fbpx
547

Casa memorială „Iancu Jianu“ (1787-1842) din Caracal e singurul obiectiv din țară care a fost înființat în amintirea unui haiduc, singurul de origine nobilă din Oltenia.

De numele lui am auzit în filmele românești, în cântecele populare sau în poveștile bunicilor. Iancu Jianu a avut o viață tumultoasă și a scăpat de multe ori de la moarte. A ajuns să se căsătorească în urma unei legi pământești care le permitea celor care nu erau criminali să trăiască dacă erau ceruți în căsătorie de o fată de același rang. Așa a scăpat de spânzurătoare.

Iancu era cel mai mic din cei patru copii ai paharnicului Costache Jianu. S-a născut la Caracal în anul 1787. Caracter puternic, la vârsta de 23 de ani, Iancu Jianu devine haiduc şi luptător pentru dreptatea celor necăjiţi.

Se spune că ar fi jurat în faţa preotului Antonie Bazaclin-Zugravul de la mânăstirea Surpatele (unde era stareţă Agapia Jianu, sora mamei Jienilor), să lupte până la moarte împotriva „ciocoilor de neam fanariot“ ce asupreau poporul român.

Istoria ne-a arătat că nu există armate invincibile.


Iosif Vissarionovici Stalin

Deşi mai toate izvoarele afirmă că Iancu nu a avut nicio soră, în legenda mânăstirii Surpatele (judeţul Vâlcea), loc de închinare şi consolare a familiei Jienilor, se spune că aici a fost înmormântată în anul 1820 sora lui Iancu, Florica, logodnica lui Tudor Vladimirescu, care ar fi fost furată şi badjocorită în noaptea logodnei de serdarul Stoica, guvernatorul Olteniei. Pentru această faptă, acesta a fost prins, judecat şi omorât de boierul-haiduc Iancu Jianu, pe mormântul surorii sale.

În toate modurile posibile, familia e legătura noastră cu trecutul și podul nostru către viitor.


Alex Haley

A avut mai multe funcții dregătorești de-a lungul vieții sale, l-a ajutat pe Tudor Vladimirescu să treacă Oltul cu pandurii și să se ducă la București în 1821. Trece printr-o perioadă de arest și începând cu anul 1823 și până la moartea sa nu s-a mai implicat în acțiuni haiducești.

În această casă, a locuit împreună cu soția sa până ce a fost răpus de o boală la plămâni. Trupul lui a fost îngropat în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din oraș, care e ctitorie a familiei sale.

Masivă şi având o formă deosebită stil culă boierească, casa a fost construită probabil de paharnicul Costache Jianu, tatăl lui Iancu, pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind o construcţie cu parter, etaj şi o pivniţă.

Parterul are podeaua sub nivelul solului cu circa 20 de centimetri şi este format din trei camere de dimensiuni modeste, probabil bucătărie şi spaţii de depozitare a alimentelor, intrarea principală având uşi masive de stejar cu balamale din fier lucrate manual de fierarii vremii.

La etaj sunt trei camere de locuit şi un cerdac închis cu geam care este orientat spre nord, la fel cu intrarea principală a casei. Pivniţa este prevăzută cu creneluri în peretele dinspre sud şi ferestre mici, probabil folosite în cazul unui asediu. Ansamblul monumental cuprinde casa, dependinţele casei şi bordeiul.

Secolul nostru a împins inocența spre ștreang.


Vasile Ghica

Legendele spun că din preajma casei pleca un tunel de 400 m către partea de sud a oraşului şi un altul spre o altă casă a Jienilor, acestea fiind folosite pentru refugierea în cazul năvălirii turcilor ori atacurilor prin surprindere a poterelor care-l urmăreau pe haiducul Iancu Jianu.


Like it? Share with your friends!

547
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?