525
452 shares, 525 points

Mersul pe munte nu e nicio filosofie. Sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le respecți și vei supraviețui. Asta pentru că pe munte trebuie să te adaptezi. Să te adaptezi la traseu, la condițiile meteorologice și, poate cel mai important, să te adaptezi la limitele tale. Sunt însă oameni care privesc mersul pe munte ca pe o acțiune extrem de periculoasă, ba chiar iresponsabilă. Ei refuză astfel să facă drumeții și să se bucure de una dintre cele mai frumoase părți ale țării noastre din cauza unor mituri care circulă fără să fie bazate pe certitudini sau adevăruri general valabile.

Mit 1: Pe munte mă poate ataca ursul

Asta este probabil cel mai des întâlnită idee pe care am auzit-o din partea celor care nu obișnuiesc să meargă pe munte. Da, ursul te poate ataca. Dacă te întâlnești cu el și mergi să-l tragi de urechi și să-l întrebi dacă s-au copt afinele. Altfel, ursul e la fel de speriat ca și tine și nu vrea decât să-și apere teritoriul și puii, dacă e cazul. Așadar, dacă intri pe un traseu într-o zonă frecventată de urși, nu te abate de la cărare, nu flutura cârnații afumați pe lângă tine și dacă știi vreun cântec sau ai de povestit ceva, fă-o. Dacă aude zgomot de la distanță, ursul se retrage.

Mit 1.a.: Vine ursul și mă atacă în cort. Da, dacă dormi cu capul pe cârnați afumați. Altfel, ursul nu atacă din senin. Dacă vine prin locul de campare, o face ca să caute mâncare. Și o va lua dacă o va găsi. Prin urmare, sigilează-ți bine mâncarea, pune-o în câteva pungi și leag-o într-un copac la cel puțin 50 de metri de cort. Dacă totuși vine ursul, se va opri acolo. Mic pont: dacă din cine știe ce motiv îți place să dormi cu mâncarea în cort, un cort cu două ieșiri ți-ar prinde bine.

Mit 2: Durează mult să ajung la munte și n-am cu ce

Nu există oraș în țară din care să nu poți ajunge la munte în maximum 3 ore. Avem noroc de o țară cu relief variat iar lanțul Carpatic este accesibil tuturor. Pentru cei din Dobrogea, munții Măcinului sunt superbi și foarte la îndemână. Nu ai mașină? Nicio problemă. Există trenuri pentru care îți poți cumpăra bilete online, există autocare pentru care poți cumpăra bilete online, există prieteni care au mașină și cu care poți împărți costurile combustibilului și bineînțeles, pentru cei care obișnuiesc, există autostopul. Dacă vrei să mergi la munte, ai cu ce ajunge.


Citeste mai mult: https://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/aventura/10-mituri-despre-mersul-pe-munte.html


Like it? Share with your friends!

525
452 shares, 525 points

Comentarii

comentarii