fbpx
576

Munții Bucegi sunt, poate, cei mai cunoscuți dintre masivii Carpaților, dar sunt cu siguranță și printre cei mai frumoși. Cabana Omu, situată pe vârful cu același nume, reprezintă o emblemă a acestora, iar valea ce se scurge de la ea înapoi în Bușteni, cunoscută drept Valea Cerbului, reprezintă unul dintre cele mai renumite trasee din Carpații Meridionali.

Mulți turiști care aleg să facă o excursie la munte aleg destinația Bucegi. Aceștia se duc în general în zona Babelor și a Sfinxului, fiind cele mai căutate atracții turistice ale zonei. Pe lângă peisajul frumos și atmosfera de munte, ele se află în topul preferințelor pentru modul ușor în care se poate ajunge aici, fiind disponibilă o telecabină directă. Astfel, nu trebuie nici să depună prea mult efort, iar priveliștea de pe drumul care străbate munții este amețitoare.

Ce facem în Munții Bucegi?

Zona a ajuns ținta subiectelor de discuții și datorită proprietăților energetice pe care le are Sfinxul. Se spune că acolo se regenerează toate funcțiile organismului. În plus, la Cabana Babele atmosfera este una demnă de bâlci, existând tarabe cu diferite preparate culinare, băuturi sau suveniruri.

Cei care totuși au dispoziția necesară pentru o scurtă plimbare, merg adesea până la Crucea Caraiman, alt punct de referință al Bucegilor. Traseul pornește de la Telecabina Babele și urmărește marcajul crucii roșii. Cu noroc de vreme bună, este o plimbare ușurică ce promite peisaje frumoase și multă natură de care ne putem bucura.

Pentru iubitorii de trasee montane, pentru care nu e suficient sa mergi la munte, ci își doresc să meargă PE munte, patria florilor de colț a pregătit multe surprize.

Cabana Omu

O plimbare mai complexă puțin decât cea care are ca destinație Crucea Caraiman, pornește tot de la Telecabina Babele. De această dată, dacă alegem să urcăm pe platou, urmărim marcajul cu dungă galbenă și ajungem la Cabana Omu. Traseul nu este unul foarte dificil, durează cam două ore și jumătate și poate fi cu ușurință parcurs de oricine, de la copii la bunici. Diferența de altitudine nu este una foarte mare, circa 300 m, de la 2206 la 2507.

Există și alte puncte de pornire pentru a ajunge la Cabana Omu, însă Babele este cea mai des folosită. Chiar și de Babele mai există vreo trei modalități diferite de a urca la Omu.

Vârful Omu este cel mai înalt punct din Munții Bucegi, măsurând 2514 m în varful stâncii. Aici se află cel mai înalt punct locuit permanent din România, anume Stația Meteorologică Varful Omu.

Cabana Omu are o vechime considerabilă. Clădirea de care ne bucurăm astăzi a fost inaugurată în 1926, iar 10 ani mai târziu a trecut printr-o serie de lucrări de extindere. În anii ce au urmat, cabana a fost bine îngrijită și s-a păstrat frumos.

Personal, mie Cabana Omu mi s-a părut unul dintre cele mai liniștitoare locuri unde am ajuns vreodată. Atmosfera este una unică: oamenii sunt voioși și sociabili, iar ceea ce natura a pictat în fața ochiilor noștri este de-a dreptul mirific.

La Omu se ajunge în orice anotimp, însă vara este cel mai plăcut. Orice adept al drumețiilor poate confirma senzația de plăcere și eliberare când ajungi pe vârf și te arunci pe iarbă, desculț și cu un ceai în mână, sau poate cu o bere. Apropo de asta, la Cabana Omu se bea cel mai bun ceai și vara trecută costa undeva la 3 lei. Eu am băut vreo cinci 🙂 . O ciocolată caldă este 4 lei, o bere 6, iar un vin sau o țuică fiartă 5.

De asemenea, la Omu se mănâncă bine. Mâncarea este specifică unei cabane montane și include în meniu ciorbe și mâncăruri precum fasolea, mămăliga, ciolanul etc. Prețurile sunt foarte accesibile și pornesc de la 10 lei.

Dacă totuși nu dorești să consumi nimic de la ei, poți să te bucuri liniștit de pachetul tău și de peisaj. Englezii are numi asta lunch with a view (prânz cu priveliste).

La Cabana Omu se poate înnopta, prețurile stabilindu-se între 30 și 35 lei, în funcție de tipul de cameră, prici, camere cu 2 sau 4 paturi și locuri la mansardă. Condițiile sunt specifice unei cabanae de munte, unde importnată este atmosfera în detrimentul confortului.

Cu toate astea, dacă doriți neapărat să stați peste noapte, este important să luați legătura cu cabaniera înainte. Astfel, vă asigurați un loc și excludeți riscul să rămâneți necazați peste noapte în vârf de munte.

De la Cabana Omu pe Valea Cerbului

Pentru persoanele care caută un traseu mai special de întoarcere de pe Vârful Omu, Valea Cerbului pare a fi varianta cea mai potrivită. Coborârea pe vale este una mai dificilă decât traseele despre care am povestit mai sus, însă este mai spectaculoasă.

Drumul durează între 3 ore jumate și 4 ore jumate, în funcție de nivelul oboselii resimțite. Însă dacă sunteți în formă și încă foarte fresh, se poate coborî și în mai puțin de 3 ore jumate. Valabil este și reversul, dacă peisajul vă răpește și oboseala vă pune probleme, este posibil să vă prindă 5 ore. Traseul continuă cu marcajul dungii galbene.

Valea Cerbului este încântătoare, mai ales în lumina după-amiezii. Traseul merge prin valea propriu-zisă și urmărește jocul frumoaselor stânci. Coborârea pe aici este o adevărată revelație, amintindu-ne cât de mici suntem noi ca oameni în raport cu măreția naturii. Vă încurajez să vă bucurați de frumusețea muntelui, contemplând constant peisajul unde mai răsar pe alocuri capre negre și flori de colț.

La un moment dat, traseul se mută în pădure, unde natura pare să ne încarce și mai tare cu energie pozitivă și pace interioară. Este de preferat să nu așteptăm întunericul pentru partea aceasta deoarece este o zonă populată de urși, iar să dați nas în nas cu Moș Martin nu este cel mai plăcut lucru.

La final, veți ajunge în Poiana Cerbului, la Cabana Diham, de unde puteți lua un taxi până în Bușteni sau, dacă vă simțiți în stare, puteți continua cu mersul pe jos.

Recomandări

Fie că alegeți să mergeți doar până la Cabana Omu, fie că doriți să experimentați o coborâre de poveste prin Valea Cerbului, este important să aveți un echipament adecvat. Astfel, vă recomandăm pentru un traseu realizat vara: bocanci, pantaloni lejeri și ceva mai gros, cum ar fi un polar, deoarece seara se lasă frigul. De asemenea, v-ar fi de folos niște bețe speciale pentru coborâre, dar dacă nu aveți, vă puteți confecționa din ramurile copacilor ceva.

Este foarte important să aveți suficientă apă la voi, ba chiar mai multă decât beți în general. Efortul pe care îl veți face va accentua nevoia de apă a organismului. Este valabil și când vine vorba de mâncare.

Nu în ultimul rând, aveți mare grijă la urși! Asigurați-vă că evitați întâlnirea cu animalele făcându-vă simțită prezența, prin fluierături, cântece și vorbit tare.

De asemenea, pentru a păstra intactă frumusețea zonei montane din România, vă rugăm să nu lăsați gunoaie în urma voastră, iar dacă țineți la meleagurile noastre, puteți chiar culege pe alocuri răul aruncat fără simț de alți „iubitori” de munte.


Like it? Share with your friends!

576
Ioana Livia

Așa cum arta m-a făcut, dar și natura... scriu din pasiune, observ și simt, apoi transmit mai departe cum știu eu mai bine, trecând mereu informațiile prin filtrul sufletului.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?