524
5.6k shares, 524 points

Casa memorială „Iancu Jianu“ (1787-1842) din Caracal e singurul obiectiv din țară care a fost înființat în amintirea unui haiduc, singurul de origine nobilă din Oltenia.

De numele lui am auzit în filmele românești, în cântecele populare sau în poveștile bunicilor. Iancu Jianu a avut o viață tumultoasă și a scăpat de multe ori de la moarte. A ajuns să se căsătorească în urma unei legi pământești care le permitea celor care nu erau criminali să trăiască dacă erau ceruți în căsătorie de o fată de același rang. Așa a scăpat de spânzurătoare.

A avut mai multe funcții dregătorești de-a lungul vieții sale, l-a ajutat pe Tudor Vladimirescu să treacă Oltul cu pandurii și să se ducă la București în 1821. Trece printr-o perioadă de arest și începând cu anul 1823 și până la moartea sa nu s-a mai implicat în acțiuni haiducești.

În această casă, care era a tatălui său, a locuit împreună cu soția sa până ce a fost răpus de o boală la plămâni. Trupul lui a fost îngropat în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraș, care e ctitorie a familiei sale.

Așa că, merită să o treci în plan și s-o vizitezi!


Sursa: planiada.ro


Like it? Share with your friends!

524
5.6k shares, 524 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii