fbpx
534

Natură, aer curat, adieri calde de vânt și un peisaj de poveste. Acestea sunt câteva din elementele care nu te lasă să pleci din Bucovina atunci când o vizitezi. Însă, atunci când ajungi în Ciocănești, îți vine să uiți orașul  și să-ți cauți rostul în acest loc unde doar casele deosebite ale localnicilor întrec frumusețea naturii.

sursa: travel.ro

Du-te-n Bucovina și umple-ți sufletul de frumos. După ce peisajele sculptate de Dumnezeu ți-au copleșit privirile și după ce ți-ai purtat sufletul prin celebrele  mănăstiri din împrejurimi, retrage-te în inima Bucovinei, în satul Ciocănești. Aici, oamenii au transformat satul într-un muzeu viu, care vorbește despre dorul de strămoși, de tradiție, de istorie și, mai ales, despre dragostea de țară și dorința de a-i păstra identitatea nealterată.

Nu este greu să ajungi în acest loc, căci odată ce ai călcat pe pământ bucovinesc, inima o să te tragă spre cele mai spectaculoase locuri. Satul cu pricina este situat într-o zonă pitorească pe Valea Bistriței, în județul Suceava. Se află pe DN18, între Vatra Dornei și Botoș, la 26 de kilometri de Vatra Dornei și la 35 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc.

sursa: travel.ro

E momentul să-ți spun ce este atât de special la acest loc. Pe lângă parfumul copleșitor al naturii, pe ulițele satului dăinuie o atmosferă de basm, căci casele oamenilor sunt încondeiate precum ouăle de paști. Cu siguranță te gândești cine ar putea avea atât de multă răbdare să realizeze asemenea opera de artă, la un nivel atât de mare.

Ei bine, dragostea localnicilor pentru portul popular ia mânat să-și decoreze casele așa cum le-a dictat inima, pictând cele mai frumoase modele tradiționale, pe pereții caselor și pe garduri.

Odată ajuns în acest sat, te vei simți ca într-un muzeu, însă aici locuiesc oameni ce-și duc traiul obișnuit la fel ca în oricare altă localitate. Ei doar au ales să trăiască frumos.

sursa: travel.ro

 Măiestria oamenilor din acest loc este cunoscută de mult, căci își arătau îndemânarea încă de pe timpul domnitorilor. Localitatea datează din anii 1499, când domnitorii Moldovei veneau pentru a le cere meșterilor populari să realizeze cele mai bune arme pe care să le folosească în războaie.

sursa: travel.ro

Aici, casele sunt adevărate bijuterii de artă, moștenite cu dragoste și prețuire din moși-strămoși. Sculptate cu motive tradiționale specifice Bucovinei, fiecare locuință propune o altă interpretare a tradiției, așa cum este văzută ea prin ochii celor ce locuiesc în ea.

Dar cum a început totul? Acum mult timp, o femeie cu mare trag de țară și de portul popular a decis să-și decoreze casa cu motivele pe care le îndrăgea cel mai mult pe portul popular. Frumusețea ce s-a creionat în urma strădaniei ei, i-a determinat în scurt timp și pe ceilalți vecini să-i urmeze exemplul. Rând pe rând, sătenii au început să picteze, unul mai frumos decât celălalt, casele în care locuiau. În scurt timp, satul care putea fi confundat cu oricare altul, s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare și a devenit loc de pelerinaj pentru cei ce iubesc istoria și tradițiile acestei zone. Acest loc este unic în țară, având peste 600 de gospodării încondeiate.

sursa: travel.ro

Locul a devenit atât de apreciat, încât acum locuitorii sunt obligați prin lege să păstreze și să nu altereze în niciun fel înfățișarea caselor.Oamenii sunt atât de îndrăgostoți de portul popular și mândri de locul în care i-a lăsat Dumnezeu, încât nici nu-și doresc să aducă vreo schimbare zonei.

Pentru ce-i ce-și doresc să cunoască tradițiile Bucovinei în profunzime, comuna are și un muzeu etnografic, unde turiștii pot vedea o mulțime straie populare, războaie de țesut și țesături vechi de sute de ani.
De asemenea, în comună mai există și un muzeu al ouălor încondeiate, care reunește peste 1800 de exponate extrem de valoroase și de frumoase.

sursa: travel.ro

Cât timp  dragostea și respectul față de țară, de tradiție și de istorie  vor fi sentimente vii în sufletul românilor, identitatea națională nu se va pierde niciodată, înflorind mereu, tot mai aprinsă.

sursa: travel.ro

Like it? Share with your friends!

534
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?