fbpx
532

“Eu cred că veşnicia s-a născut la sat. Aici orice gând e mai încet, şi inima-ţi zvâcneşte mai rar, ca şi cum nu ţi-ar bate în piept ci adânc în pământ undeva.” – Lucian Blaga. Mai sunt și românii care preferă o vacanță românească pe drumurile de pământ ale țării, în mijlocul naturii acolo unde pădurea îți ține răcoare.

sursa: infoturism.ro

Motivele pentru care oamenii aleg să-și petreacă câte un concediu la sat sunt multe. Acestea, însă, sunt înzecite atunci când vorbim de frumusețea de sat Viscri, din Brașov.  Liniștea, peisajul neobișnuit de frumos și rupt de realitatea cotidiană, rezonanța pe care o simți atunci încă ajungi în acest sat îți creează o emoție cu totul deosebită.

Este greu de explicat în cuvinte frumusețea unui loc care are un peisaj desprins din povești, cu munți semeți care par că ajung să zgârie cerul, cu multă verdeață, aer curat, oameni primitori și ceva „inexplicabil” care te face să te îndrăgostești de-a pururi de acest sătuc pierdut în pustietate.

sursa: blogtravel.ro

Și este mai ușor decât te așteptai să ajungi în acest loc. Din București pănă la Viscri sunt 260 de kilometri, via Brașov. Din Brașov sunt 90 de kilometri, pe care îi parcurgi într-o oră, asta dacă nu cumva vrei să te mai opreștipe drum să admire alte frumuseți ale țării. Adevărul este că vei găsi pe traseu multe locuri mirifice unde vei dori să mai zăbovești.  Dacă vii dinspre Sighișoara e chiar mai aproape și mai rapid, doar 40 de kilometri. Viscri reprezintă doar o parte a comunei Bunești care este situate la circa 80 km de Brașov.

Satele din România au ceva magic ce nu poate fi descris în cuvinte, dar care poate fi simțit doar intrând în rezonanță cu aceste locuri de o frumusețe aproape sacră.

Viscri este un fermecător sat săsesc din Transilvania ce se numără printre cele mai căutate sate din România de către turiști. Acesta se poate mândri cu un număr de 30 000 de vizitatori în fiecare an. Locul a devenit faimos după ce Prințul Charles și-a cumpărat aici o proprietate pitorească.  În prezent, Viscri este listat in Patrimoniul Mondial UNESCO și este unul dintre cele șapte sate cu biserici fortificate intrate în această selectă listă cu locuri protejate.

sursa: infoturism.ro

Arhitectura săsească, ce dăinuie în sat de mai bine de 200 de ani, este încântătoare.

Întreaga arhitectură este formată, în mare parte, din case tradiționale săsești, aliniate de-o parte și de alta a străzii principale. Putem spune că arhitectura din Viscri este foarte veselă, fiind colorată în nuanțe de verde, albastru și crem.

Viscri fortified church in Transylvania. Romania, Europe

Un lucru extrem de deosebit este modelul caselor ornate cu basoreliefuri florale. Porțile săsești nu lipsesc din peisaj, în mod evident, fiind înalte, din lemn, însă destul de afectate de trecerea timpului. Acest lucru arată sfințenia cu care s-a păstrat tradiția acestui loc sacru, încărcat cu amintirile unor vremuri apuse.  

Elementele ce atrag cel mai mult atenția sunt obloanele din lemn ale caselor. Acestea sunt foarte vechi, chiar de când au fost clădirile ridicate și vopsite în nuante aprinse, pentru a ieși în contrast cu pereții. Aproape fiecare casă are la poartă câte o băncuță unde se odihnesc proprietarii la ceas de seara, schimbând impresii despre mersul lucrurilor. Totodată, în fața caselor mișună libere păsările de curte din gospodării, ciugulind iarba ce crește la marginea străzii.

Viscri village in Transylvania, Romania. Aerial view.

Aici oamenii trăiesc simplu și sănătos, ținând la obiceiurile vechi de a-și procura singuri hrana, în mod traditional. Daca ne gandim la copilarie, ne zboara mintea catre vacantele de la tara.  Asta ne oferă un astfel de loc, gustul vremurilor trecute și trăirea amintirilor. Dacă iubești poveștile, amintirile și tradițiile, trebuie să vezi acest loc.

Atracția principală a acestui sat săsesc este, cu siguranță, Biserica Fortificată, o adevărată comoară arhitecturală medievală. Aceasta a fost ridicată în timpul secolului al XIII-lea în locul în care înainte exista o biserică romană. Biserica este împrejmuită de o cetate ce are în componență ziduri de apărare, două bastioane și două turnuri. Se spune că aceasta este cea mai frumoasă biserică fortificată din Transilvania intrata în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din anul 1999.

Și pentru că locul are mult mai multe de oferit, o să te las să-l descoperi singur atunci când vei ajunge aici. Înainte de asta, trebuie să-ți spun că merită să-ți iei și bicicleta cu tine. Turismul rural are parcă mai mult farmec dacă are inclus plimbări cu bicicleta. Iar în Colinele Transilvaniei din jurul satului Viscri, dotate cu piste off-road, merită, cu siguranță, să ai parte de o astfel de aventură.

Bicicletele pot fi închiriate de la una dintre pensiunile din sat, pentru o zi întreagă, dacă totuși nu-ți poți aduce bicicleta cu tine sau nu ai una. Intrând pe pista specială de biciclete, ai în față de parcurs nouă sate și orașul Sighișoara pe un traseu compus, în mare parte, din drum de pădure.

Atât de multe locuri minunate avem în țară… cum să pleci din România?

CAZARE LA VISCRI

Booking.com Booking.com

Like it? Share with your friends!

532
România Turistică

Umple-ți viața cu aventuri, nu cu lucruri. Trebuie să ai povești de împărtășit, nu obiecte de arătat. România Turistică îți face agenda de călătorie, selectând pentru tine cele mai frumoase și avantajoase locuri de vizitat. Ne urmărești și-ți organizezi apoi singur vacanțele.

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?