fbpx
577

Primăvara are un farmec aparte și are grijă să ne atragă în mrejele ei pe toți. Ne vrăjește fie cu vremea frumoasă, fie cu florile și momentele de reînviere ale naturii. Sunt totuși câteva locuri unde magia acestui anotimp este mai resimțită decât în altele. Printre acestea se numără Poiana Narciselor, un loc aflat în apropiere de Brașov.

„Nu am ştiut ce înseamnă narcisismul până când nu am avut propria mea narcisă.”

Charles Kuralt

Narcisele

Narcisele sunt niște plante ce provin din nordul Africii, extiznându-se apoi în Europa centrală și în zonele mediteraneene. Ele curpind circa 32 de specii erbacee și bulboase. Florile lor sunt fie albe, fie galbene, fie mixte și sunt de diferite dimensiuni. Ele înfloresc în lunile aprilie și mai și sunt recunoscute pentru frumusețea și parfumul lor.

Numele lor provine de la tânărul din mitologia greacă numit Narcis. Legenda spune că băiatul era îndrăgosit de propriul chip, iar odată s-a aplecat deasupra unui lac pentru a se admira. Ghinionul l-a urmărit căci acesta s-a dezechilibrat și a căzut, găsindu-și sfârșitul înecat. Pe malul lacului, la moartea acestuia, au înflorit niște plante superbe, ce au preluat numele lui și s-au numit narcise.

„Narcis din mitologia greacă

De o frumuseţe rară

Nu iubeşte nicio nimfă

Numai umbra lui fugară”

Doina Bonescu

Legende și simboluri

Altă legendă spune că narcisele au apărut pentru prima dată în Grădina Ghesemani, la Învierea lui Iisus. De aceea, ele simbolizează și în prezent renașterea și învierea în Europa Centrală, motiv pentru care sunt florile preferate de adus la Slujba Prohodului din Vinerea Mare.

În Scoția, narcisa este simbol național, fiind principalul vestitor al primăverii, iar în China ea aduce noroc și este utilizată la petrecerile de Revelion pentru un an nou cu bucurii. De asemenea, narcisa este un simbol al curăției, purității și fertilității, fiind adesea utilizată în buchetele de flori pentru mirese sau ca decor la ceremoniile de botez.

De cealaltă parte, sunt țări precum Franța sau Egiptul, unde narcisa simbolizează moartea și ghinionul, iar lumea se ferește de ele. Această diferență ne demonstrează din nou cât de pregnantă este diversitatea culturală și cum credințele și stereotipurile își lasă amprenta asupra societăților.

Unde găsim Poiana Narciselor

La 60 de kilometri depărtare de Brașov, în drumul spre Făgăraș, ăn apropierea satului Vad, întâlnim un loc magic numit Poiana Narciselor. Acolo vom fi întâmpinați de circa 400 de hectare de flori de toate soiurile, în principal diferite specii de narcise, dar și coada-vulpii, buhai, bulbuc de munte, pușca-dracului, untul-vacii, gălinele, taulă sau stupiniță, orhideee albă, poroinic, sunătoare, brândușă de toamnă, margaretă sau ghiocei.

Rezervaţia Naturală Dumbrava Vadului, pe numele întreg, este cea mai întinsă și cuprinzătoare din Europa și reprezintă o arie protejată prin lege. De aceea, să deranjăm natura în vreun fel sau altul, culegând flori sau cosind iarba este un gest deloc potrivit și interzis prin lege.

Este de preferat să vizităm locul primăvara, în special în aprilie-mai, când aceste flori minunate se află în punctul culminant al înfloririi. Deși este un loc special în orice perioadă a anului, farmecul său se leagă de frumoasele narcise și de mireasma lor. La Poiana Narciselor ajungi ușor cu mașina, fiind împrejmuită de drumuri naționale și fiind aflată în apropierea DN1.

Poiana Narciselor și prietenii săi

Anual, la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Maica Sa Elena, la 21 mai, aici are loc Festivalul Narciselor. Atunci, pe lângă un spectacol artistic unde urcă pe scenă artiști din repertoriul popular, se organizează un târg cu produse tradiționale și diverse ateliere de creație pentru copii și adepții meșteșugurilor. În plus, organizatorii se folosesc de această ocazie pentru a promova potențialul turistic al zonei.

Pe lângă vegetația care are în prim-plan multitudinea de soiuri de narcise, în această Poiană întâlnim și diverse animăluțe gata să ne lase să le admirăm, dar și diferite tipuri de pomi, arbori și arbuști. Printre animalele cu care ne putem întâlni aici se numără iepurii, căprioarele, fluturii, veverițele, vulpile, broaștele sau multe păsări precum acvile sau ciocârlani. De cealaltă parte, arborii pe care îi vom vedea în Poiana Narciselor sunt stejari, măceși, veliniși sau carpeni.

Este un loc ideal pentru copii, o oază de natură și sănătate, plus o experiență inedită cu un peisaj încântător. Astfel, dacă vă aflați în căutarea unui loc unde să vă petreceți timpul în natură, nu foarte aglomerat și foarte colorat, Poiana Narciselor vă așteaptă!

„Copilăria, zbor alb de fluturi printre narcise”

Gabriela Gențiana Groza



Like it? Share with your friends!

577
Ioana Livia

Așa cum arta m-a făcut, dar și natura... scriu din pasiune, observ și simt, apoi transmit mai departe cum știu eu mai bine, trecând mereu informațiile prin filtrul sufletului.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?