fbpx
530

Cu siguranță ai auzit de Roșia Montană și toate evenimentele plăcute sau mai puțin plăcute care au marcat aceste locuri. Ei bine, timpul a trecut și acum Roșia Montană este mai frumoasă ca niciodată. Dacă nu știi unde să-ți plimbi gândurile în acest concediu, Roșia Montană este una din zonele care nu trebuie ratate.

Toată lumea vorbește despre Roșia Montană, mai ales de când exploatarea zăcămintelor de aur din Apuseni s-a oprit. În prezent, Roșia Montană a devenit aproape în întregime monument istoric. Din fericire pentru iubitorii de natură, turismul în această zonă a înflorit, devenind aproape singura activitate desfășurată de oamenii locului pentru susținerea traiului zilnic.

sursa:adevarul.ro

Deși turismul este una dintre singurele soluții de dezvoltare pentru comunitatea mică din zonă, oamenii își iubesc meleagurile și se bucură că pot oferi experiențe unice celor care vin să își încarce bateriile în Apuseni.

Tinerii ce iubesc România și țin cu dinții de comorile pe care ni le-au lăsat strămoșii au inițiat un proiect de dezvoltare a locului, „Trai cu Rost”, susținând turismul din zonă. Prin acest proiect au creat trasee turistice de ciclism, drumeții, schi de tură, alpinism. Proiectul propune trecerea spre un turism inovativ, bazat pe activități cu specific montan și contribuie la o mai bună înțelegere a contextului socio-economic și cultural al zonei.

sursa:adevarul.ro

Dacă vei ajunge în acest loc, poți profita de mai multe trasee special amenajate, în așa fel încât să te bucuri de tot ce oferă mai frumos Roșia Montană. Circuitul Tăurilor este un traseu turistic facil, ce poate fi parcurs și iarna, ajungând la patru dintre cele opt tăuri ale zonei. Probabil te întrebi ce sunt tăurile. Ei bine, tăurile sunt lacuri artificiale specifice pentru Roșia Montană. De-a lungul timpului, zona s-a bucurat de aproape 100 de astfel de tăuri, acestea fiind folosite la diverse activități.

Astăzi mai există doar opt tăuri ce impresionează turiștii și conferă locului un aer de basm. Tăurile s-au integrat, de-a lungul timpului, în peisajul natural al zonei şi au devenit atracţii turistice. Cel mai întins este Tăul Mare, situat aproape de izvoarele văii Roşia, la o altitudine de 930 de metri. Tăul Brazi este cel mai simplu de vizitat, fiind amplasate aici băncuțe și mese care te îmbie să poposești în mijlocul naturii și să-ți uiți grijile.

sursa:turistprinromania.ro

Dar asta nu e tot. În zonă se mai poate practica pescuitul sportiv, iar turiştii se pot plimba pe lac cu hidrobicicleta. Nu ai vrea să ratezi asta, nu-i așa?
Un loc frumos nu te vrăjește complet dacă nu-ți propune și o poveste pe măsură. Roșia Montană adăpostește cea mai importantă mărturie istorie a locului, unde se pot observa galeriile și puțurile fostei mine romane de aur. Aici, în apropierea fostelor exploatări romane, se află ruinele Cetăţii Alburnus Maior, care a reprezentat punctul de apărare al localităţii şi al minelor aurifere. 


Însă Roșia Montană ne mai surprinde cu ceva. Aici se află şi două situri geologice protejate, declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului şi Piatra Despicată.

sursa:adevarul.ro

Formaţiunile ocrotite sunt iviri masive de andezit, iar localncii spun ca acestea  au luat forma unei cetăţi ruinate sau a capului unui corb, de unde şi denumirea.

Legendele nu se opresc aici. Piatra Despicată este formată dintr-o stâncă imensă, separată de sol şi formată dintr-un tip de rocă nemaiîntâlnit prin acele locuri. Provenienţa stâncii este necunoscută. Legenda spune că ar fi fost scăpată acolo de un uriaş ce o transporta pe braţe peste Munţii Apuseni cu mii de ani în urmă.

sursa:adevarul.ro


Dacă te-ai visat mereu înconjurat de aur sau ți-au plăcut în copilărie jocurile ce presupuneau căutarea comorilor, Roșia Montană o sa te poarte spre o altă dimensiune. Un alt punct de interes obligatoriu pentru orice vizitator la Roşiei Montane este Muzeul Mineritului, cu celebrele galerii miniere romane. Aici pot fi văzute monumente istorice şi unelte pentru minerit, găsite de arheologi, precum şi utilaje arhaice folosite pentru spargerea minereului aurifer.

sursa:adevarul.ro

Tot în Roşia există 35 de construcţii declarate monument istoric şi trei biserici vechi de sute de ani. Un traseu uşor prin Centrul Istoric, printre clădiri vechi, de patrimoniu, ce aveau funcţionalităţi diverse, poate fi o veritabilă incursiune în istorie.

Roșia Montană are foarte multe povești de împărtășit, oameni frumoși ce așteaptă să le deschizi poarta și să povestiți până în zori.


Like it? Share with your friends!

530
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?