fbpx
572

Cei care au vizitat România știu că țara noastră oferă o mulțime de obiective turistice spectaculoase, care merită într-adevăr să fie vizitate. Pentru că nu vrem să ratezi minunățiile naturii care se găsesc chiar la tine „acasă” îți prezentăm câteva dintre cele mai frumoase parcuri naționale din România.

Parcul Naţional Retezat

20.000 de hectare de rezervaţie naturală cu peste 1000 de specii de plante, din care aproximativ 100 sunt endemice, adică nu mai pot fi văzute nicăieri în lume. Peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 de metri, aproximativ 100 de lacuri, cel mai întins lac glaciar din ţară şi cel mai adânc. Toate se găsesc în Parcul Național Retezat. Minunatul peisaj este acompaniat de ciripitul a peste 180 de specii de păsări şi murmuratul a câtorva zeci de cascade. Parcul Naţional Retezat este un loc excepţional, peisajele unice, aerul sălbatic şi natura neatinsă fac ca acest loc să pară ireal, decupat din cărţile cu basme.

Animale precum urşi, lupi, râşi, capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi sau iepuri sunt doar câteva din vietăţile care zburdă într-un habitat ideal pe văile împânzite de peşteri şi avene.

Parcul Naţional Cheile Nerei

Parcul Național Cheile Nerei înseamnă 36.000 de hectare care găzduiesc 6 rezervaţii naturale înconjurate de un relief între 200 şi 1000 metri, acoperit cu păduri dese. Ursul, cerbul carpatin, căprioara, mistreţul, vidra, bursucul sau jderul de stâncă şi de copac sunt doar câteva din animalele care zburdă prin natura parcă neatinsă de om. Flora foarte bogată este reprezentată prin peste 1000 de taxoni, adica 60% din flora judeţului. Aria protejată conservă pe lângă acestea şi  numeroase specii de faună şi resurse cultural istorice. În imediata apropiere a parcului au fost descoperite urme de Cro-Magnon (un reprezentant timpuriu al omului contemporan), cu o vârstă de peste 42.000 de ani.

Lacurile carstice Ochiul Bei şi Lacul Dracului, cascadele Beuşniţa, Bigăr şi Şuşara, peşterile Plopa, Ponor, Dubova şi Peştera Boilor sunt doar câteva dintre obiectivele turistice naturale de care te poţi bucura în Parcul Naţional Cheile Nerei. Pe lângă vizitarea obiectivelor mai poţi practica ecoturismul și drumețiile pe traseele marcate, raftingul pe râul Nera, alpinismul pe traseele special amenajate, cicloturism pe drumurile forestiere, speologie în peșterile din zonă și nu numai.

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Dacă alegi să vizitezi Parcul Național Munții Rodnei, aici o să descoperi 46.000 de hectare, din care peste 3000 sunt declarate rezervaţie a biosferei și găzduiesc cel mai impresionant relief din Munţii Rodnei, numeroase vârfuri de peste 2000 metri înălţime, zeci de lacuri glaciare şi o bogată flora caracteristică zonelor alpine şi subalpine, cu diferite specii rare. Fauna este reprezentată prin ursul brun, cerbi, râşi, acvile de munte, capre negre, cocoşi de munte şi găzduieşte rarităţi precum zimbri sau la capitolul faună copacul tisa.

Principalele atracţii turistice sunt culmile înalte de peste 2000 de metri, poiana de narcise care este unică în lume, izvorul albastru al Izei, Cascada Cailor, Valea Anieşului şi lacurile Lala, Iezer, Buhăiescu şi Stiol.

Parcul Naţional Cheile Bicazului

6.500 de hectare care găzduiesc peste 1000 de plante superioare, dintre care câteva unice în lume, singura staţiune climaterică de munte şi aproximativ 5 kilometri de chei sunt doar câteva din lucrurile care fac Parcul Naţional Cheile Bicazului unic.

Această oază este în proporţie de 95% acoperită de păduri de molid, printre care se plimbă broaşte cu burţi galbene, vipere şi şerpi, capre negre, urşi, lupi şi cerbi carpatini vegheaţi de păsări precum fluturaşul de stâncă sau ciocănitoarea de munte.

Locurile în care trebuie neapărat să ajungi sunt: staţiunea Lacul Roşu, Peştera Munticelu, vârful Hăşmaşu Mare şi Piatra Singuratică. Dacă îţi plac drumeţiile poţi alege unul din cele 18 trasee turistice montane.

Parcul Naţional Călimani

Parcul se întinde pe 24.000 de hecare şi cuprinde trei rezervaţii naturale, cel mai mare crater vulcanic din România, un arbore natural – amestec între molid şi zâmbru, unic în România şi foarte rar în Europa -, vegetaţie şi faună rare. Cele trei rezervaţii din acest parc sunt Rezervaţia Ştiinţifică de Jnepeniş cu Pinus cembra, unic în ţară şi foarte rar în Europa, Rezervaţia Lacul Iezer şi Rezervaţia geologică 12 Apostoli, toate acoperite de vegetaţie lemnoasă de scoruş, măceş, păducel şi alun. Fauna, bogată, cuprinde urşi, cerbi, căpriori, râşi, bursuci şi pisici sălbatice.

Dintre obiectivele care trebuie vizitate amintim Vatra Dornei, staţiune care este şi punct de plecare pentru cei care vizitează zona, Pietrele Roşii, Vârful 12 Apostoli, Cascada Tihu şi Negoiul Unguresc-Pietrosul.
Accesul în parc se face pe drumul E576 suprapus cu DN17 Suceava – Vatra Dornei – Bistriţa Năsăud, după care urmărind drumul judeţean spre Neagra Şarului se ajunge la Gura Haitii.


Like it? Share with your friends!

572
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?