535
1.1k shares, 535 points
Photo 24 07 16 15 27 46

Cu siguranță ai fost măcar o dată în Brașov și ai inspirat aerul curat de munte. Brașovul este una dintre cele mai frecventate zone turistice din România. Puțini oameni cunosc însă locurile de pe lângă orașul Brașov, comune deosebite, locuite de oameni simpli, care au păstrat cu sfințenie ritmul vieții de altă dată.

Peisaje de poveste se desprind din cele mai nebănuite locuri. Comuna Racoș face parte din numeroase locuri turistice care încă nu sunt suficient de cunoscute. Este un pitoresc sat transilvănean neatins de turismul în masă. Racoș se află la 70 km de Brașov și cam 20 de km de Cetatea Rupea.  Dacă te hotărăști să-ți faci o vacanță în Brașov, ia în calcul o zi de vizitat comuna Racoș.

2017 07 24 18 23 img 4909 racos lacul de smarald cariera racos
sursa: alpiniada.ro

Pe scurt, pe lângă peisajele deosebite care te încojoară, vei putea vizita Lacul Brazi, denumit și Lacul de Smarald, Vulcanul stins Racoș și Coloanele de bazalt. Pentru că fiecare obiectiv turistic din acest sat promite experiențe unice, le vom lua pe rând, pentru a vedea ce are de oferit fiecare loc.

Vulcanul Racoș

Vulcanul Racoș este cunoscut ca fiind vulcanul cu cea mai recentă activitate de pe teritoriul României, deși ultima dată a erupt acum multe mii de ani în urmă.

69007829 1435511296591901 2973714409471344640 o
sursa: blogulmeudecalator.ro

Acest vulcan are o istorie destul de interesantă, fiind apreciat de locuitorii din Racoș. În urma erupției și a răcirii lavei, s-au format zgura, bazaltul și o rocă poroasă pe care o numim  piatra ponce. Piatra ponce este extrem de cunoscută în diverse domenii de activitate, chiar și în sfera dermatologică. Odată ce a fost descoperită această rocă, oamenii au profitat din plin de avantajele sale. Din piatra ponce locuitorii din Racoș și-au contruit casele. Castelul din Racoș este și el construit tot din piatră ponce.  Piatra ponce e o rocă extrem de rezistentă, chiar dacă, datorită structurii spongioase, e mai ușoară decât altele.

vulcanul racos
Racoș – vacanță în culori de smarald 11

Din craterul vulcanului Racoș a fost mult timp exploatată și zgura, însă acum zona este declarată arie protejată, așa că orice intervenție este interzisă prin lege. Peisajul este extrem de interesant, ducându-te cu gândul la Marte, planeta Roșie. Pereții înalți de pământ gălbui, roșiatic și negru, peisajul arid și lipsa oricărei mișcări a materiei în interiorul craterului, te transportă într-o lume parcă nepământeană.

Lacul Brazi sau Lacul de Smarald

De departe, cel mai apreciat este Lacul Brazi, cunoscut și ca Lacul de Smarald. Denumirea dată de oamenii locului este lesne de înțeles, căci culoarea acestui lac este impresionantă. Lacul verde-albăstrui te hipnotizează cu a sa culoare, iar limpezimea lui te lasă să zărești peștișori mici din loc în loc, chiar și alge și alte tipuri de vegetație.

lacul de smarald racos 1170x789 1
Racoș – vacanță în culori de smarald 12

 Lacul de Smarald s-a format în interiorul fostei cariere Brazi, acolo unde pe vremuri erau exploatate rocile bazaltice. Localnicii spun că cei care lucrau la vechea carieră ar fi săpat până la pânza freatică și astfel bazinul s-ar fi umplut cu apă. Dacă ajungi acolo, însă, vei observa că pe plăcuța informativă scrie că acest lac s-ar fi format în urma precipitațiilor acumulate, iar 80% din volumul de apă ar fi același de 20 de ani încoace.

lacul de smarald racos 1170x789 2
sursa: blogulmeudecalator.ro

Lacul de Smarald nu e chiar unul obișnuit, pe care să-l întâlnești în orice drumeție. Culoarea apei și stâncile înalte care-l înconjoară îl fac unic. Zona mai are și un ecou puternic, așa că dacă mergi acolo, trebuie să-l testezi neapărat.

68279842 1435511186591912 7605461051907244032 o
Racoș – vacanță în culori de smarald 13

Trebuie să reții faptul că în acest lac scăldatul este interzis. Acest lucru este normal întrucât întreaga zonă este arie protejată prin lege.

Coloanele de bazalt

După ce ai vizitat vulcanul stins și te-ai relaxat pe malul lacului, este momentul să-ți reîncarci bateriile în locul în care se spune că are mana energii pozitive. Este vorba despre Coloanele de bazalt care se află la doar 5 minute de Lacul Brazi.

ert
sursa: blogulmeudecalator.ro

Coloanele de bazalt sunt rezultatul scurgerilor de lavă și au o înălțime de 12-15 metri. Au o formă hexagonală, frumos modelată de mama natură, iar cățăratul pe ele este periculos și strict interzis. Poliedrii uriași pot fi comparați cu tuburile unei orgi, ce pot avea grosimi între 50 cm și un metru.

Panourile informative sunt rare, la fel si indicatoarele care sa de ghideze din drumul principal spre aceste miracolo ale naturii. Zona este mângâiată de soare de dimineață până seara, așa că o pălărie este accesoriul care nu trebuie să lipsească.


Like it? Share with your friends!

535
1.1k shares, 535 points
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Comentarii

comentarii