fbpx
536

Oprește-te  în fiecare loc care-ți face cu ochiul și descoperă-l pe îndelete. România e plină de surprize plăcute atunci când vorbim de locuri de vizitat și e mare păcat să nu le împărtășim cu cei dragi atunci când le întâlnim.

Un loc retras, cunoscut de puțină lume, dar totuși foarte frumos este chiar Lacul Oașa. Aflat la granița dintre județele Alba și Sibiu, pe râul Sebeș, lacul de acumulare Oașa fură inimile oricui îl vede cu frumusețea sa. Amplasat  în inima munților, la 1225 metri altitudine, lacul cu pricina se află la o distanță de 75 km de orașul Sebeș și 24 km de Obârșia Lotrului, în comuna Șugag.

sursa: muntii-nostri.ro

Lacul este situat chiar lângă Transalpina. Așadar, când te hotărăști să faci o vizită pe cea mai spectaculoasă șosea din Europa, te poți abate puțin din drum pentru a vedea minunăția de lac Oașa.

Oașa este cel mai mare lac de acumulare amenajat pe cursul râului Sebeș. Barajul funcționează din  anul 1979, iar la un an distanță a fost inaugurată hidrocentrala Gâlceag. Aici, s-a dorit construirea unui baraj din beton, cat mai solid, in vederea unei sustineri de cat mai lunga durata. Detaliile tehnice au fost studiate indelung pana la stabilirea unei formule ideale pentru zona in care se dorea amplasarea barajului. Lacul rezultat in urma constructiei are in prezent o suprafata de 460 de hectare si un volum de 136 mil. metri cubi.

sursa: romaniadevis.ro

De o frumusete rapitoare, lacul Oasa impreuna cu peisajele din jur reprezentau inca din vremea inaugurarii un punct de atractie turistica indeosebi pentru locuitorii din zona.  După cum îți spuneam, acest obiectiv încă nu este împânzit de turiști și tocmai din acest motiv sălbăticia locului este cea care te face să-ți reîncarci bateriile foarte ușor, departe de aglomerația orașului. 

De jur împrejur, munții falnici îl păzesc cu grijă de la depărtare, încadrând ca într-un basm unul dintre cele mai frumoase peisaje din Munții Șureanu.

Lacul Oașa este un infinit de încântare, locul cu cele mai frumoase apusuri de soare și o imagine aproape selenară cauzată de retragerea apei din baraj. Această zonă montană cu aspect depresionar impresionează prin imaginea versanţilor acoperiţi cu păduri întinse de molid ce se oglindesc în apele liniştite ale lacului. Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute pe jos sau cu mașina. Vara peisajul este impresionant, iarna  albul ce contrastează ireal cu verdele brazilor, iar toamna, peisajul este completat desăvârșit de cel mai vestit pictor al tuturor timpurilor, natura.

sursa: www.romaniadevis.ro

Dacă te numeri printre amatorii de pescuit, Lacul Oașa este renumit pentru păstrăv, clean și crăiete sau boiștean. Iar în materie de drumeții montane ai la dispoziție două trasee importante, unul către vârful lui Pătru din Munții Șureanu și al doilea în Munții Cindrel, către Parcul Natural Cindrel. Indiferent că vii ca turist, pescar, montaniard sau ca simplu trecător este imposibil să nu remarci frumusețea cu care natura și omul au îmbinat deopotrivă utilul cu plăcutul.

Traseul până aici  este cam anevoios, indiferent de anotimp, fiind practicabil cu masina de teren si, neaparat, atentie sporita. Drumul pe care îl parcurg turiștii cel mai des ca sa ajungă aici este urmatorul: Sibiu- Sebeș-Petresti-Săsciori-Căpâlna-Șugag-Oașa. Acesta este traseul Transalpina care se continua cu Obârșia Lotrului-Rânca-Novaci. 

sursa: amfostacolo.ro

Despre România se spunea în trecut că ar putea trăi numai din turism și agricultură. Avem o țară frumoasă cu munți, păduri, holde bogate și mai mult, câteva lucruri unice în Europa. Cine nu își cunoaște propria țară, trăiește degeaba și niciodată nu va ști ce a pierdut. Poate omul să ajungă până la capătul lumii, să viziteze țări și continente , dar dacă nu a văzut frumusețile locurilor din țara lui, cu siguranță nu va pricepe mult din ceea ce va vedea acolo unde nu se vorbește limba lui.

Recomandări de cazare în apropiere de Lacul Oașa

Booking.com

Like it? Share with your friends!

536
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?