fbpx
551

Iașiul este un oraș plin de surprize, unde istoria este încă vie și cultura în floare. Multitudinea de muzee și locuri superbe pe care cineva le poate vizita într-un city break la Iași este de nemăsurat. Printre preferințele celor care calcă pragul acestui oraș se află Bojdeuca lui Ion Creangă, care în prezent găzduiește un frumos muzeu memorial.

Ion Creangă este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori și reprezentanți ai culturii române. Născut la 1 martie 1837, Creangă a trăit și a scris sute de opere, devenind o emblemă a artelor românești. Fire capricioasă, Ion Creangă a încercat inițial să devină preot, însă tocmai din cauza temperamentului său acid a fost răspopit și a ajuns, așa cum își dorea, să se concentreze pe scris.

Ion Creangă a fost un reprezentant al realismului cultural, iar printre speciile abordate de el se regăsesc basmele, povestirile sau fabulele. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Amintiri din Copilărie, Povestea lui Harap Alb, Capra cu Trei Iezi sau Punguța cu Doi Bani.

O bună perioadă din viața sa, mai exact din 1872 și până la moartea sa în 1889, și-a petrecut-o la căsuța sa din Ticău, Iași, pe care o denumește bojdeucă și care psătrează acest termen și astăzi.

Despre Bojdeuca lui Ion Creangă

Căsuța de pe strada Țicăul de Sus nr. 4, din mahalaua ieșeană cu același nume, l-a găzduit pe marele sciitor o considerabilă bucată din viața sa, iar majoritatea operelor lui au fost scrise pe masa din camera sa de aici. Bojdeuca devine din 15 aprilie 1918 muzeu memorial, ba mai mult decât atât, devine primul muzeu memorial din literatură în România.

Camera din dreapta a fost lăcașul scriitorului, în timp ce camera din stânga era deținută de vecina sa, Ecaterina Vartic. În bucătărie se află cuptorul cu hornul foarte similar celui de la casa părintească a lui Creangă, din Humulești, o măsuță de lemn cu trei picioare, cuptorul, icoana – o amintire de la mama sa, portretul Tincăi Vartic și alte obiecte memoriale originale.

În dormitorul marelui sciitor se regăsesc masa unde sunt așezate pagini scrise manual chiar de Ion Creangă, lampa, tocul, călimara, nisipernița sau biblioteca. Curtea este frumos amenajată, grădina plină de flori și cerdacul din spatele bojdeucii oferind un aer pitoresc, unde natura și aerul curat sunt personaje principale.

Bojdeuca adăpostește Expozitia documentară „Viața și opera lui Creanga”, biblioteca și fondul documentar construit la 15 aprilie 1918, întocmai precum amfiteatrul în aer liber (proiect realizat de arhitectul ieșean Virgiliu Onofrei) au fost înfăptuite în perioada 1984-1989 și inaugurate la 11 iunie 1989.

Ion Creangă și Mihai Eminescu

Una dintre cele mai remarcabile prietenii din cultura română este cea dintre prozatorul Ion Creangă și poetul Mihai Eminescu. Prietenia lor a fost bazată pe sprijin reciproc, susținere și împărtășirea unor valori comune, o prietenie caracterizată pe iubire și ajutor. Cei doi au însemnat mult unul pentru celălalt, fapt accentuat atun ci când, după moartea poetului, la câteva luni distanță, de durere și dor se stinge și Creangă.

Prietenia lor s-a consolidat de-a lungul anului 1876, peste șase luni cei doi și-au petrecut zilele împreună, sub acoperișul camerei din dreapta de la frumoasa bojdeucă. Amprenta lui Eminescu se vede și astăzi, câteva obiecte persoane sau aflate în legătură cu acesta fiind regăsite și astăzi în bojdeucă.

Program și prețuri

În prezent, aceasta se poate vizita și este un punct principal pe lista cu dorințe a celor care petrec câteva zile la Iași. Bojdeuca este deschisă publicului larg între orele 10 și 17, lista cu prețuri fiind următoarea:

Preț întreg: 5 lei
Pensionari: 2 lei
Elevi și studenți (individual şi în grupuri – legitimaţi cu carnetul de elev): 1 leu
Grupuri de peste 12 persoane: 4 lei
Taxa de vizitare a expoziţiilor tematice temporare (individual): 3 lei
Taxa de vizitare a expoziţiilor tematice temporare (grup de peste 12 persoane/persoană): 2 lei
Gratuit: în prima duminică a fiecărei luni.
Gratuităţi: preşcolari, veterani de război, persoane cu handicap şi însoţitorilor acestora, copii din casele de asistenţă socială, angajaţi actuali şi pensionari din reţeaua muzeală naţională.
Fotografierea şi filmarea în interes personal sunt permise numai în spaţiile extramuzeale.
Pentru fotografieri şi filmări interioare se va solicita acordul direcţiunii M.L.R. (prin serviciul secretariat de la Muzeul „V. Pogor”):
Filmare cu mijloace autonome: 200 lei/oră
Fotografiere cu mijloace autonome: 20 lei/oră
Fotografiere şi filmare cu mijloace care necesită racordare la surse de energie electrică: 300 lei/oră

Alte muzee din Iași

După cum spuneam, Iașiul are un farmec aparte, fiind o emblemă a culturii române. Printre alte obiective turistice se numără Palatul Culturii, Muzeul Literaturii Române, Parcul Copou, Muzeul Unirii, numeroase galerii de artă și o multitudine de biserici.


Like it? Share with your friends!

551
Ioana Livia

Așa cum arta m-a făcut, dar și natura... scriu din pasiune, observ și simt, apoi transmit mai departe cum știu eu mai bine, trecând mereu informațiile prin filtrul sufletului.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?