Dacă vrei să schimbi peisajul fără să ieși din capitală şi să-ți delectezi sufletul cu un loc deosebit de frumos, fă o plimbare la Templul Coral din București.
Nimic nu este mai frumos decât să vezi locuri noi și să experimentezi noi trăiri, mai ales atunci când acestea sunt disponibile la o aruncătură de băț.
Acest loc minunat se află pe strada Sfânta Vineri 9-11 și de câțiva ani își primește în liniște turiștii și credincioșii. Ce-i drept, locația aceasta mistică este destul de puțin cunoscută, având în vedere măreția sa, ce contrastează cu spațiul cenușiu din jur.
Templul Coral este o sinagogă specială, prezentă în capitală de aproximativ 150 de ani, dar care a fost restaurată recent, bucurând fără încetare privirile celor pasionați de artă. Templul este mai mult decât pregătit să primească oaspeţi.
Acest Templu pare desprins de pe alte tărâmuri şi lipit cu grijă în spaţiul urban bucureştean. Ceea ce-l face atât de special este arhitectura în stil mauro-bizantin. Templul Coral este o reproducere fidelă a Templului Leopoldstadter din Viena, ce a fost distrus în 1938.
Numele acestui loc este răsunător și îi trădează măreția. Cuvântul templu este înfățișat în toată splendoarea lui în acest loc. Însă, denumirea de Templu Coral vine de la faptul că această sinagogă are în componența sa un cor, un element de care nu se bucură toate sinagogile. Doar 100 în toată lumea se mândresc cu acest lucru. Un alt lucru diferit în aces Templu este organizarea credincioșilor. În mod tradiţional, în timpul ceremoniilor, doamnele stau la etaj, însă în cazul de faţă ele au şi jos un spaţiu rezervat, delimitat de perdelele albe.
Deși la intrare se percepe o sumă modică, acest lucru pălește în fața frumuseții pe care o veți prviri atât în interior, cât și în exterior. Veți avea la dispoziție chiar și un ghid ce va fi dispus să vă introducă pe acel tărâm magic vordindu-vă în română sau engleză. Deși se înfățișează ca un muzeu pentru majoritatea, acesta se diferențiază prin foarte multe lucruri. Oamenii ce deja au vizitat Templul spun că personalul este extrem de amabil, fotografiatul fiind gratuit, ba chiar încurajat.
De-a dreptul impresionante sunt decoraţiunile migăloase, pictate manual pe pereţii interiori şi, mai ales, vitraliile superbe. Acestea transmit un sentiment de solemnitate, Templul părând îmbrăcat într-o broderie elegantă.
Înăuntrul edificiului găsim mai multe simboluri cabalistice, cel mai vizibil este pe altar, Copacul Vieții, dar întâlnim și candelabre realizate în Polonia și un obiect extrem de frumos, Mezuzah (o binecuvântare pentru casă).
Ceva oarecum ciudat este și faptul că în această sinagogă nu se găsește Menora (Menorah) cu 7 brațe. Este poate cel mai vechi și cu siguranță unul dintre cele mai importante simboluri evreiești și își are originile în antichitate.
Dacă ești din București și nu știai de existența acestui loc sau ți-ai planificat o mini-excursie prin capită, acest spațiu merită din plin timpul. Sinagoga este foarte frumoasă, te simți de parcă ai pășit în interiorul unui caleidoscop, templul este minuțios decorat cu vitralii și fresce ce te teleportează în alte timpuri.