528
482 shares, 528 points

Îmi plac orașele medievale. Mult. Mai ales dacă nu e nevoie de drumuri lungi să le văd. Și mai mult dacă de-a lungul anilor farmecul cetății s-a păstrat, clădirile sunt renovate iar piețele de pe vremuri sunt pline de turiști. Sibiu are toate astea și mai mult. Așa că mi-a fost greu să aleg doar 5 motive pentru care îmi place atât de mult orașul din inima Ardealului.

Parcul Cetății

Prima dată am fost în Sibiu într-un octombrie ploios. Când m-am dat jos din tren însă, tocmai ieșise soarele dintre noi și ploaia s-a oprit.

După ce te plimbi nestingherită pe toate străduțele din oraș și îți sucești gâtul după toate clădirile cu parfum medieval, meriți o pauză în Parcul Cetății. E străjuit de-o parte de zidurile cetății și de cealaltă de Turnurile Dulgherilor, Olarilor și Postăvarilor. Are o singură alee. Dar e liniște pentru că zidurile își fac bine treaba. E locul preferat de localnici. Prea puțini turiști vin aici pentru că sunt absorbiți de celelalte obiective, în special de Piața Mare și Piața Mică și tot ce oferă ele.

Casele de pe strada Cetății par că trăiesc încă în alte timpuri. Doar spoiala albastră ori verzuie a obloanelor ori florile care curg de la balcoane le mai aduc în zilele noastre. De la una dintre case se deschid obloanele. Și geamurile. O bătrână își cheamă prietenii și în câteva clipe în fața geamului se opresc zeci de porumbei care mă ignoră. Femeia le aruncă vreo câțiva pumni de firimituri și apoi trage din obloanele ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.

Așa că dacă vrei să-ți mai tragi sufletul după „alergătura” de peste zi, să visezi cu ochii deschişi tolănită pe iarba care rămâne verde până toamna târziu, mergi la o promenadă în Parcul Cetăţii şi pe strada cu acelaşi nume. De aici, tot hoinărind pe străduţe, prin ganguri ori pe sub balcoanele caselor, ajungi într-un sfert de ceas în Piaţa Mare.

Piețele: Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet

E clar, când te gândești la Sibiu îți vine în minte imaginea Pieței Mari, străjuită de „casele cu ochi” care ascund multe legende dincolo de obloanele colorate. Locul meu preferat din Piața Mare e primăria, care are o arhitectură fabuloasă. Înainte ca Sibiul să devină capitală culturală a Europei, mai tot centrul istoric era într-o stare jalnică însă 2007 a redat orașului strălucirea de altădată. Și asta cred că îmi place cel mai mult. Cert e că fiecare locșor din Piața Mare are valoare istorică. Îți recomand o vizită la Palatul Brukental care face parte din Muzeul Național Brukental.

După ce treci pe sub Turnul Sfatului ajungi în Piața Mică. După ce lași în urmă agitația din Piața Mare te pomenești că ai intrat parcă în alt oraș: casele nu mai au loc unele de altele, atât de îngrămădite sunt, ochii de pe acoperiș parcă stau la pândă să vadă încotro o apuci iar atmosfera…. e boemă. Şi da, aduce mai mult a Evul Mediu. Și da, sibienii o știu drept piața cârciumilor.

Locul meu preferat din Piața Mică e Casa Artelor, pe vremuri Hala Măcelarilor, unde dincolo de cele 11 uși misterioase se află Galeriile de Artă ale Muzeului Astra.

Narcisa a stat anul trecut, în timpul turului României cu rucsacul în spate, la hostelul The Old Town și i-a plăcut tare mult. Dincolo de faptul că se află într-o casă medievală, imediat ce-i treci pragul te simți acasă. Iar priveliștea de la geam e nemaipomenită: toată Piața Mică ți se așterne sub priviri de la fereastra camerei. Casa în care funcţionează hostelul ascunde multe poveşti dar şi printre puținele Muzee de Istorie a Farmaciei din Europa. De fapt, pe vremuri aici funcţiona o farmacie celebră – La Ursul Negru.

Dacă ți-e foame și vrei cea mai bună pizza din zonă ori vrei să te încălzești cu o cafea, recomand Music Pub, mai ales dacă ești fan rock. La parterul fostei Case Schaser, acum Casa Luxemburg e Atrium Cafe, unde poți să bei o cafea pe acorduri de pian iar la subsol e pub-ul Ziggi.


Citeste mai mult: www.travelgirls.ro


Like it? Share with your friends!

528
482 shares, 528 points

Comentarii

comentarii