fbpx
572

Legendele Mănăstirii Nămăieşti unește povestea bisericuţei din grotă de un păstor care ar fi dormit cu oile pe stânca în care este dăltuită biserica. Se spune, din bătrâni, că acestuia i s-ar fi arătat în timpul nopții însăşi Maica Domnului, care i-ar fi cerut să sape în piatra de sub el pentru a ajuge la locul unde era ascunsă o veche icoană.

Tot legendele spun că Maica Domnului i-ar fi cerut ciobănaşului să facă din acel loc, unul de înălțare a minții către Dumnezeu.

Mai există şi legenda cu trei ciobani, creată pe acelaşi numitor comun al mesajului divin ce a fost primit de la Maica Domnului. Mulți oameni vin să viziteze acest loc, în special pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, una dintre cele mai renumite din România.

Noi când am ajuns era destul de aglomerat și a trebuit să așteptăm să se elibereze pentru a putea face poze. Am atins cheia de la mașină de icoană, la îndemnul maicii de acolo, pentru a ne fi binecuvântate drumurile în zig zag prin țară. Despre această icoană se spune că ar fi una dintre cele 12 pictate de Sfântul Apostol Luca, care le-a dat mai apoi celor 12 Apostoli, ce urmau să plece la propovăduirea Evangheliei.

Cea aflată în biserica săpată în piatră ar fi fost adusă aici de Sfântul Apostol Andrei, care, făcând popas lângă un templu închinat lui Zamolxis și negăsind pe nimeni în acea grotă, ar fi exclamat „Nemo est” (Nu este nimeni), de unde și numele de Nămăiești. Apostolul Andrei a coborât în grotă și a lăsat icoana în partea de nord, aproximativ pe același loc în care se află acum în biserica mănăstirii.

Icoana este una dintre cele mai vechi, nu doar de pe aceste meleaguri, ci din întreaga creștinătate. Este renumită pentru ajutorul dat femeilor care nu pot avea copii, cât și pentru vindecări ale unor afecțiuni grave.

Sunt multe legende și adevăruri legate de acest lăcaș de cult. Crezi sau nu, cauți poveștile sau doar ești curios să o vezi, merită o vizită până acolo pentru a vedea cu ochi proprii cât de frumoasă este și ce energie emană.

Mănăstirea Nămăiești împreună cu Mănăstirea Corbii de Piatră și Cetățuia Negru Vodă  formează un triunghi echilateral cu latura de 20 km, o  formă geometrică perfectă, cunoscută ca triunghiul iniţiatic, magic sau sacru al Argeşului


Sursa: zigzagprinromania.com


Like it? Share with your friends!

572
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?