Trei recorduri mondiale definesc Lacul Ursu din staţiunea Sovata, judetul Mureş: este cel mai mare lac helioterm din lume, este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetaţie bogată, lucru datorat solului vulcanic depus în timp, şi este singurul lac natural din lume despre care se cunoaşte, fără nici o indoială, data exactă la care s-a format.
Este vorba de anul 1875, când, la 27 mai, a avut loc o prăbuşire de teren, creându-se astfel o formaţiune geologică, de natură carsto-salină, potrivit Business Magazin.
Lacul Ursu şi-a primit numele după forma sa, asemănată cu o piele de urs. Se află la o altitudine de 502 m, pe un munte de sare de 3 km adâncime. Lacul are o suprafaţă de 40.235 m, adâncimea de 18,10 m, lăţimea de 170 m şi o salinitate medie de 250g/l. Lacul este înscris în lista monumentelor naturale ale României.
Apa lacului deţine proprietăţi unice în intreaga Europă şi este recomandată pentru băi de aproximativ 20 -30 de minute (10 – 15 minute pentru copii), pentru tratarea diferitelor afecţiuni reumatice, endocrinologice sau cardiovasculare. Nămolul care se formează pe fundul lacului este şi el folosit în diverse tratamente.
Fenomenul de heliotermie al lacului, a fost descoperit în jurul anului 1900, fiind determinat de “stratificaţiile concentraţiilor saline ale apei lacului şi încălzirea inegală a acestor straturi de către radiaţia solară”.
Lacul Ursu este singurul lac sărat înconjurat de o vegetație bogată, iar acest lucru se datorează solului vulcanic care s-a depus în timp. Masivul de sare care înconjoară lacul este acoperit cu argilă care fovorizează dezvoltarea fagilor, ulmilor, stejarilor, alunilor, carpenilor. De asemenea, în jurul lacul mai cresc aluni, meri, urzici, ghiocei, păpădii și rostopască. Acest fenomen i-a adus lacului al treilea record mondial.
Fauna de la lacul Ursu este reprezentată de cocoși de munte, căprioare, mistreți și capre negre.
Temperatura medie care se înregistrează la lacul Ursu în sezonul cald este de 18,5 grade Celsius, iar în sezonul rece scade sub -3,5 grade Celsius. Temperatura apei la sfârșitul lunii iunie, la adâncimea de 1,5 metri poate ajunge până la 50 de grade Celsius. În momentul în care se deschide sezonul de balnerație, straturile lacului se omogenizează și temperatura apei ajunge la 33-34 grade, urmând să se mai rănească în cursul lunii august.
Rezervația ”Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături” se întinde pe 79 de hectare. Pe lângă Lacul Ursu, turiștii mai pot vizita alte patru lacuri: Aluniș, Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei.
Ce mai pot vizita turiștii în zona Lacului Ursu din stațiunea Sovata
Turiștii care ajung în rezervația ”Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături” mai pot vizita și alte obiective interesante, printre care se numără: stațiunea Sovata, așezarea romană de la Sovata, turul roman de la Săcădat, casa parohială reformată din Sovata, salina Praid și casa Bernady.
Lacul Ursu, denumit și “Marea moartă a Transilvaniei” are în apropiere pârtia de la Aluniș, singura pârtie de schi din județul Mureș. Pârtia se află la circa 5 km de Sovata și are două trasee. Primul traseu are o lungime de 300 de metri și este destinat începătorilor, iar al doilea traseu are un grad de dificultate mediu și o lungime de 1.100 de metri. În comuna Praid, în Rezervația Muntelui de Sare totul în jur este alb. Turiștii pot vedea cristale, lapiezuri, buchetele și cruste, muntele de sare fiind cel mai mare zăcământ din România și este îngropat în pămând până la 3 kilometri.
Sursa: descopera.ro; fanatik.ro