fbpx
549

Te bate ideea unei vacanțe într-o destinație universitară? Află cum își omoară timpul liber tineretul studios în cele mai bune orașe studențești ale lumii.

Sunt anumite orașe în lumea asta care atrag ca un magnet sufletele de studenți. Dar ce poate trezi interesul unui june în zilele noastre? Păi… fiecare cu ale lui – unii sunt atrași de reputația incontestabilă a universităților, alții de cultura bogată pe care un oraș le-o poate oferi (fără a le cere și cămașa de pe ei), alții își părăsesc temporar patria atrași de gastronomii străine (sătui fiind de-a noastră fasole cu ciolan afumat). Și să nu ne ascundem după degete; cel mai probabil, legendele de pudoare îndoielnică legate de viața de noapte a unui anumit oraș studențesc sunt și ele motive de căpătâi. Dar fără să nu ne arătăm prea critici cu bietul tineret, putem să presupunem că nu e vorba doar de petreceri și metri de bere. Istoria sau natura anumitor orașe sunt factori la fel de importanți care ispitesc mințile fragede.

Lisbona, Portugalia

Lisabona este unul dintre cele mai însorite și cele mai bune orașe studențești din Europa, cu o viața de noapte impresionantă și cu niște prețuri deloc biciuitoare. La toate aceste condiții mai adaugă câteva universități de top și spune tu sincer dacă nu te-ar tenta măcar un semestru de Erasmus aici.

Bairro Alto este cartierul care abundă de baruri și bărulețe împrăștiate de-a lungul unor străzi înguste și care își deschide bucuros brațele, de joi până sâmbătă, pentru studenții și pentru veselia lor. LaGoodnight Hostel din Lisabona vei găsi un personal tânăr și cu chef de viață care organizează tot felul de ieșiri în grup prin Bairro Alto. Nu există nicio explicație cât de cât plauzibilă pentru a rata petrecerile de aici.

Iar dimineața, după ce ai așternut o cafea peste greoaia mahmureală, ești liber să zburzi voios către plajă pentru a scoate acolo tot alcoolul ce-a rămas din seara precedentă. Surfingul, de exemplu, este o activitate foarte populară printre cursanții din Portugalia. Și-așa zglobii se aruncă ei în valurile mării după ce și-au făcut datoria de studenți respectabili și și-au bătut capul toată dimineața în bibliotecă… Dacă te afli în posesia unui card de student (personal) de la una dintre universitățile portugheze, beneficiezi de discount la lecțile de surfing oferite de Praia de Carcavelos. Iar dacă te deplasezi 40 de minute cu mașina până la Praia de Guincho poți să petreci o zi întreagă făcând kitesurfing.

Iar dacă tot ce ți-am povestit până acum ți se pare prea light pentru a-ți satisface setea de aventură, îți recomandăm o vizită la Parcul Natural Arrábida pentru a practica coasteering – un cumul de activități acvatice printre care sărituri pe stânci, coborâri cu coarda, sărituri în apă și înot. Va fi ca și cum cineva te-a imobilizat la perete și a pus pe tine furtunul de adrenalină la presiune maximă.

 

Viena, Austria

Cultura bogată și taxele universitare mici atrag studenți din toate colțurile lumii către această capitală istorică europeană – Viena.

Nu de azi, de ieri și-a câștigat Viena reputația de lider internațional pe scena artei. Tot procesul se întinde pe parcursul unei lungi istorii, iar rezultatul zilelor noastre este o ofertă culturală stufoasă. Ajunge să îți fluturi carnetul de student în stânga și în dreapta, iar ofertele de acces la artă te vor copleși imediat. La Muzeul Leopold , de exemplu, carnetul îți asigură intrare la preț de 9€ pentru operele artiștilor austrieci precum Klimt și Schiele. Dacă arta modernă este mai degrabă cea care îți bucură sufletul, află că la Muzeul de Artă Modernă Mumok din Viena intrarea pentru studenți este doar 7.50€.

Oricum, nicio vizită în Viena nu este, cu adevărat, o vizită în Viena fără o seară de muzică, fie ea operă, muzică de cameră sau orchestră. Ca student, te poți bucura aici de o varietate incredibilă de seri de muzică clasică în schimbul unor bilete de intrare la preț de chilipir. Nu-i lucru rar să găsești, în diferite locuri , bilete pentru locuri în picioare începând de la 3€ și, desi nu ai nevoie de un carnet de student, vei fi nevoit să te pui la coadă mult înainte de începere pentru a prinde asemenea oferte.

Boston, Massachusetts, Statele Unite ale Americii

Boston este capitala neoficială a studenției din Statele Unite și căminul Universităților Harvard și Massachusetts Institute of Technology, precum și al altor 5 universități de reputație internațională. Studenții de aici au de ales dintre fel și fel de cluburi și asociații înființate în cadrul facultăților și nu putem spune deloc că suferă de vreun deficit de activități extra-curiculare cu care să își umple prea-prețiosul timp liber. Dacă nu ești student aici s-ar putea să fie destul de greu să te strecori, dar există câteva locuri unde poți intra în contact cu cei tineri. De exemplu, poți petrece o noapte de trivia și karaoke cu studenții de la Harvard la Queen’s Head Pub , una ascultând muzică cu cei de la Berklee’s sau poți împărți câteva felii de pizza la Pinnochio’s Pizza and Subs cu tinerele minți luminate de la MIT.

Tot aici își au căminul și câteva dintre cele mai importante echipe de fotbal, precum Boston Red Sox, Boston Celtics și Boston Bruins. În zilele de meci arată-te în zona Fenway, căminul echipei Boston Red Sox și amestecă-te printre studenți la adăpostul unuia dintre numeroasele baruri sportive. Și dacă simți cum suporterulului de sub tricoul tău începe să îi bată inima tot mai tare, poți chiar… să îți iei bilet la un meci de fotbal american. Cum sună asta? De exemplu, dacă nu ai pretenții legate de loc și dacă nu te trezești chiar în ultima zi, poți găsi bilete la prețul de 10$.

Varșovia, Polonia

Creșterea economică impresionantă pe care a cunoscut-o Varșovia în ultimele decenii a făcut ca orașul să se poziționeze cu succes drept un centru de cercetare și dezvoltare de talie mondială. Dacă la asta mai adăugi și câteva universități de top ai obținut magnetul perfect pentru studenți.

Aceștia dispun de un acces extrem de privilegiat la muzee, galerii de artă, concerte și teatre. Multe dintre aceste spații culturale deschid ușile trecutului orașului, iar intrările la prețuri reduse fac de neiertat ca un student aici să nu cunoască istoria Poloniei. Muzeul de Istorie al Evreilor Polonezi , de exemplu, reunește 1000 de ani de istorie a evreilor în Polonia, iar Muzeul Revoltei din Varșovia spune povestea revoluției împotriva ocupației naziste.

Între vizitele la muzee, fă-ți timp pentru a te amesteca printre tineret. Caută Kawiarnia Kafkabar Prasowy.

Ultimul sfat varșovian este Pawilony, o zonă mai retrasă, căptușită cu circa 20 de mici bărulețe care servesc băuturi la prețuri accesibile. ”O bere, vă rog” și hai să ne punem pe discuții cu studenții.

Lyon, Franța

Lyon, cel de-al treilea mare oraș din Franța, este alternativa perfectă pentru Paris. Ca să nu mai vorbim de faptul că găzduiește 5 universități internaționale printre care prea-cunoscuta-și-prea-renumita Ecole Normale Supérieure de Lyon. Plus că este mai ieftin și se spune că are mâncare mai bună decât capitala. Tinerii din toate colțurile au mirosit deja aceste avantaje pentru că, în fiecare an, Lyon se trezește cu alți 120 000 de noi studenți.

Un lucru greu de trecut cu vederea este importanța pe care o are mâncarea aici. Lyon este casa bucătarului pionier Paul Bocuse, cel care a ridicat orașul la rangul de capitală mondială a mâncării. În piața Halele Paul Bocuse poți să deguști câteva dintre ingredientele pe care maestrul le include cu regularitate în rețetele sale. Deși orașul este absolut înțesat de restaurante și tu s-ar putea să te simți copleșit de numărul infinit de opțiuni, este obligatoriu să iei o masă la un bouchon (tradiționala cantină lyoneză). Încearcă un quenelle la Chez Mounier. Întorcând pagina la finalul capitolului ”mâncare”, ce crezi tu că este mai cool decât un râu care traversează orașul? Ei bine, două râuri.

Nu pot să nu mă gândesc cât de norocoși sunt studenții de acolo când, dacă prima întâlnire cu fostul/fosta a avut loc la malul Rhone-ului, poți să repeți experiența romantică fără să te cuprindă amintirile sau remușcările schimbând râul și întâlnindu-te cu noul/noua la malul Soane-ului. Dacă studenții nu sunt tocmai dintre cei romantici vor prefera atunci să se bucure mai degrabăm de un grătar sau de o petrecere în aer liber. Iar opțiuni de petrecere, slavă Domnului, sunt destule; tipicele peniche-uri și baruri aliniate la malul râurilor așteaptă doar apusul soarelui pentru a baga în priză sistemele audio. Recomandăm Le Sirius pentru gig-uri care țin până dimineața.

 

Lund, Suedia

Lund, un foarte vechi oraș suedez, este gazda Universității care îi poartă numele, iar aceasta e rându-i, una dintre cele mai prestigioase instituții educaționale din Europa Nordică. Coatele celor 41 000 de studenți care se tocesc pe băncile facultății (mai mult sau mai puțin) corespund membrelor superioare a jumătate din populația orașului. Altfel spus, șansele ca orice persoană pe care o întâlnești în Lund să fie student sunt de… 50%.

Străzile pietruite, vechile și bine-conservatele tradiții studențești și o universitate care datează din 1600 (nu doar că suna a Hogwarts, dar) fac din Lund orașul universitar tipic european. Poate că nu este cea mai mare aglomerare urbană din lume, dar fără îndoială compensează prin șarm și personalitate. Începerea anului studențesc este marcată de câteva vechi tradiții, iar din sălile de teatru nu lipsesc manifestațiile muzicale. În fiecare an, de 1 mai, Corul Vocilor Masculine din cadrul Universității susține un concert televizat în clădirea principală. Să mai menționăm ca acest ansamblu a fost fondat în 1831…?

Dacă norocul face să te afli în Lund fix pe 30 aprilie, află că studenții sărbătoresc atunci noaptea Walpurgis. Încep dis-de-dimineață cu șampanie și căpșuni în parcul Stadsparken și continuă spre după-amiază cu grătare și băuturici în timp ce construiesc tradiționalul foc de tabără.

Montréal, Canada

Nu e niciun secret că studenția, în afara perioadei de examene, înseamnă destul timp liber pentru a cunoaște și a trăi viața. Din fericire, studenții din Montréal au din plin cu ce să-și omoare timpul; în acest oraș se întâmplă anual 90 de festivaluri care mai de care.

Probabil, cel mai cunoscut este Festivalul Internațional de Jazz din Montréal , în luna iulie a fiecărui an. Pe parcursul celor 10 zile au loc 650 de concerte susținute pe 10 scene în aer liber și în alte 10 săli de concerte. Dacă nu jazz-ul te unge pe tine pe suflet, îți rămân oricum o mulțime de alte opțiuni muzicale: pop (POP Montreal), blues (FestiBlues) sau electronic (MUTEK).

Cinefilii se vor simți și ei ca în rai aici. Festivalul de Film de la Montréal reunește și regizori-vedetă și regizori aflați la început de drum. Pentru cei care caută o porție sănătoasă de râs (nu, nu urmează ceea ce te gândești) are loc Just for Laughs, cel mai mare festival de comedie din lume. Printre altele mai puțin obișnuite se numără Festivalul Croissantului, Jane’s Walks, Anarchist Bookfair și Festival Phénomena.

Heidelberg, Germania

Heidelberg este gazda celei mai vechi universități nemțești, datând din 1386. Acest oraș studențesc este printre puținele care s-a eschivat de la distrugerea Germaniei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în prezent se mândrește cu una dintre cele mai bine conservate arhitecturi naționale. Aproape 40% din populație o alcătuiesc studenții celor 6 universități.

Construit de-a lungul râului Neckar, Heidelberg, cu ale sale castele, alei pietruite, dealuri înverzite și parcuri liniștite, a servit drept inspirație pentru mulți scriitori și filozofi de-a lungul timpului. Pentru o priveliște superbă asupra orașului și a ruinelor sale, fă o plimbare prin partea mai veche, trecând prin Philosophenweg (Drumul Filozofilor) – un drum lung de doi kilometri care urcă dealul.

 

Melbourne, Australia

”Australia? Sydney parcă, nu?” Nu. Uită de Sydney pentru un moment. Melbourne, cel de-al doilea oraș australian este, de fapt, locul de întâlnire al tineretului cool. Cum îți sună amestecul format din cultură cât cuprinde, vreme însorită și o plajă aflată la o aruncătură de băț? Parcă-parcă nu-i așa rău să fii student aici. Parcă-parcă și sesiunile ar putea avea gust de căpșuni într-un asemenea oraș.
Și uită tot ce știai despre ideea de cină la preț accesibil; studenții de aici adoră restaurantele BYO (Bring Your Own) unde îți poți așeza băutura adusă de acasă lângă farfuria de mâncare. Tiamo, de exemplu, este un colț de Italia unde poți veni cu sticla de vin de acasă.

Ceva sugestii cu ce să-ți omori timpul aici…? Se organizează un fel de târg de haine second care urmează a fi reciclate, donate sau vândute și care se numește Hunter Gatherer; dacă le ai cu perindatul prin magazinele la mâna a doua s-ar putea să te simți excelent aici. Dacă nu, poți găsi suficientă materie primă pentru conturile de social media pe Rose Street și o bere rece ca gheața la barul Perseverance.

Dundee, Scoția, Regatul Unit

Situat pe coasta de est a Scoției, Dundee este pentru studenți ca… să spunem un bec luminos pentru musculițele de vară. De ce? Pentru că spiritul de comunitate, pentru că un campus ultra-modern și pentru că o climă blândă! Atât de blândă încât orașul este adesea, în mod afectuos numit, ”cel mai însorit oraș scoțian”. Înconjurat de dealuri, văi și plaje nisipoase, Dundee îți va plăcea la nebunie dacă ideea ta de vacanță ideală include plimbări în natură.
Ia-o la pas pe coasta Angus și vei avea ocazia să îți descoperi talentul ascuns la golf (care fără dar și poate zace în tine, așteptând să fie scos la lumină) în Carnoustie, un orașel cu o adevărată tradiție unde se joacă golf încă din secolul al 16-lea. Iar dacă continui să mergi de-a lungul coastei, vei ajunge în orașul-port Arbroath, cunoscut pentru numărul mare de eglefini afumați. Mai departe puțin, te așteaptă Bazinul Montrose, un estuar închis, casă a peste 50.000 de păsări migratoare.

Drumeția de-a lungul văii Angus Glens te va face martorul multor peisaje diferite. De la fermele din Strathmore la câmpuri necultivate și munți maiestuoși, vei traversa 6 văi cu personalități diferite.

Madrid, Spania

Madrid se trezește la viață după apusul soarelui, iar nopțile par că pornesc la vale fără intenția de a se mai opri. Tu începe-ți aventura madrilenă cu o cină târzie la El Tigre, cunoscut pentru delicioasele și ieftinele tapas și continuă cu o sangria în Las Cuevas de Sesamo (plin ochi de suflete de studenți). Un alt loc preferat este Bar Campus aflat în apropierea Universității Complutense; aici se strânge tineretul când își ridică nasul din cărți și se pune pe karaoke.

Dacă nu ai de gând să părăsești Madridul fără să-ți fi mișcat bine șoldurile pe ringul de dans, ai opțiuni berechet: de la Joy Eslava, situat într-un fost teatru din secolul XIX la gigatescul Kapital construit în stil Ibiza.

 

Citeste mai mult: http://www.momondo.ro/

 

 

 


Like it? Share with your friends!

549
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?