fbpx
538

Fie că e vreme rece sau suntem răsfățați de soare, dorul de ducă e mai puternic decât orice.

De multe ori am vrea să evadăm din oraș chiar și pentru câteva ore, să scăpăm de stres și să facem și puțină mișcare, dar nu prea știm unde. Și de cele mai multe ori, răspunsul se află sub nasul nostru doar că nu cunoaștem zona sau traseul.

Pietrele Albe din Masivul Vlădeasa sunt o idee nemaipomenită pentru momentele în care vrei să te conectezi cu natura. Zona nu este foarte cunoscută pentru că este eclipsată de mult mai cunoscuta cascadă Vălul Miresei de la Răchițele, aflată în apropiere.

De altfel, ca să ajungi la Pietrele Albe, traseul cel mai facil trece chiar pe lângă frumoasa cascadă, deci cu un drum poți vedea ambele atracții turistice.

Cascada Vălul Miresei își trage numele de la o legendă locală, care spune că un cuplu de tineri proaspăt căsătoriți a urcat deasupra cascadei, de unde mireasa a alunecat și a căzut în gol, pierzându-și viața. Voalul ei a rămas agățat de o stâncă, spălat de apele cascadei.

Din fericire priveliștea reală asupra cascadei e mult mai pozitivă, o cădere spectaculoasă de apă cu o înălțime de peste 30m. Pe timpul verii locul este ticsit de turiști, trebuie chiar să stai la coadă ca să faci o poză aici. 

Pietrele Albe sunt niște stânci spectaculoase aflate în masivul Vlădeasa din munții Apuseni. Cel mai ușor drum este cel care pornește de la celebra cascadă Vălul Miresei. Așadar, vei ajunge cu ușurință în acest punct cunoscut, apoi nu mai ai mult de mers până la Pietrele Albe.

Pietrele Albe reprezintă un complex calcaros situat în arealul localităţilor Răchiţele şi Săcuieu, în sudul Masivului Vlădeasa, pe versantul stâng al Văii Seci. În cadrul acestora se regăsesc o mulţime de peşteri, avene şi pereţi verticali, fiind unul dintre locurile cele mai populate de pasionaţii sporturilor de stâncă: alpinism şi escaladă, altitudinea culminând în Vf. Piatra Grăitoare(1557 m).

De la cascada Vălul Miresei se pornește pe traseul punct albastru și se merge aproximativ 1 oră până la intersecția de unde începe urcarea către Pietrele Albe. Traseul poate fi făcut sub formă de circuit, iar marcajul de urmărit este punct galben.

Ca dificultate traseul este unul mediu, părțile mai grele fiind o porțiune cu pietre la urcare și coborârea prin pădure (dacă optezi pentru cricuitul complet) Dacă preferi o variantă mai ușoară de urcare puteți opta să urcați pe marcajul triunghi galben.

Este important să știi de la început  timpul de parcurgere a traseului. În medie, acesta durează:

  • 1 oră de la cascadă până la punctul de intrare pe traseul Pietrele Albe
  • aproximativ 1:30 – 2 ore cu pauze urcarea pănă sus la pietre
  • parcurgerea întregului circuit aproximativ 3-4 ore

Turiștii spun că traseul care merge pe creasta Pietrelor Albe este spectaculos și merită să-l parcurgi pe tot. O să ai parte la tot pasul de senzații tari. Asta dacă îți place să mergi pe marginea crestelor. După ce ai ajuns în acest loc, ai două opțiuni.

Sursa – Pinterest

Fie te oprești și faci un picnic binemeritat admirând frumusețea Pietrelor Albe, fie, dacă ești suficient de antrenat, continui traseul până la vârful  abrupt și calcaros.Priveliștea masivului Vlădeasa care ți se va dezvălui de jur-împrejur este nemaipomenită.

Odată ajunș în partea superioară a stâncilor, panorama care ți se va  deschide este spectaculoasă, dar trebuie să ai foarte mare atenție  pentru că zona este totuși periculoasă


Like it? Share with your friends!

538
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?