553
732 shares, 553 points
pestera vadu crisului

Vara poate deveni greu de suportat, mai ales dacă te numeri printre cei care locuiesc în orașe mari, mereu gălăgioase. Cei care nu mai suportă mirosul de asfalt încins și soarele care arde tot mai tare atunci îți propunem o evadare din urban. Vino să descoperi unele dintre cele mai spectaculoase peșteri din România, în care te poți ascunde de caniculă.

Peștera Topolnița

Dacă vrei să vezi ceva cu adevărat spectaculos trebuie să vizitezi Peștera Topolnița.

Această peșteră, care se numără printre cele mai mari din România, a fost declarată monument natural și este rezervație speologică. Peștera Topolnița se află la aproximativ 30 de kilometri de Drobeta Turnu-Severin, între localitățile Marga și Cireșu, în partea centrală a Podișului Mehedinți.

Peștera este legată de monumentul carstic Epuran prin șase galerii, dar pe aici nu a trecut vreodată niciun turist, traseul fiind considerat de speologi mult prea periculos.

Deși are minunate „păduri” de stalagmite și stalactite și trasee bine consolidate pentru a facilita accesul turiștilor, Peștera Topolnița nu este deschisă decât odată pe an, de obicei în cea de-a treia duminică din luna august, când are loc sărbătoarea peșterii. Motivul pentru care acest monument natural nu are un program dedicat publicului este lipsa fondurilor. Aveți totuși posibilitatea să intrați în peșteră, dar numai cu acordul Academiei Române.

topolnita

Peștera Șura Mare

Ca să te protejezi de căldură poți să explorezi Peștera Șura Mare, o altă minune naturală a României, situată în Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina, din satul Ohaba-Ponor.

Aici o să poți să vezi stalagmite și stalactite spectaculoase, dar și o mulțime de lilieci. De fapt, Peștera Șura Mare adăpostește a doua mare colonie de lilieci din România, prima fiind cea din Peștera Huda lui Papară.

Aici au fost făcute și descoperiri arheologice, respectiv urme de locuire din neolitic, dar și podoabe din chihlimbar din epoca de fier.

Peștera nu este deschisă, dar se poate vizita după ce se obține avize din partea Comisiei Patrimoniu Speologic, din partea Parcului Natural Grădiștea și din partea echipei Salvamont-Salvaspeo.

Little brown bat in cave myotis lucifugus

Citeste mai mult: https://www.ghiduri-turistice.info/ghid-turistic-6-pesteri-din-romania-in-care-sa-te-ascunzi-de-canicula


Like it? Share with your friends!

553
732 shares, 553 points
romtur.ro

Comentarii

comentarii