Cei care au vizitat deja frumosul Lac Bucura vorbesc numai la superlativ despre această experiență. Magia muntelui este cu adevărat copleșitoare pe aceste meleaguri. Mulți spun că dacă ți-ai propus să vezi raiul, aici este locul perfect pentru a trăi cele mai intense sentimente – doar tu cu natura.
Lacul Bucura este unul dintre cele mai mari lacuri glaciare de la noi din țară, situat chiar în inima Retezatului, în Parcul Național Retezat. Aflat la o altitudine de 2040 de metri, acesta are o suprafață de 8,9 hectare, cu o lungime de aproximativ 550 de metri și o lățime maximă de 225 de metri. Lacul nu are o adâncime mai mare de 16 metri.
Superbul lac este alimentat constant de 5 izvoare principale cu apă cristalină, dar la bogăția acestuia contribuie și apa provenită din topirea zăpezilor sau precipitații.
Odată ajuns aici trebuie să știi că zona este cunoscută ca Căldarea Bucurei, chiar sub Vârful Peleaga. Acesta este știut ca fiind cel mai înalt pisc din Retezat.
Lacul este de o frumusețe aparte, aceasta fiind dată și de vietățile din el. Deși există mulți pești în lac, pescuitul este interzis, tocmai pentru a păstra nealterate darurile naturii. Oamenii locului spun că nu s-au făcut niciodată populări aici. Așa cum probabil te așteptai, nici scăldatul nu este permis în acest loc.
Pe parcurs ce te plimbi pe malul lacului, vei descoperi un refugiu de salvamont cu serviciu permanent, chiar lângă există și o sursă de apă potabilă. Asta aduce un plus de încredere și siguranță turiștilor ce iubesc muntele. Dacă ești un împătimit al mersului cu cortul, Lacul Bucura îți oferă această posibilitate. Există chiar și numeroase cazemate de piatră construite pentru protecția corturilor atunci când vântul suflă cu putere.
Dacă vei avea norocul să vizitezi lacul pe o vreme mai neprietenoasă, vei avea parte de o experiență cu adevărat unică. Locul fiind ca o pâlnie, orice zgomot provocat de natura, ca tunetele, spre exemplu, vor fi amplificate la maxim.
E aproape imposibil să nu fii vrăjit de acest loc. De la Lacul Bucura pornesc niște trasee spectaculoase. Numai faptul că sunt peste 50 de lacuri glaciare în zonă îți trezește simțurile, dorind să o iei mai repede la pas prin munți. Vârful Peleaga este unul dintre cele mai lăudate zone pentru a realiza fotografii memorabile.
Până la Lacul Bucura sunt și trasee mai ușoare, dar și mai grele. Noi o să-ți spunem că se poate ajunge destul de ușor prin sud, pe drumul ce pleacă de la barajul Gura Apei, spre Poiana Pelegii. Doar 22 de kilometri te despart de poiană. Încă 2 ore de urcat cu multă atenție și deja poți spune că ai ajuns în rai.
Un lucru pentru care ar trebui să te rogi să-l întâlnești este frumoasa capră neagră. Dacă ai suficient noroc, vei vedea frumoasele animale chiar aproape de lac.
Bineînțeles că după ce bați atâta drum, peisajul este singurul lucru de care vrei să te bucuri. La acesta se adaugă o relaxare totală de care te poți bucura la camping, dar și la cabanele din zonă. După puțină odihnă, drumețiile pe munte sunt potrivite pentru a-ți încărca memoria aparatului foto cu imagini deosebite.
Parcul Național Retezat este una dintre cele mai interesante destinații de vizitat din România. Acolo întâlnim nu mai puțin de 20 de vârfuri muntoase mai înalte de 2000 de metri, mai mult de 80 de lacuri și tăuri, precum și aproximativ o treime din speciile de plante pot fi regăsite acolo. Lacurile glaciare s-au format în căldările gheţarilor preistorici, prin acumularea apei provenite din ploi şi zăpezi şi prin scurgerile izvoarelor. Astfel s-au format și lacurile din Retezat, dar legendele sunt fabuloase. Astfel se spune că lacurile din Retezat sunt căldările cu apă ale uriașilor în care se aduna apa, iar ei îşi potoleau setea, după luptele sângeroase.
Se mai spune că în una din luptele dintre uriași unul din ei a lovit cu baltagul muntele Peleaga. Coama muntelui s-a desprins şi a fost aruncată departe, în Valea Pietrelor, iar astăzi locului i se spune Vârful Lolaia. Osteniţi de luptă, uriaşii au săpat câte un ceaun în trupul Pelegii, iar altul a fost scobit în cel al Zănoagei. Apa s-a strâns astfel, formându-se Lacul Bucura şi Lacul Zănoaga.
După ce au sorbit uriaşii apa, au sărit mai mulţi stropi şi astfel s-a format o mulţime de tăuri în jurul celor două lacuri. Potrivit legendei, uriaşii au fost înfrânţi de un voinic al locului. I-a tăiat capul unui căpcăun, iar acesta s-a transformat într-un munte de piatră, căruia i se spune Retezat. Un alt uriaş ucis de oameni s-a prefăcut într-un lac mlăştinos, căruia ciobanii îi spun Tăul Spurcat.
Recomandări de cazare în apropiere de Lacul Bucura
Booking.com