Nicăieri în alt munte al nostru, nu există atâta varietate, atâta concentrare de frumusețe pe un spațiu atât de restrâns, ca în Piatra Craiului.
Muntele este prima dragoste a multor oameni pasionați de România. Nu știu câți oameni pot declara că nu iubesc muntele. Și în final, de ce nu l-ar iubi?! Sunt atâtea milioane de motive să iubim muntele…exact câte milioane de ani are și el. Trebuie doar să-ți acorzi timp să vezi câteva zone de munte, de la noi din țară, iar noi îți garantăm că vei tânji mereu după o plimbare prin munți. Cum să nu te îndrăgostești când îți oferă de fiecare dată altceva, sute de priveliști unice.
Munți Piatra Craiului rerezintă exact locul de care te îndrăgostești lulea, la prima vedere. De la a te îndrăgosti până a iubi din toată inima muntele nu este decât un pas. Un pas făcut pe potecile lui.
Pe munte înveți să redevii copil indiferent de vârstă. Fiecare pas te face mai puternic, mai optimist și mult mai încrezător.
Pe munte înveți că orice efort este răsplătit, întâlnești prieteni noi, prieteni de o rară valoare pe care oriunde altundeva nu i-ai întâlni.
România este împânzită de munți, unii mai falnici decât alții. Munții Piatra Craiului au ceva aparte, ceva ce merită văzut măcar o dată în viață. Au un farmec special și asta îi scoate din rândul obiectivelor turistice clasice. Peisajul specific al Parcului Național Piara Craiului este caracterizat de o creastă singuratică, ce atinge o lungime de aproximativ 25 de km, ce este orientată pe direcția NE-SV și poziționată de-a curmezișul pe direcția generală a crestei Carpaților Meridionali. Este cea mai lungă și cea mai înaltă creastă de calcar din țară. Înălțimea maximă a masivului este atinsă în Vârful La Om (sau Piscul Baciului) care atinge 2 238m. Dacă studiem pe îndelete particularitățile parcului, vom descoperi o mare varietate a formelor și dimensiunilor reliefului: colți de stâncă, ace, piramide, muchii, turnuri, brâuri și hornuri. Numărul mare de văi, grohotișuri, arcade naturale și golurile alpine întregesc spectacolul vizual, alături de abrupturi deosebit de spectaculoase.
Prima rezervație naturală din Piatra Craiului a fost înființată în 1938 și avea doar 440ha, însă în 1972 și-a dublat suprafața. Parcul național a fost înființat în 1990 și cuprinde aproape 15 000ha, dintre care o treime constituie zonă de conservare specială.
Cetatea naturală de stâncă a Pietrei Craiului este unică printre munții din țara noastră. Creasta lungă de aproximativ 25 de kilometri formează unul dintre cele mai iubite peisaje montane din România, un loc în care montaniarzii, alpiniștii și cercetătorii deopotrivă, pot fi uimiți de diversitatea locului de aici.
Masivul Piatra Craiului este cunoscut pentru traseele dificile cu priveliști amețitoare și că este un rai pentru iubitorii de stâncă și adrenalină. Dar tot în Piatra Craiului poți găsi trasee pentru începători, la fel de spectaculoase dar mai puțin solicitante. Unul dintre cele mai spectaculoase trasee din Masivul Piatra Craiului este porțiunea de creastă care se întinde pe o distanță de 9 km, între Vârful Turnu și Șaua Funduri. Traseul de creastă este tehnic, dificil, recomandat numai drumeților experimentați. Muntele te face să ai încredere, în tine, în cel de lângă tine, în cel cu care te întâlnești pe traseu. Indiferent cât de solicitant este drumul atunci când vei întâlni un alt iubitor de munte, vei zâmbi, e cea mai bună răsplată pe care o poate primi un drumeț pe munte, din partea semenilor. Muntele te învață să fii modest indiferent cât de sus ai ajuns, te determină să rămâi în picioare chiar dacă drumul este dificil.
În Piatra Craiului trăiesc 1 170 de specii de plante, aproape 30% dintre plantele regăsite în țara noastră, dintre care 181 sunt ocrotite. Dintre aceste specii le amintim doar pe cele mai cunoscute: garofița Pietrei Craiului, tisa, angelica, sângele voinicului, macul galben, linarița, floarea de colț, gladiola sălbatică, bulbuculși bujorul de munte. Piatra Craiului adăpostește un număr impresionant de specii de orhidee de munte, 41 de specii dintre cele 58 existente pe teritoriul României.
Un simbol viu al acestui munte este garofița Pietrei Craiului, aici fiind singurul loc din lume în care o putem întâlni. O putem admira pe stâncăriile înierbate și însorite din zona alpină inferioară, sau la limita superioară a pajiștilor alpine. Culoarea ei roz este foarte greu de trecut cu vederea în lunile de vară.
Este o provocare incredibilă să iubești muntele, nu te dezamăgește niciodată și mereu îți va oferi ceva nou. Muntele te învață să te bucuri de lucruri mărunte, te îndeamnă să-ți urmezi drumul neabătut. Doar acolo sus poți vedea mai departe decât de obicei, doar ca acolo te poți bucura de natura neatinsă, acolo sus poți să îndrăznești să visezi că mâine trebuie să ajungi și mai sus.
Peisajele te fac să-ți fie dor de munte chiar atunci când te-ai despărțit de el. Nici nu s-au odihnit bocancii că parcă ai vrea să o ei din loc spre alt traseu, spre alte culmi…spre alte vârfuri.