fbpx
537

Imaginează-ţi următorul scenariu: conduci liniştit pe drumurile din România şi dintr-o dată te trezeşti la cota 2145m, înconjurat de crestele Carpaţilor Meridionali. Ghici, ghicitoare mea, oare unde te-ai afla? Este vorba despre Transalpina, cea mai înaltă şosea din România.

În mod normal, ai putea spune cu uşurinţă că drumul naţional a fost recent construit, însă conform cercetărilor mele din surse exacte (Internet 2019), se crede că drumul a existat încă de pe vremea primului război mondial. Pe de altă parte, asfaltarea a avut loc în anul 2009.

Unii oameni mai numesc acest drum drept ,,Poteca Dracului”. Să fie oare din cauza curbelor foarte strânse sau din cuaza înălţimii?Alţii îi spun ,,Drumul Regelui”, deoarece regele Carol al II-lea a fost prezent la inaugurarea din 1939. Indiferent de motiv sau denumire, un lucru ştiu sigur: dacă acorzi atenţie peisajului din jur, cu siguranţă vei rămâne fascinat şi… pentru câteva secunde îţi vei pune haosul din minte pe off.

Această şosea traversează patru judeţe, printre care Gorj, Vâlcea, Alba şi Sibiu. Pe măsură ce traversezi ,,poteca” poţi descoperi obiective precum: Vârful Păpuşa, Muntinu, Dengheru şi Iezer. În cazul în care eşti pasionat de escaladă, atunci poţi descoperi traseele pline de aventură din Cheile Olteţului. Eşti mai religios din fire? Atunci poţi vizita Mănăstirea Polovragi, aflata la doar 23 de minute distanţă. De escaladat, ne-am escaladat, de rugat, ne-am rugat. Ce mai este de făcut? Haide să admiri Peştera Polovragi, din localitatea care îi poartă numele!

Bine, bine, obiective… însă care-i vibe-ul? Dacă pe Trasfăgărăşan mă simţeam ca într-o poveste cu Heidi, fetiţa munţilor, aici aş putea să zic că îi căutam pe Hansel şi Gretel. Să fie oare de la casele rustice din preajmă, de la turmele de oi, ferma de măgari sau pur şi simplu brazii impunători? Nu ştiu, însă ce-i drept, nu i-am găsit… Căutările vor continua.

Un singur sfat, nu ai ce căuta acolo pe perioada iernii. Nici că ai avea altă opţiune, căci drumul este deschis doar vara. Alt sfat? Dacă ai un motor (şi permis pentru acesta), go for this ride! Cu siguranţă nu vei regreta!

Sursa: https://alexandra-manolache.com/


Like it? Share with your friends!

537
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?