fbpx
545

Uneori nu trebuie să citiți povești cu cavaleri sau despre istoria vremurilor trecute, ci doar să vizitați locuri, care să vă împărătească astfel de istorisiri. Și dacă vă întrebați unde puteți găsi o locație ce să vă ducă înapoi în timp, ei bine, Cetatea Alba Carolina este alegerea perfectă, fiind reprezentativă acelor timpuri demult apuse, și totodată, este un reper turistic important pentru România.

Cetatea Alba Carolina este o magnifică fortăreață, localizată în Alba Iulia, județul Alba. Aceasta datează încă din secolul al XVIII-lea, bazele ei fiind puse pe Dealul Citadelei. Scopul construcției a fost unul strategic, deoarece se dorea ca cetatea să fie una de apărare, în contra Imperiului Habsburgic. Proiectul realizării fortificației a fost întrerupt în anul 1738, deoarece au fost gândite noi planuri de apărare, care includeau construcția altor puncte de luptă, dar mai apropiate de granița cu otomanii. Lucrările au fost reluate în 1747 și din nou întrerupte. Documentele atestă că s-au realizat modificări de-a lungul mai multor ani, ultimul fiind 1873.

Arhitectura Cetății, o adevărată lucrare artistică

Arhitectul ce a dat naștere acestei deosebite fortărețe a fost Giovano Morandi Visconti, un arhitect renumit și apreciat datorită talentului fără de egal în conceperea de proiecte în domeniul arhitecturii. Stilul pe care l-a abordat și se afirmă puternic în interiorul cetății este sistemul Vauban I și II. Ceea ce definește cetatea sunt cele șapte bastioane, care formează o stea. Fiecare poartă câte un nume, iar aspectul lor se diferențiază prin câteva detalii decorative, precum prezenta frunzelor de acant. Cel mai important și cunoscut este Tirinitatea, urmat de Sfântul Ștefan, Eugeniu de Savoia, Sfântul Mihail, Sfântul Carol, Sfântul Capistrano și Sfânta Elisabeta. Au o înălțime de 12 metri, iar lungimea lor diferă, oscilând între 106-142 de metri.

Impunătoare sunt, de asemenea, și porțile, în număr de șase. Sunt decorate cu cu statui, construite în stil baroc. Adică reprezintă faptele eroice din războaiele austro-turce. Prima Poartă a cetății reprezintă un reper țintă, admirat de toți turiștii ce pășesc prin ea. Dacă veți ajunge aici, veți simți că pătrundeți într-o altă lume, o lume a vremurilor demult uitate. Totul arată spectaculos, însă arhitectura, măreția zidurilor și a coloanelor, toate crează senzația unei povesti desprinsă din cărțile cu cavaleri și prințese. Ajunși lângă Poarta a doua, o veți diferenția ușor de restul, deoarece este formată din patru mari statuete, despărțite între ele, ce sunt pur și simplu admirabile. Cu adevărat o operă de artă, privită în aer liber.

Totodată, în lista locurilor ce le veți vizita în incinta Cetății mai sunt și: Castrul Roman, un adevărat loc ce prezintă poveștile istorice ale Imperiilor ce au stăpânit pământul românesc; Catedrala Romano-Catolică, Catedrala Ortodoxă, Biblioteca Batthyaneum și Muzeul Unirii.

Călătorind prin țară, veți întâlni locuri care mai de care mai atrăgătoare și fascinante, însă, trebuie să știți că Cetatea Alba Carolina este o emblemă culturală, istorică și turistică pentru România. Un loc ale cărui ziduri povestesc istoria trecutului, a ceea ce însemnau bătăliile, cuceririle și viața în secolele marilor lupte.


Like it? Share with your friends!

545
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?