fbpx
540

Iarna aceasta ar trebui să descoperim locuri noi de distracție, chiar la noi în țară. Un domeniu schiabil mic și cunoscut mai degrabă locuitorilor din vestul țării se află pe Muntele Mic în vecinătatea Munților Țarcu din jud. Caraș Severin.

În stațiunea Muntele Mic singura cale de acces este cea rutieră pe DJ 608A ce pornește din Caransebeș și trece prin Turnu Ruieni – Borlova – Muntele Mic.


Domeniul schiabil Muntele Mic este o stațiunea montană din sud-vestul României amplasată sub vârful muntelui cu același nume. Și este considerată a fi „Perla Banatului”. Un nume care i se potrivește mănușă pentru că frumusețea locului îți taie frumusețea.

Baza domeniului schiabil Muntele Mic se găsește la altitudinea de 1545m. Domeniul schiabil este alcătuit din 3 teleschiuri și 4 pârtii ce însumează circa 4km de pârtii.

O panoramă extraordinară este vizibilă de pe pârtii spre depresiunea Caransebeş dar și spre Munții Țarcu, care se găsesc în imediata vecinătate. Să nu îți uiți camera foto căci aici vei avea parte de niște peisaje superbe.

Masivul Muntele Mic face parte din unitatea geografică a munților Țarcu, ocupând regiunea de nord-vest a Carpaţilor Meridionali. Altitudinea maximă a masivului Muntele Mic este 1802m.

Datorită altitudinii sale mai reduse, Muntele Mic este împădurit în bună parte. Legătura cu Masivul Ţarcu se face prin Culmea Jigorei. Istoricul stațiunii Muntele Mic începe încă din anul 1930 când s-a realizat prima construcție: Cabana Vânătorilor de Munte. În anul 1936, în data de 12 iulie s-a făcut inaugararea stațiunii.

Au fost prezenți 1500 de oameni din Lugoj, Caransebeș, Timișoara, București dar și din satele din jurul muntelui. În anul 1972 s-a început construirea telescaunului care pornește din Valea Craiului și ajunge în stațiune, la cota 1531m.

Stațiunea s-a dezvoltat foarte mult datorită domeniului schiabil. Accesul în stațiunea Muntele Mic se face din Caransebeș, pe drumul județean DJ 608A. Trece prin localitățile Zervești, Turnu Ruieni și Borlova. Drumul urcă apoi în serpentine pe valea Craiului până ajunge în golul alpin și apoi în stațiune. Se poate merge doar cu mașina, nu există mijloc de transport în comun. Din Caransebeș până la Muntele Mic sunt 37km.

Un lucru foarte important de care să țineți cont este dotarea mașinii. Nu încercați să urcați în stațiune cu mașina fără a avea în dotare lanțuri de iarnă. Dacă doriți să nu aveți probleme cu ambuteiajele porniți la drum cât mai de dimineață. Pe măsură ce urcați în altitudine, se dechide o frumoasă panoramă spre muntele Țarcu. Parcarea este disponibilă contra cost la baza domeniului schiabil.

Dacă ajungeți dimineața în stațiune aveți șanse să prindeți loc în parcare. În caz contrar veți fi nevoit să o lăsați pe marginea drumului.

Descrierea Domeniului schiabil de la Muntele Mic:

Pârtia Nordica:

Lungime > 960m;

Diferență de nivel > 260m;

Înclinația pârtiei 29%;

Pârtia este dotată cu teleschi și cu nocturnă;

Grad de dificultate > mediu.

Din vârful pârtiei se poate coborâ atât pe Valea Soarelui cât și pe pârtiile Borlova 1 și 2. Coborând pe pârtia Nordica vă puteți abate 100m să vizitați Crucea Albă de la cota 1670m. Acesta este Monumentul Eroilor Bănățeni în lupta pentru reîntregirea neamului.

Pârtia Valea Soarelui:

Lungime > 1020m;

Diferență de nivel > 180m;

Înclinația pârtiei 16%;

Pârtia este dotată cu teleschi;

Grad de dificultate > mediu.

Din vârful pârtiei se poate coborâ și pe pârtiile Borlova 1 și 2.

Pârtiile Borlova 1 și Borlova 2:

Lungime > 1000m (fiecare pârtie);

Diferență de nivel > 122m;

Grad de dificultate > mediu;

Amândouă pârtiile sunt deservite de același teleschi;

Pârtia Borlova 1 este deservită de nocturnă.

Toate pârtiile sunt legate între ele, este foarte ușor să treceți de pe una pe cealaltă.

Există multe aspecte pozitive la domeniul schiabil Muntele Mic. Prețurile sunt foarte bune; există diversitate mare la variantele de schi; peisajul este foarte frumos spre depresiunea Caransebeș și spre Munții Țarcu; pârtiile sunt foarte bine întreținute, iar altitudinea destul de mare permite o perioadă lungă de schi.

Datorită pârtiilor care au lățime mare acestea nu se aglomerează și cei care sunt la un nivel avansat cu schiul sau snowboardul pot ieși de pe pârtii, explorând zonele virgine dintre pârtii.


Like it? Share with your friends!

540
ADX Digital Agency

Ghid turistic

Bună, vrei să afli mai multe informații despre destinațiile turistice din România sau ai nevoie de un sfat de călătorie?