fbpx
553

Melancolie, dragoste și rafinament; trei cuvinte ce descriu clădirile arhitecturale din România, clădiri ale căror ziduri poartă poveștile trecutului, istoria vremurilor îndepărtate. Orașele celebre din țară sunt definite de frumusețea unor construcții cu adevărat deosebite, ce se afirmă printr-un design exterior cu desăvârșire fabulos. Sunt pur și simplu artă, un muzeu în aer liber, admirat de privirile tracătorilor. Astfel arată casele interbelice din anumite zone din România, niște povești construite, nu scrise.

În multe dintre orașele emblematice ale României se regăsește un “Centru Vechi”, un centru cultural și arhitectural, reprezentat de cele mai atractive și monumentale clădiri interbelice, ce reușesc să încânte orice turist. Indiferent de câte ori ați ajunge în apropierea lor, de tot atâtea ori veți rămâne profund impresionați. Pentru că de fiecare dată, o să observați un alt detaliu, o coloană diferită, cumva clădirile ne-ar transmite niște povești, povestea celor ce le-au construit, a celor ce le-au locuit, ba chiar poveștile celor ce le-au rănit. Căci fiecare om ce a trecut de-a lungul timpului prin aceste clădiri, și-a lăsat într-un fel sau altul amprenta. Astăzi, admirăm măreția lor, fiind uimiți de telentul celor ce au putut construi astfel de opere arhitecturale.

Brașov
Ori de câte ori ați ajunge în Brașov, de fiecare dată veți admira străduțele pavate și înguste, delimitate de zidurile, parcă fără de sfârșit, ale caselor interbelice. Ce imagine savuroasă, ce artă este ascunsă printre cărămizile așezate una câte una, de către niște mâini parcă înzestrate să facă asemenea clădiri. Centrul Vechi al Brașovului este vizitat de mii de turiști, impresionați profund de splendoarea arhitecturii construcțiilor. La firida ferestrelor, flori roșii își etalează frumusețea, îmbogățind imaginea pereților vechi, purtători ai istoriei trecutului. Unele clădiri sunt reabilitate, însă încă își păstrează amprenta autentică, fiind în continuare o atracție majoră în Brașov.

Sighișoara
Zidurile Cetății Sighișoara ascund legende și mituri, desprinse de la strămoșii noștri. Mergând pe vârf de deal, pășind în interiorul Cetății, vom fi suprinși de autenticitatea caselor medievale, atât de viu colorate, încât orice tristețe este alungată din noi. Doar privindu-le și mergând pe drumul pietruit, ne teleportăm în vremurile îndepărtate. Sighișoara ne duce înapoi în timp, datorită clădirilor sale cu adevărat deosebite. Este emblema medievală a țării, un loc în care indiferent unde ați privi, fiecare parte a lui vă va împărtăși o poveste.

București
Capitala se remarcă prin Centrul Vechi, prin Strada Lipscanilor, un loc cu desăvârșire desprins din filele de istorie ale perioadei interbelice. Măreția clădirilor este de nedescris, fiind de un rafinament și o eleganță fără de egal. Zidurile sunt construite atent, cu detalii arhitecturale extrem de delicate și atractive totodată. Culorile neutre, motivele decorative ale coloanelor și statuile ce însoțesc zidurile, sunt dovada că cei ce lucrau cu secole în urmă, erau cu adevărat Maeștrii ai arhitecturii. Impresionant cum astfel de clădiri pot fi, pur și simplu, atât de frumoase; cumva nici prin desen nu se poate reprezenta o asemenea artă. Indiferent de cât de mult ar încerca un pictor să reproducă o clădire autentică, nu va reuși să evidențieze toate detaliile deosebite ale unei locuințe interbelice.

Aceste clădiri sunt pură artă pentru arhitectura din România, atât de valoroase pentru turismul și patrimoniul țării.


Like it? Share with your friends!

553
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?