fbpx
515

Munții Persani din Carpații Orientali ascund cele mai frumoase podoabe, coloanele de bazalt de la Racoș. Aici, există o carieră de exploatare a bazaltului, abandonată și declarată în prezent rezervație naturală. Coloanele ating chiar și înalțimi de 15 metri și se întind pe o suprafața de 1,10 hectare.

Coloanele de bazalt de la Racos

Coloanele de la Racos sunt faimoase pentru frumusetea lor. Forma lor este hexagonala si pot fi asemuite, la fel ca cele de la Limpedea din Baia Mare, cu o orga. Geologii afirma ca aceste formatiuni ar avea o vechime de un milion si jumatate de ani. Un pamant tanar al Carpatilor, precum cel al Deltei Dunarii.

Cum s-au format coloanele de la Racos? Datorita racirii lavei vulcanului din zona, mama natura a avut grija sa ciopleasca, asemeni unui mester, coloane inalte de bazalt, cu inaltimi cuprinse intre 10-15 metri. Dupa ce in secolul XX la Racos s-a exploatat bazaltul, a ramas in urma un adevarat spectacol al naturii pe care vi-l recomandam sa il vedeti.

Sursa: https://identitatea.ro/coloanele-de-la-racos/


Like it? Share with your friends!

515
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?