Primele târguri de Crăciun au fost organizate în Germania, în secolele 14-15, în orașele Bautzen, Dresda, Munchen, Frankfurt și Augsburg, cu scopul de a marca perioada dinaintea marii sărbători, numită Advent (Postul Crăciunului). În România, tradiția organizării târgurilor de Crăciun e abia la început și sunt câteva care ies în evidență. Iată care sunt printre cele mai frumoase târguri de Crăciun din România:
Târgul de Crăciun din Sibiu. Nu este primul organizat și nici singurul în ultimii 15 ani, însă cu siguranță a reușit să păstreze o constanță în ceea ce privește organizarea. A ajuns la ediția cu numărul 13 și este cel mai popular din țară.
A început deja și va ține până pe 3 ianuarie. „Peste 100 de expozanți vor fi prezenți în Piața Mare din Sibiu pentru a oferi experiențe plăcute vizitatorilor, iar pentru cei mici sunt pregătite diverse atracții printre care se numără Atelierul lui Moș Crăciun și patinoarul în aer liber, și Parcul lui Moș Crăciun. Cei peste 100 de expozanți veniți din toată țara vor întâmpina vizitatorii, punându-le la dispoziție o gamă variată de produse precum decorațiuni de Crăciun si bijuterii din porțelan, căni pictate manual, coronițe, ghirlande, globuri, obiecte specifice Crăciunului, sculptate manual si aduse din Bethlehem, precum și diverse specialități gastronomice: de la mezeluri locale, la bunătăți maghiare si burgeri din carne de vită Angus sau chiar vegetali”, spun organizatorii Târgului de Crăciun din Sibiu.
Târgul de Crăciun din București. S-a deschis pe 28 noiembrie în Piața Constituției. Organizatorii anunță printre atracții: Casa Moșului, bradul înalt de peste 30 de metri, caruselul, patinoarul și alte atracții pentru cei mici, cele peste 130 de căsuțe cu bunătăți și produse tradiționale de sezon.
În cele peste 130 de căsuțe din lemn decorate festiv, bucureștenii și turiștii pot găsi produse tradiționale românești, preparate după rețete ca la mama acasă, de la cozonaci, prăjituri de casă, dulcețuri, poale-n brâu, plăcinte, sarmale, mămăligă, cârnați, murături, vin fiert, brânzeturi, până la obiecte ce se pot constitui în cadouri speciale și inedite pentru cei dragi, decorațiuni de sezon, costume populare, accesorii, ii, obiecte tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă, produse lucrate manual, jucării sau produse naturale de îngrijire.
Copiii vor putea participa și în acest an la atelierele de creație organizate în primele două weekend-uri la Casa lui Moș Crăciun din Piața Constituției. Astfel, pe 30 noiembrie, între orele 12:00 – 14:00 și pe 1 decembrie, între orele 11:00 – 14:00, cei mici sunt așteptați la atelierul de personalizat globuri, iar pe 7 și 8 decembrie, între orele 11:00 – 14:00, la atelierul de personalizat coronițe de brad. Moș Crăciun va sosi la Târgul de Crăciun București, pe 13 decembrie, la ora 18:00, propunându-ne, cu această ocazie, un program artistic deosebit: Gașca Zurli, Alina Sorescu și „Picii lu’Soreasca”, Jo & Band, Randi.
Printre artiștii care-și dau întâlnire cu bucureștenii și oaspeții de pretutindeni ai Târgului de Crăciun București se numără: Horia Brenciu & HB Orchestra, Ștefan Bănică, Vița de Vie, Vunk, Voltaj, Bere Gratis, Holograf, Phoenix, Moonlight Breakfast, Antract, Damian Drăghici & Brothers, Ovidiu Komornyik & OK Band, Nicole Cherry, Connect-R, Bosquito, Elena Gheorghe Band, ansambluri de datini şi obiceiuri din toate regiunile țării, Ștefan Hrușcă, Narcisa Suciu, Grigore Leșe, Fuego, Irina Loghin și mulți alții.
Târgul de Crăciun din Cluj Napoca. Și-a deschis porțile pe 22 noiembrie și își dorește să devină unul dintre cele mai importante târguri de Crăciun din România. „Faptul că anul trecut am fost între primele 10 cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, conform clasamentului European Best Destinations. Ne-a motivat ca anul acesta să aducem familionului și mai multe emoții pozitive, și mai multă distracție, într-un cadru de poveste. Anul acesta vrem să vă convingem să trăiți bucuria copilăriei împreună cu noi, așa că am pregătit un program dinamic, cu multă joacă și multe surprize pentru toate vârstele”, a declarat, înainte de deschiderea târgului, directorul evenimentului, Mihai Oprean.
Târgul de Crăciun de la Cluj Napoca va fi deschis până pe 31 decembrie. Organizatorii au anunțat că revin căsuțele frumos decorate, aromele de ciocolată caldă și vin fiert, patinoarul, Tramvaiul lui Moș Crăciun, serile de colinde și de concerte, animația stradală, Căsuța Chițibușuri, Căsuța Moșului și luminițele de sărbători. Față de anul trecut vor fi câteva noutăți. Printre altele, se va organiza o vânătoare de comori care îi va purta pe vizitatori pe la principalele atracții ale târgului.
Programul Căsuței Moșului, va include, pe lângă tradiționalele ateliere și sesiuni de jocuri pentru toată familia, și o activitate de tipul escape room, în care cei mici vor avea la dispoziție doar 30 de minute să găsească registrul lui Moș Crăciun și să-și treacă numele pe lista copiilor curioși. Târgul va mai are un carusel cu luminițe, un iglu care găzduiește o familie de urși polari, o moară (jocul) de mari dimensiuni și o iesle de Crăciun.
Târgul de Crăciun din Brașov. Este al doilea an în care Târgul de Crăciun din Brașov se va organiza în celebra Piața Sfatului. În acest moment se lucrează la montarea căsuțelor și decorațiunilor și va fi deschis pe 1 Decembrie, atunci când va fi aprins și iluminatul festiv în tot orașul Brașov. Reprezentanții Primăriei Brașov anunță că „va fi o surpriză”. Printre altele, va fi Căsuța lui Moș Crăciun și mai multe locuri în care cei care vizitează Târgul din Brașov vor putea intra în atmosfera sărbătorilor. Vor fi mulți comercianți și se vor putea cumpăra și castane coapte sau turtă dulce. De asemenea, cei mici vor putea participa la ateliere diverse.
Târgul de Crăciun din Timișoara. Se va deschide pe 1 decembrie și va ține până pe 10 ianuarie si este unul din cele mai frumoase târguri de Crăciun din România. Va fi amenajat în Piața Libertății, unde copiii vor desccoperi un orășel special dedicat loc. Tot aici va fi și un atelier al lui Moș Crăciun. Organizatorii spun că târgul va fi impresionant prin decorațiunile spectaculoase, un brad luminos, carusel și un trenuleț pentru cei mici. Peste 90 de meșteșugari locali și comercianți vor vinde produse.
Târgul de Crăciun din Oradea. A ajuns la a cincea ediție, se va deschide pe 29 noiembrie și va ține până pe 26 decembrie. „În 29 noiembrie – 26 decembrie 2019 ne vedem cu toată familia în Piața Unirii. Intr-o atmosferă de poveste, cu concerte în aer liber, tradiții și colinde, distracție pentru copii mari și mici, decorațiuni, cadouri și mii de luminițe fermecate. Orădenii, gazde desăvârșite, te vor primi cu brațele deschise, astfel încât tu să te simți acasă. Târgul de Crăciun Oradea este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (@Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei municipiului Oradea”, transmit organizatorii târgului de Crăciun din Oradea.
Sursa: ideipentruvacanta.ro