânețe și căsuțe ca de turtă dulce răsfirate pe culmi. Apoi, din Măgura până la intrarea în Prăpăstiile Zărneștilor nu mai sunt decât vreo 6 kilometri și te poți bucura de o plimbare lejeră printre stânci. Atenție! Chiar dacă este un traseu foarte ușor (eu am fost și cu bebe când avea 3 săptămâni), îți recomand să nu intri în chei fără bocanci sau sandale de trekking pentru că poți să aluneci.

  •  Trekking până la Cabana Curmătura

Sunt două trasee (ambele la fel de frumoase) pe care poți să ajungi din Cheile Zărneștilor până la Cabana Curmătura, unde poți să rămâi și peste noapte (în cabană sau la cort). Unul pornește de la Fântâna lui Botorog iar cealaltă din celălalt capăt al cheilor. Cel mai bine e să urci pe unul și să te întorci pe celălalt, așa cum am făcut și eu altădată. Traseul este unul recomandat si începătorilor.

  • Bungee jumping, tiroliana și Via Ferrata în Cheile Râșnoavei

Dacă vrei să-ți condimentezi vacanța, atunci e rost de sporturi extreme în Cheile Râșnoavei. Echipa Jumpadventure a construit aici singurul traseu de Via Ferrata din țară, are o lungime de 450 de metri și o diferență de nivel de 250 de metri iar nivelul de dificultate este mediu.

Tot aici sunt și cea mai înaltă tiroliană din țară dar și unul dintre cele mai înalte centre de bungee jumping din Europa (saltul se face de la 140 de metri). Mai multe detalii despre activitățile din Cheile Râșnoavei, prețuri și eventuale programări, pe site-ul Jumpadventure.

Accesul auto în Cheile Rasnoavei se face din DN 73A Predeal – Râșnov, care se ramifica, din dreptul kilometrului 20, spre dreapta. Din Peștera, sunt aproximativ 30 de kilometri, iar după ce treci de Râșnov, urmezi indicatorul spre stânga și ajungi în Cheile Râșnoavei.

  • Vizitează Cetatea Râșnov

Dacă tot mergi în Cheile Râșnoavei, atunci oprește-te câteva ore și la Cetatea Râșnov. A fost restaurată acum câțiva ani și acum e pregătită să primească vizitatori. Mie mi-a plăcut mult drumul (pietonal) până sus, la cetate dar și faptul că magazinele cu suveniruri din curtea interioara dau viață cetății. 

  • Cheile Dâmbovicioarei

Prima dată am fost în Cheile Dâmbovicioarei acum vreo 15 ani, pe atunci drumul nu era deloc asfaltat și nici prea multe vile și pensiuni nu erau în zonă. Acum jumătate din el e asfaltat (cu destule gropi) și casele de vacanță și pensiunile au apărut ca ciupercile după ploaie. În chei este și Peștera Dâmbovicioarei (eu nu recomand vizitarea ei – e destul de mică și neinteresantă, însă copiilor le place) dar și un loc de campare, lângă fosta Cabană Brustureț. Din păcate zona nu e preferată de oameni de-ai muntelui, ci de așa-zișii pantofari așa că o plimbare prin chei  e suficientă.

  • Șirnea

Ca să ajungi la Șirnea, fă dreapta în dreptul localității Dâmbovicioara. E un sat la fel de frumos ca  Peștera ori Măgura, doar că mai puțin cunoscut turiștilor, insa asta nu ii stirbeste deloc din frumusete, din contra. Amatorii de ciclism montan gasesc traseul Zarnesti- Magura- Pestera- Sirnea- Dambovicioara- Brusturet- La Table- Prapastiile Zarnestilor ca unul dintre cele mai spectaculoase datorita peisajelor si a dificultatii moderate dar si pentru avantajul de a fi un traseu in bucla ce asigura revenirea la locul de cazare.

  • Sărbători tradiționale

Din martie până în decembrie, în zona Bran-Moieciu, inclusiv în satele Peștera și Măgura, se întâmplă tot felul de activități și sărbători tradiționale la care poți să participi dacă ai norocul să fii în vacanță în acea perioadă. În martie pleacă oile sus la munte, în aprilie se alege cel mai bun crescător de animale, în luna mai se măsoară laptele, în iunie e Olimpiada de vară de la Șirnea iar pe 20 iulie e Târgul de vară de la Moieciu. În august e Târgul de Pantelimon și Nedeea Munților de la Fundata iar în septembrie-octombrie (deja) celebrul răvășit al oilor – când se întorc oile de la munte și cand se desfasoara târgul de toamnă cu produse ecologice (am fost și noi acum doi ani și recomandăm).


Citește mai mult: travelgirls.ro


Like it? Share with your friends!

523
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?