fbpx
618

Se spune că numele pădurii Letea provine de la legendara Leto (Latona în mitologia romană), care, fiind prigonită de către geloasa Hera – soția lui Zeus, și-ar fi găsit adăpost la gurile Dunării, în ținuturile locuite de către hiperboreeni (pelasgi), unde i-a născut pe gemenii Apollo și Artemis. În mitologie, tatăl celor doi gemeni era Zeus, zeul suprem al anticilor.

 E posibil ca legenda nașterii lui Apollo și Artemis să își aibă originea la strămoșii noștri, apărând cu milenii înaintea erei noastre și ca numele acestei păduri unice în România să fi rămas de la Leto, mama celor doi gemeni divini și fiica titanului Keos. Toponimele pot spune extrem de multe lucruri despre istoria îndepăratată a popoarelor, precum și despre legendele și credințele religioase din vechime, așa că, din punct de vedere pur științific, ipoteza etimologiei Leto – Letea ar trebui analizată pe îndelete și fără idei preconcepute.

În prezent, minunata pădure Letea are, în întregimea sa, o suprafață de circa 5247 ha, din care mai mult de jumătate reprezintă zone aflate sub protecție strictă. Pădurea, aflată în județul Tulcea, este cea mai veche dintre rezervațiile naturale ale țării noastre, fiind pusă sub protecție încă din anii ’30 ai veacului trecut. 500 de hectare ale Pădurii Letea au fost declarate rezervație naturală în 1938.

Pădurea Letea face parte din Delta Dunării, ce constituie patria a mii și mii de specii vegetale și animale. În Deltă – „cel mai tânăr pământ al Europei”, viețuiesc 2500 de specii de arahnide, insecte, moluște, reptile, amfibieni și mamifere, plus 300 de specii de păsări, dintre care unele migratoare.


Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/padurea-letea-un-taram-de-legenda-un-loc-unic-in-europa-si-cea-mai-veche-rezervatie-naturala-din-tara-noastra/


Like it? Share with your friends!

618
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?