fbpx
565

Când vine vorba de a noastră Transilvanie și la ce putem vizita acolo, în mințile călătoare de peste hotare răsar subit imaginile unor castele gotice scufundate în ceață și mister, bântuite de vampiri înnebuniți după sânge și, în general, peisajele unui loc peste care timpul a trecut fără să-și bage coada. Știm (deși nu prea ne convine) că Transilvania a devenit cunoscută în virtutea romanului Dracula scris de Bram Stoker și aprobăm atotștiutor din cap când auzim că aici se întind cele mai frumoase peisaje românești și o natură mai-mai neprihănită.

Zilele 1 și 2 – Sosirea în Cluj-Napoca

Scris cu literă de lege și cu limbă de moarte: „A nu se ocoli Biserica Sfântului Mihail”, oricât de puține ai avea în comun cu cele ecleziastice

Dacă te gândeai că nu are niciun rost să te încurci cu avioane și aeroporturi pentru un drum din București până în Cluj, mai gândește-te. Este mai ieftin decât ai crede și economisești o grămadă de timp de concediu.

Cluj-Napoca este, după București, cel de-al doilea cel mai mare oraș românesc. Aici se află cea mai mare universitate din țară, iar, ca orice lucru bine știut, studenția face un oraș să fremete de viață cam la orice oră din zi.

Biserica Sfântului Mihail este una dintre capodoperele clujene, bijuterie gotică din secolele 14 – 15 care nu ar putea să-ți scape din vedere decât dacă te plimbi prin oraș legat la ochi și pipăind pereții. 100 de ani le-au trebuit ardelenilor să o ridice, iar acum este a doua cea mai mare clădire de acest fel din țară. Dacă ții să-i faci o poză, alege turnul cu ceas, blazoanele înfățișate pe fațada intrării sau frescele capelei Schleunig.

În Cluj, arta contemporană e la ea acasă și o vei găsi făcându-și mendrele bine mersi la Fabrica de Pensule, un spațiu de artă contemporană deschis în 2009 care îmbină teatrul, dansul, artele vizuale și muzica.

Înainte de a pune la cale planul de după-amiază, îngăduie-ți o plimbare-agale pe aleile Grădinii Botanice și oprește-te la un binemeritat ceai de după-amiază La Perne, cafeneaua cu nimic mai puțin confortabilă decât o sugerează numele.

După ce foamea și-a intrat zdravăn în drepturi, dă fuguța la Casa Boemă și înfruptă-te din niște platouri românești sau, dacă ești într-un grup mai numeros de 12 călători cu chef de a se omeni cum șade bine în concediu, pune-ți-o de-un ospăț împărătesc. Pentru o digestie bună, încheie ziua cu un cocktail la Barul Hemingway.

Ziua 3 – Turda

După ce ai dormit de s-ar fi putut tăia lemne pe tine și te-ai trezit gata să o iei iar din loc, sari în mașină și îndreaptă-te, la vreo 45 de minute mai la sud, spre Turda – un oraș care a văzut lumina soarelui în vremea Imperiului Roman și care știe câte ceva despre greutățile istorice.

Una dintre cele mai de seamă năstrușnicii pe care le poți vedea aici este Salina Turda, o incredibilă mină de sare ce poate fi la fel de bine asemuită cu o lume subterană sau cu vizuina cine știe cărui dragon. Coridoare ce se-ntind pe câte 900 de metri, stalactite colosale de sare ce atârnă din tavan, un adevărat lac cu tot cu insulă și chiar și un altar cioplit în sare… cei mai slabi de înger s-ar putea trezi simțindu-se protagoniștii unei povești gotice de groază.

Ceea ce o să te dea pe spate și o să-ți zgândăre toată imaginația va fi aparatul de extracție a sării din 1881, o mașinărie ce funcționa folosind puterea cailor și care era folosită la transportarea minereului afară din ocnă.

 
Citește mai mult: http://www.momondo.ro/inspiratie/viziteaza-transilvania/#1gdjkQsUbBQsIS3D.99

 


Like it? Share with your friends!

565
romtur.ro

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?