Încă de când eram copii, părinții ne-au învățat că trandafirul este simbolul iubirii. Că acesta exprimă dragoste, pasiune, senzualitate, fiecare culoare având altă semnificație. La Mândruloc s-au întâlnit toți trandafirii pentru a se uni într-un singur tablou fantasmagoric.
Rozariul de la Mândruloc ne așteaptă chiar în Arad, în comuna Vladimirescu, satul Mândruloc, într-un loc retras, știut de puțină lume. Deși este cea mai mare grădină de trandafiri din sud-estul Europei, nu este prea cunoscută de locuitorii țării noastre.
Dacă te afli în căutarea unui loc liniștit, viu și plin de mireasmă, rozariul Eutopia Gardens este mai mult decât ai visat. Denumirea acestui loc impresionează prin rezonanța sa. Rozariul este, de fapt, locul în care sunt plantați doar trandafiri.
Acest loc există încă din anul 2002, amenajarea sa fiind aproape continuă. În 2012, însă, rozariul a prins formă, și încă una foarte frumoasă. Începută ca o afacere de familie, dintr-o grădină mică de trandafiri, astăzi rozariul impresionează prin 3.000 de specii de trandafiri aduși din toată lumea, ce se întind pe o suprafață de 25,5 hectare.
În acest parc dendro-floricol se mai întâlnesc și alte specii de arbori și flori. Dar, vedeta acestui loc râmăne trandafirul. Speciile care impresionează adesea sunt Eden Rose, trandafirul urcător. Un alt trandafir unic în România este cel franțuzesc acesta este deosebit întrucât are petale multicolore.
Întreg parcul este împărțit în două zone. Una destinată grădinilor tematice și alta în care se pot găsi diverse colecții de plante.
Să nu crezi că acest loc este ușor de întreținut. Tocmai asta îi impresionează pe turiști, modul în care sunt crescuți și îngrijiți trandafirii. Toți trandafirii de aici au la rădăcină argilă expandată adusă tocmai din Australia. Scopul argilei este acela de a capta apa din sol chiar și până la două săptămâni, plus că aceasta nu permite ierburilor să crească. Oameni din toate colțurile lumii vin aici să admire plantele și să ceară sfaturi pentru întreținerea lor, însă cu toții știm că ingredientul secret este dragostea grădinarului.
Dacă dorești să vizitezi acest loc mirobolant, trebuie să știi că parcul este deschis anual din luna mai și până la finalul lunii septembrie. O să-ți dau un pont: cea mai bună perioadă de vizitat acest loc este 20 mai-20 iunie. Se spune că atunci trandafirii se află la apogeul frumuseții lor.
Știm că orice loc are o poveste, dar și florile au povestea lor. Se presupune că trandafirii au apărut acum aproximativ 35 de milioane de ani. Mii de povești și legende s-au țesut de atunci în jurul acestor flori.
Una din povești amintește despre o floare fără de pereche creată de zeița Chloris chiar din corpul unei nimfe pentru care avea sentimente puternice. În acest mod zeița considera că nu ar fi putut să o uite pe cea care îi era apropiată. Zis și făcut, însă tot legenda transmite că pentru acest vis, toți zeii au conspirat. De exemplu, Dyonissos a fost cel care i-a oferit în dar trandafirului mirosul inconfundabil, zeul Zephyr este cel care i-a creat farmecul, până și spinii au fost primiți de la Ares, zeul războiului.