573
932 shares, 573 points

Se întâmplă lucruri, iar nouă ne crește inima când vedem asemenea inițiative civice. Ne-a ajuns la urechi zilele-aceastea cum că un grup de voluntari hotărâți a pornit să salveze părțile de București care au cea mai mare nevoie. Există nu mai puțin de 98 de zone presupus-protejate, colțuri de capitală care, deși au o valoare incontestabilă, pare că pierd lupta cu timpul.

De Asociația ARCEN probabil ai auzit sau poate ai făcut chiar și un tur pe străzile bucureștene alături de ei. Acest ONG își pune, de 10 ani, toate forțele în promovarea patrimoniului bucureștean. Ei bine, aceiași tineri voluntari și-au suflecat mânecile și s-au pus pe treabă, deciși să nu lase aceste zone sensibile în voia sorții. Proiectul Catalog București reprezintă un inventar al tuturor clădirilor din spațiile protejate, completat cu starea lor de degradare, riscurile de prăbușire și modificările care se fac pentru a preveni acest lucru.

Dacă ți-ai scos pălăria în semn de considerație, îi poți susține contribuind la campania de crowdfunding existentă aici sau cu un atât de apreciat share la acest articol pentru a transmite mesajul mai departe!

120 de voluntari și 20 de specialiști lucrează de zor la crearea unei platforme interactive online, accesibilă oricui își dorește să descopere părțile mai puțin evidente ale capitalei, acelea care, deși o merită din plin, nu și-au croit drum pe toate broșurile turistice. Andreea Apostu de la ARCEN ne vorbește mai jos de 5 dintre aceste clădiri de care, foarte probabil, nu ai auzit încă.

1. Castelul de pe Mămulari

În București nu există castele medievale: cea mai veche locuință, Casa Melik, datează abia din secolul al XVIII-lea și adăpostește în prezent Muzeul Theodor Pallady. În schimb, poți găsi în plimbările tale câteva „castele” moderniste – mici imobile Art Deco cu turnuri ce ascund casa scărilor, intrări unduitoare și creneluri decupate de unghiuri îndrăznețe.

O astfel de enclavă interbelică, plină de nostalgie, se află pe Intrarea Mămulari, la limita demolărilor ordonate și neterminate de Ceaușescu la sfârșitul anilor ’80. Te cuprinde tristețea când vezi tencuiala coșcovită și splendoarea ruinată a clădirii, dincolo de care se înalță un zid de construcții lipsite de personalitate. Cartierul evreiesc abundă în astfel de mici insule moderniste, așa că dacă te pasionează interbelicul, nu ezita să faci un tur pe străzile sale întortocheate.

Sursa: https://www.momondo.ro/descopera/articol/locuri-putin-cunoscute-bucuresti


Like it? Share with your friends!

573
932 shares, 573 points

Comentarii

comentarii